top of page

E Vitamini


E Vitamini
E Vitamini

E vitamini, yağda eriyen bir vitamindir. Bitkisel yağlar, tahıllar, et, kümes hayvanları, yumurta, meyveler, sebzeler ve buğday tohumu yağı gibi birçok gıdada bulunur.


Amerikan Kalp Derneği, takviyelerden ziyade meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar bakımından yüksek dengeli bir diyet uygulayarak E vitamini dahil antioksidanların elde edilmesini önermektedir.


E vitamini, vücuttaki birçok organın düzgün çalışması için gerekli olan önemli bir vitamindir. Aynı zamanda bir antioksidandır. Bu, hücrelere zarar veren süreçleri yavaşlatmaya yardımcı olduğu anlamına gelir.

E vitamini eksikliği

Ağızdan E vitamini almak, E vitamini eksikliğini önlemede ve tedavi etmede etkilidir.


Alzheimer hastalığı. Bazı araştırmalar, diyetle E vitamini alımının Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığının düşük olmasıyla bağlantılı olduğunu öne sürüyor. Halihazırda Alzheimer hastalığı olan kişilerde, bazı anti-Alzheimer ilaçları ile birlikte E vitamini almak hafıza kaybının kötüleşmesini yavaşlatabilir. E vitamini ayrıca, hafif-orta derecede Alzheimer hastalığı olan kişilerde bağımsızlık kaybını ve bakıcı yardımına olan ihtiyacı geciktirebilir.


Adet krampları. Kanamadan 2 gün önce ve kanama başladıktan sonra 3 gün E vitamini almak ağrıyı azaltmakta ve adet kan kaybını azaltmaktadır. Balık yağı ile E vitamini almak, tek başına E vitamini almaktan daha fazla ağrı kesici sağlayabilir.


Kırmızı kan hücrelerinin strese tepki olarak parçalanmasına neden olan kalıtsal bir bozukluk (G6PD eksikliği). Bazı araştırmalar, E vitamininin tek başına veya selenyum ile birlikte ağızdan alınmasının G6PD eksikliği adı verilen kalıtsal bir bozukluğu olan kişilere fayda sağlayabileceğini göstermektedir.


Bir tür kanserli olmayan cilt yarası (granüloma annulare). Cilde E vitamini uygulamak, granüloma annulare adı verilen cilt yaralarını temizliyor gibi görünüyor.


Huntington hastalığı. (hareketleri, duyguları ve düşünmeyi etkileyen kalıtsal bir beyin hastalığı). Doğal E vitamini erken Huntington hastalığı olan kişilerde semptomları iyileştirebilir.


Kafa içinde kanama. Prematüre bebeklerde E vitamininin ağız yoluyla alınması kafatasındaki kanamanın tedavisinde etkili gibi görünmektedir.


Erkek infertilitesi. Ağızdan E vitamini almanın yararlarını gösteren çalışmalar bulunmaktadır.


Karaciğerde şişme (iltihap) ve yağ birikmesi. Günlük E vitamini almak, yetişkinlerde ve çocuklarda bu tür karaciğer hastalığının iltihaplanmasını ve karaciğer belirteçlerini iyileştiriyor gibi görünüyor.


Parkinson hastalığı. Diyetlerinde daha fazla E vitamini alan kişilerde Parkinson hastalığı riski daha düşük olabilir. E vitamini içeren takviyeleri almak, halihazırda Parkinson hastalığı teşhisi konmuş kişilere fayda sağlamıyor gibi görünüyor.


Yaşlı yetişkinlerde fiziksel performans. Araştırmalar, diyette artan E vitamini alımının yaşlı insanlarda gelişmiş fiziksel performans ve kas gücü ile bağlantılı olduğunu göstermektedir.


Romatoid artrit (RA). Standart tedavi ile birlikte alınan E vitamini, RA'lı kişilerde ağrıyı azaltmak için tek başına standart tedaviden daha iyidir. Ancak bu kombinasyon şişliği azaltmaz.


Güneş yanığı. Yüksek dozda E vitamini C vitamini ile birlikte ağız yoluyla almak, UV radyasyonuna maruz kaldıktan sonra cilt iltihabına karşı koruma sağlar. Bununla birlikte, E vitamini tek başına aynı faydayı sağlamaz. C vitamini ve melatonin ile birlikte cilde E vitamini uygulamak, UV'ye maruz kalmadan önce kullanıldığında bir miktar koruma sağlar.


Gözde şişlik (iltihaplanma) (üveit). C vitamini ile birlikte ağızdan E vitamini almak, üveitli kişilerde görmeyi iyileştirir.


Göğüs ağrısı (anjina). Ağızdan E vitamini almak kan damarlarının işleyişi üzerinde bir miktar etkiye sahip olabilir, ancak göğüs ağrısını azalttığı görülmemektedir.

İletişim

tsv@saglik.org.tr

0543 6813773

Sosyal Medya
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
Haber Bülteni

© 2010-2024 TÜRKİYE SAĞLIK VAKFI

www.saglik.org.tr de yer alan tüm haber ve makaleler bilgilendirme amaçlı olup, teşhis ve tedavi önerisi değildir.

E-devlet onaylı online verilen üniversite  eğitimlerinin bir bölümü mesleki yeterlilik, uzmanlık sıfatı kazandırmaz, işyeri açma ruhsat hakkı vermez, iş garantisi olarak değerlendirilemez.

bottom of page