top of page

Üzüm Çekirdeği Özütünün Yararlarına İnanamayacaksınız


Üzüm Çekirdeği Özütü
Üzüm Çekirdeği Özütü

Şaraplık üzümlerin tohumlarından yapılan üzüm çekirdeği ekstresi, venöz yetmezlik (damarların bacaklardan kalbe geri kan göndermede sorun yaşadığı durumlarda), yara iyileşmesini teşvik etme ve iltihabı azaltma gibi çeşitli durumlar için bir besin takviyesi olarak kullanılmaktadır.


Bazı sağlık sorunları için üzüm çekirdeği ekstresi kullanan kişilerle ilgili bir çok çalışma yapılmıştır.


Bazı araştırmalar, üzüm çekirdeği ekstresinin kronik venöz yetmezlik semptomlarına ve göz stresine yardımcı olabileceğini öne sürüyor, ancak kanıtlar güçlü değil.


Üzüm çekirdeği ekstresinin kan basıncı üzerindeki etkisi üzerine yapılan çalışmalardan çelişkili sonuçlar alınmıştır. Üzüm çekirdeği özünün, sağlıklı kişilerde ve yüksek tansiyonu olanlarda, özellikle obez veya metabolik sendromu olan kişilerde kan basıncını biraz düşürmeye yardımcı olması mümkündür. Ancak yüksek tansiyonu olan kişiler, C vitamini ile birlikte yüksek dozda üzüm çekirdeği ekstresi almamalıdır çünkü kombinasyon kan basıncını kötüleştirebilir.


825 katılımcıyı içeren 15 ayrı çalışmada üzüm çekirdeği ekstresinin LDL kolesterol, toplam kolesterol, trigliserit ve enflamatuar belirteç C-reaktif proteinin daha düşük seviyelerine yardımcı olabileceğini öne sürdü. Bununla birlikte, bireysel çalışmaların boyutları küçüktü ve bu da sonuçların yorumlanmasını etkileyebilirdi.


ABD Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezi (NCCIH), üzüm çekirdeği özü de dahil olmak üzere polifenoller bakımından zengin bazı besin takviyelerinin, stresin vücut ve zihin üzerindeki etkilerini azaltmaya nasıl yardımcı olduğuna dair araştırmaları desteklemektedir. (Polifenoller, birçok bitkide bulunan ve antioksidan aktiviteye sahip maddelerdir.)

Üzüm çekirdeği özütünün güvenli kullanımı

Üzüm çekirdeği ekstresi, orta miktarlarda alındığında genellikle iyi tolere edilir. İnsan çalışmalarında 11 aya kadar güvenle test edilmiştir. Kanama bozukluğunuz varsa veya ameliyat olacaksanız veya aspirin gibi kan sulandırıcılar kullanıyorsanız muhtemelen güvensizdir.


Hamilelik sırasında veya emzirme döneminde üzüm çekirdeği ekstresi kullanmanın güvenli olup olmadığı hakkında çok az şey bilinmektedir.


Sağlığınızla ilgili kullandığınız her türlü tamamlayıcı sağlık yaklaşımı hakkında mutlaka doktorunuzla konuşun.


U.S. Department of Health & Human Services

bottom of page