top of page

Yüksek Tansiyon Rehberiniz: Hipertansiyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yüksek Tansiyon Rehberiniz: Hipertansiyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yüksek Tansiyon Rehberiniz: Hipertansiyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yüksek tansiyon (erkeklerde ve kadınlarda) büyük bir sorundur. Her üç yetişkin Amerikalıdan biri (yaklaşık 65 milyon kişi), hipertansiyon olarak da bilinen yüksek tansiyona sahiptir. Daha pek çok kişi bunu geliştirme riski altındadır. 60 yaş ve üzeri yetişkinin yarısından fazlasında bu hastalık vardır ve yaşamları boyunca yüksek tansiyona yakalanma riski %90'dır.


Tipik olarak kan basıncı yaşla birlikte artar. Yüksek tansiyon riski, insanlar 45 yaşına geldiğinde artmaya başlar, ancak bu durum genç insanlarda da ortaya çıkabilir. Siyahlar daha genç yaşta gelişme eğilimindedir ve daha şiddetli hipertansiyona sahiptir. Obezite veya ailede yüksek tansiyon öyküsü de riski artırır.


Yüksek tansiyon tehlikelidir çünkü insanlar bunu bilmeden yıllarca bu hastalığa sahip olabilir. Aslında bu duruma sahip her 3 yetişkinden 1'i bunu bilmiyor. Bu kasvetli istatistiklere rağmen yüksek tansiyon kaçınılmaz değildir. Bu durumu önlemek, geciktirmek ve tedavi etmek için yapabileceğiniz çok şey var.

Yüksek Tansiyon Nedir?

Dolaşım sisteminden pompalanan kan, tıpkı evdeki borulardaki su gibi basınç altındadır. Ve çok fazla su basıncı borulara ve musluklara zarar verebileceği gibi, yüksek tansiyon da sorun yaratabilir. Hipertansiyon, arter duvarlarına uygulanan kuvvetin anormal derecede yüksek olması durumunda ortaya çıkar.


Zamanla artan basınç çok çeşitli sorunlara neden olabilir. Kan damarlarında anevrizma adı verilen küçük şişlikler oluşabilir. Kalp büyüyebilir, bu da kalp krizi ve kalp yetmezliği riskini artırır. Böbreklerdeki kan damarlarının hasar görmesi onların başarısız olmasına neden olabilir. Gözlerdeki küçük kan damarları hasara karşı özellikle hassas olduğundan hipertansiyon görme sorunlarına ve hatta körlüğe yol açabilir.


Birçok faktör yüksek tansiyona neden olabilir. Açıkçası, diyet bir rol oynuyor. Çok fazla tuzun, çok az potasyumun ve çok fazla alkolün yüksek tansiyon riskini arttırdığı bulunmuştur. Çok fazla stres ve çok az fiziksel aktivite, aşırı kilolu veya obez olmak gibi, yüksek tansiyona yakalanma tehlikesini artırır.


Birçok kronik hastalıkta olduğu gibi, yüksek tansiyon da aileden geçme eğilimindedir, bu da genetiğin rol oynadığını düşündürmektedir. Bazı hastalarda yüksek tansiyon diğer tıbbi problemlerle ilişkilidir veya bazı ilaçların yan etkisi olabilir. Hastalığın bu formuna ikincil hipertansiyon denir çünkü diğer tıbbi durumlara ikincil olarak meydana gelir.

Kan Basıncı Nasıl Ölçülür?

Yüksek tansiyon tanısı genellikle üst kolun etrafına sarılan bir manşeti içeren tanıdık kan basıncı testi kullanılarak teşhis edilir. Manşon şişirilir ve ardından sensörler atardamarlara karşı atan kanın basıncını ölçer.


Bir okuma iki sayı olarak görünür. İlki, yani ikisinden yüksek olanı sistolik basıncınızdır. Bu, kalp attığında atardamarlarda oluşan kuvvettir. İkinci sayı diyastolik basıncınız veya kalp atımlar arasında dinlendiğinde arterlerdeki basınçtır.


Normal kan basıncı doğumda yaklaşık 64/40'tan sağlıklı bir yetişkinde yaklaşık 120/80'e yükselir. Eğer biri siz bir konuşma yaptıktan veya beş mil koştuktan hemen sonra kan basıncınızı ölçseydi, muhtemelen biraz yüksek olurdu. Bu mutlaka alarma neden olacak bir durum değildir. Aktivite veya duygusal durumdaki değişikliklerle kan basıncının yükselip düşmesi doğaldır.


Kan basıncının kişiden kişiye, hatta vücudun bir bölgesinden diğerine değişmesi de normaldir. Ancak kan basıncınız yüksek kalırsa tedavi konusunda doktorunuzla konuşmalısınız. Hipertansiyon, kalbi kapasitesinin çok üzerinde çalışmaya zorlar. Kan damarlarına zarar vermenin yanı sıra beyninize, gözlerinize ve böbreklerinize de zarar verebilir.

Ne Kadar Yüksek Çok Yüksek mi?

En az iki kez 130/80 veya daha yüksek ölçüm alan kişilerin yüksek tansiyona sahip olduğu söylenir. Tansiyonunuz180/120 veya daha yüksekse hemen tıbbi yardım alın.


Doktorunuz ayrıca sizde prehipertansiyon denen bir durum olduğunu da söyleyebilir. Bu, kan basıncınızın 120'den biraz yüksek/80'den az olduğu zamandır. Yaklaşık 75 milyon Amerikalı bu kategoriye girmektedir. Prehipertansiyon arterlerinize, kalbinize, beyninize ve böbreklerinize zarar verme şansınızı artırabilir. Birçok doktor prehipertansiyonun tedavi edilmesi gerektiğini söylüyor. Yine de uzun vadeli yardım sağladığına dair bir kanıt yok.


