top of page

Gözlük Reçetesi Nasıl Okunur?


Gözlük Reçetesi Nasıl Okunur?
Gözlük Reçetesi Nasıl Okunur?

Pek çok insan, özellikle sayıları ve sembolleri yorumlamak genellikle zor olduğundan, göz reçetesinin ne anlama geldiğiniz anlamakta zorlanır.


Bir araştırmaya göre her 4 kişiden 3'ü düzeltici lenslere ihtiyaç duysa da, çoğu göz reçetesinin ne anlama geldiğini bilmiyor.


Bu yazıda, bir gözlük reçetesinin nasıl okunacağına ve sayıların ne anlama geldiğine bakıyoruz.


+ işaretini tanımı : +1,00 gibi pozitif sayılar, ileri görüşlülüğü düzeltmek için bir merceğin ne kadar güçlü olması gerektiğini açıklar. İleri görüşlülük, bir kişinin uzaktaki şeyleri görebileceği, ancak yakındaki nesnelerin bulanık göründüğü anlamına gelir.


- işaretinin tanımı : -1,00 gibi negatif sayılar, miyopluğu düzeltmek için gereken lens gücünü gösterir. Uzağı görememe, bir kişinin yakın şeyleri görebildiği, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görünmesidir.


Büyük sayı : İster + ister - olsun, büyük bir sayı daha güçlü bir reçete anlamına gelir.


OS ve OD : Bir gözlük reçetesinde OS, sol göze atıfta bulunan Oculus Sinister'ın kısaltmasıdır. OD, Oculus Dexter'ın kısaltmasıdır ve sağ gözü ifade eder.


Göz farklılıkları : İnsanların sol ve sağ gözlerinde, özellikle astigmatı olanlarda farklı görme özelliklerine sahip olmaları yaygındır.


Küresel düzeltme (SPH) : Küresel düzeltme (SPH), tüm gözü etkileyen görmeyi düzeltmek için gereken lens gücünü ifade eder. Bu genellikle listelenen ilk sayıdır.


Silindirik düzeltme (CYL) : Silindirik düzeltme ikinci sayıdır ve yalnızca astigmatı olan kişiler için reçetelerde bulunur.


EKLE : Bazı insanların yakındaki şeyleri görmek için farklı bir reçeteye ihtiyacı vardır. ADD, gözlükçünün nesneleri büyütmek için reçeteye eklemesi gereken gücü ifade eder.


EKSEN : Eksen notasyonu, lens üreticilerine astigmatizma düzeltmesini lensin neresine yerleştirmeleri gerektiğini söyler.


PRISM : Göz doktorları, bir gözün içe doğru eğilmesi ve diğerinin dümdüz ileriye bakması gibi, birlikte çalışan gözlerle ilgili sorunları düzeltmeye yardımcı olmak için bir merceğe bir prizma ekler.


Reçetesinin ne anlama geldiğiyle ilgili bir optisyen ile görüşebilirsiniz.

Reçetem neden değişiyor?

Gözlük reçeteleri insanların gözleri değiştiği için değişir. Genellikle bu farklılıklar hastalığa bağlı değildir. Örneğin, çocuklar 7 yaşına gelene kadar her iki gözü aynı anda tek bir nesneye odaklama becerisini tam olarak geliştiremezler.


Çocukların gözleri büyüdükçe hızla değişmeye devam ediyor ve gözlük kullanan çocuklar, gözlük reçetelerinin ihtiyaçlarını karşılamaya devam ettiğinden emin olmak için her yıl bir göz doktoruna gitmelidir.


Yetişkinlerin gözleri de daha yavaş da olsa değişir.


Tüm yaşlı yetişkinlerin göz problemleri olmasa da, birkaç göz rahatsızlığının yaşla ilişkisi vardır:


Katarakt : Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), Amerika'daki insanların % 50'sinden fazlasının 75 yaşına kadar katarakt geliştirmesini bekliyor.


Glokom : Tedavi edilmezse glokom görme kaybına ve körlüğe neden olabilir.


Yaşa bağlı makula dejenerasyonu : NIH'ye göre bu, 65 yaş üstü kişilerde körlüğün önde gelen nedenidir.


Yaşa bağlı en yaygın değişiklik presbiyopidir. Amerikalıların üçte birinden fazlası, yaşlanan göz merceği daha az esnek ve sertleştikçe gelişen bu durumu yaşıyor. İnsanlar 20'li yaşlarında presbiyopi geliştirmeye başlayabilirler.


İnsanlar yaşlandıkça, göz bebeklerinin boyutunu kontrol eden kaslar zayıflar ve bu da gözlerin ışıktaki değişikliklere uyum sağlamasını zorlaştırır.


Göz bebekleri genellikle küçülür, bu da bir kişinin gece araba kullanmak gibi düşük ışık koşullarında görmesini zorlaştırır.

bottom of page