top of page

Kanser Teşhisi Sonrası İkinci Görüş Almak


Kanser Teşhisi Sonrası İkinci Görüş Almak
Kanser Teşhisi Sonrası İkinci Görüş Almak

Kanser olduğunuzu öğrenmek çok büyük bir deneyim olabilir. Kanser teşhisi konulduktan sonra hangi adımları atmanız gerektiğini araştırmaya başladığınızda muhtemelen ikinci bir görüş almayla ilgili çok şey duyacaksınız. Kanser Araştırmaları Merkezi (KAM), kanser hastası olan veya kanser olabileceğinden şüphelenen kişilere ikinci görüş sağlar. Buna aşağıdaki kişiler dahildir:

  • Henüz kanser tanısı almamış ancak riskli sonucu olan kişiler

  • Yeni kanser teşhisi konuldu

  • Tedaviye başlamış olabilir

İster akciğer kanseri, meme kanseri, prostat kanseri veya kolon kanseri gibi daha yaygın bir kanser tanısı almış olun, ister sarkom gibi daha nadir bir tür tanısı almış olun, ikinci bir görüş almanın değeri vardır.


Uzmanlar orijinal tanıyı doğrulasalar bile farklı bir tedavi önerebilirler. Bazen farklı tedavinin kanserden hayatta kalmanızı iyileştirmesi beklenir.

İkinci görüşler farklı durumlarda farklı şeyler sunar.
  • Daha az görülen kanserler için ikinci bir görüş almak daha fazla tedavi seçeneği sunabilir. Sahip olduğunuz kanser türüne yönelik belirlenmiş tek bir bakım standardı yoksa, uzman doktorlar tedavi planınızın en güncel bilgileri içermesini sağlayabilir.

  • Yerleşik bir bakım standardına sahip yaygın bir kanseriniz varsa doktor, standart tedaviden daha iyi olabilecek klinik araştırmalar veya yeni tedaviler önerebilir.

  • Doktorun semptomlarınızı yönetmenize yardımcı olabilecek tamamlayıcı veya bütünleştirici tıp yaklaşımları konusunda önerileri olabilir.

  • İkinci görüşler, gelişmiş testler yoluyla sahip olduğunuz kanserin genetiği ve ailenizde bu kansere yakalanma konusunda kalıtsal bir riskin olup olmadığı hakkında daha fazla bilgi edinmenize de yardımcı olabilir.

İkinci bir görüş, en etkili kanser tedavisini almanıza ve aşırı tedaviden kaçınmanıza yardımcı olabilir, böylece daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olursunuz.

Durumunuzun kesin tanısı ve değerlendirilmesi, sizin için en etkili tedaviyi bulmak açısından çok önemlidir. Ancak bir uzmanın ikinci görüşü, ihtiyacınız olmayabilecek tedaviden kaçınmanıza veya ihtiyacınız olan tedavinin yoğunluğunu azaltmanıza da yardımcı olabilir.

İkinci bir görüş için yakın zamanda yapılan bir araştırma, orijinal teşhis doğrulansa bile önerilen tedavinin bazen değiştiğini ortaya çıkardı. Genellikle değişiklik daha az yoğun tedaviyle sonuçlandı.

  • Yaklaşık 3 hastadan 1'inde tedavi değişikliği yapıldı; çoğunlukla daha az yoğun bir tedavi uygulandı ve bu onlara daha iyi bir yaşam kalitesi sağladı.

  • Başlangıçta başka bir hastanede kendileri için planlanana kıyasla yaklaşık 5 hastadan 1'ine hiç ameliyat yapılmaması veya daha az ameliyat önerildi.

  • 10 hastadan 1'ine herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadıkları ve bunun yerine gözlem altında tutulabilecekleri söylendi.

Kısacası tedavi yoğunluğunu azaltan ikinci bir görüş, size daha az masrafla daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayabilir.

İkinci bir görüş almak doktor değiştirmeniz gerektiği anlamına gelmez.

Hastalar sıklıkla mevcut onkologları ile görüş aldıkları doktor arasında seçim yapmaları gerektiğine inanırlar, ancak durum böyle değildir. Görüş aldığınız doktor, destek sunmak ve en iyi sonuçları elde etmenize yardımcı olmak için doktorunuzla işbirliği yapabilir.

Tedaviye başlamış olsanız dahi ikinci bir görüş almak için geç değildir.

Zaten başka bir yerde tedaviye başladıysanız, ikinci bir görüş bakımınızın gidişatını bilgilendirebilir ve geliştirebilir. Tedavinin ne kadar iyi çalıştığına dair sorularınız olabilir. İlave tedavi için sonraki adımları belirlemek veya nüksetmeyi izlemek amacıyla tedavi kürünün sonunda ikinci bir görüş almak da değerli olabilir.

İkinci görüş randevunuzdan en iyi şekilde yararlanmak için sormanız gereken 5 temel soru:
  • Teşhisimin gerektiği kadar doğru ve kesin olduğundan emin misiniz? Birçok kanser türünde, hücrelerin DNA'sını ve moleküler yapısını analiz eden testler, hastaların en iyi tedaviyle eşleştirilmesinde büyük fark yaratabilir. Sahip olduğunuz kanser türünün tedavisinde moleküler veya genetik testlerin önemli olup olmadığını sormalısınız.

  • Standart bakım tedavisi nedir ve birden fazla seçenek var mı? Aynı başarı olasılığını sunan birden fazla tedavi olabilir. Yan etkilerin nasıl farklı olabileceği de dahil olmak üzere her birinin artılarını ve eksilerini anlamak önemlidir.

  • Benimle ilgili olan klinik araştırmalar nelerdir? Her hastanenin kendi klinik araştırma portföyü vardır ve yeni tedavileri test etmek için devam eden araştırmaların tüm kapsamını sormalısınız.

  • Başka sorularım için size ulaşabilir miyim? Bakım için ilk onkoloğunuza dönseniz bile, çoğu zaman “ikinci görüş” onkoloğunuz güncellemeleri almaktan ve sürekli rehberlik sunmaktan memnuniyet duyacaktır.



www.mskcc.org/news/what-to-know-about-getting-second-opinion-after-cancer-diagnosis

bottom of page