Yüksek tansiyonu olan birçok kişi, buna sahip olduklarının farkında değildir. Genellikle "sessiz katil" olarak adlandırılır çünkü vücutta ciddi hasara neden olmasına rağmen nadiren semptomlara neden olur.


Tedavi edilmediği takdirde hipertansiyon aşağıdaki gibi ciddi sorunlara yol açabilir:

  • Görme sorunları

  • Kalp krizi

  • İnme

  • Böbrek yetmezliği

  • Kalp yetmezliği

Çok yüksek tansiyonu olan kritik hastalarda "malign hipertansiyon" olabilir. Bu tıbbi bir acil durumdur ve acil serviste tedavi görmelisiniz. Semptomlar göğüs ağrısı, nefes darlığı, görme değişiklikleri, baş ağrısı ve halsizliği içerebilir. Neyse ki yüksek tansiyon kontrol altına alınabiliyor. İlk adım kan basıncınızı düzenli olarak kontrol ettirmektir.

Yüksek Tansiyon Kimlerde Görülür?

Ailesinde yüksek tansiyon, kalp hastalığı veya diyabet öyküsü olan kişilerde yüksek tansiyon olasılığı daha yüksektir. Ayrıca şu kişilerde daha yaygındır:

  • 55 yaş üstü

  • Aşırı kilolu

  • Aktif olmayan

  • Ağır alkol kullananlar

  • Sigara içenler

Tuz oranı yüksek yiyecekler yerseniz veya NSAID'ler (ibuprofen ve aspirin gibi), dekonjestanlar ve kokain gibi yasa dışı uyuşturucular kullanırsanız, yüksek tansiyona yakalanma olasılığınız da artar.

Esansiyel Hipertansiyon Nedir?

ABD'de bildirilen yüksek tansiyon vakalarının %95'inde altta yatan neden belirlenemiyor. Bu esansiyel hipertansiyondur. Yüksek tansiyon ailelerde görülme eğilimindedir. Yaş ve ırk da rol oynar. ABD'deki siyahların yüzde 40'ından fazlasının yüksek tansiyonu var. Diyet ve yaşam tarzı da esansiyel hipertansiyonda büyük rol oynar. Tuz ile yüksek tansiyon arasındaki bağlantı özellikle dikkat çekicidir.


Japonya'nın kuzey adalarında yaşayan insanlar dünyadaki herkesten daha fazla tuz tüketiyor. Ayrıca hipertansiyona yakalanma olasılıkları da yüksektir. Yüksek tansiyonu olan birçok kişi "tuza duyarlıdır".

İkincil Hipertansiyon Nedir?

Yüksek tansiyonun doğrudan bir nedeni tespit edilebildiğinde, bu ikincil hipertansiyondur. Böbrek hastalığı en yaygın nedendir. Hipertansiyon ayrıca adrenal bezlerin (böbreklerinizin üzerinde bulunan küçük bezler) kan basıncını yükselten büyük miktarda hormon salgılamasına neden olan tümörler veya koşullar tarafından da ortaya çıkabilir. Doğum kontrol hapları (özellikle östrojen içerenler) ve hamilelik kan basıncını artırabilir. Diğer ilaçlar da bunu yapabilir. Aldığınız herhangi bir şeyin sayılarınızın yükselmesine neden olup olmayacağını öğrenmek için doktorunuza danışın.

Yüksek Tansiyon Nasıl Tedavi Edilir?

Doktorların yüksek tansiyonu tedavi etmek için çok çeşitli yüksek tansiyon ilaçları vardır. Bu yüksek tansiyon tedavileri, genellikle "su hapları" olarak adlandırılan diüretikleri içerir - beta blokerler, kalsiyum kanal blokerleri, anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri, anjiyotensin II reseptör blokerleri (ARB) ve diğer ilaç türleri. Bu ilaçlar kan basıncını kontrol etmede ne kadar etkili olsa da, onlara ihtiyaç duyma noktasına gelirseniz hayatınızın geri kalanında bunları kullanmak zorunda kalabilirsiniz.

Yüksek Tansiyonu Nasıl Önleyebilirim?

Yaşam tarzınızda birkaç değişiklik yaparak yüksek tansiyonu önleyebilir ve kalp hastalığına yakalanma olasılığınızı azaltabilirsiniz.

1. Diyetinizi gözden geçirin. Sağlıklı bir diyet, yüksek tansiyonu önlemede uzun bir yol kat edebilir. Bol miktarda meyve ve sebze ile az yağlı veya yağsız süt ürünlerini vurgulayan, DASH diyeti olarak da bilinen Hipertansiyonu Durdurmaya Yönelik Diyet Yaklaşımları beslenme planını uygulamaya çalışmak. Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından yürütülen çalışmalar, DASH diyetinin kan basıncını düşürebildiğini göstermiştir. Ve sonuçlar hızlı bir şekilde, genellikle iki hafta içinde ortaya çıkıyor. Tuz ve doymuş yağlardan uzak durun, trans yağları ortadan kaldırın. Bunun yerine lif, kalsiyum ve magnezyum açısından zengin gıdalara odaklanın. Ulusal Yüksek Tansiyon Eğitim Programı günde 2.300 miligramdan (bir çay kaşığına eşit) fazla sodyum tüketilmemesini önermektedir. Çalışmalar, tuz alımınızı ne kadar azaltırsanız kan basıncınızın da o kadar düşük olduğunu gösteriyor.

2. Bol bol egzersiz yapın. Düzenli aerobik egzersizler kalbi iyileştirir ve kan damarlarının düzgün çalışmasını sağlar. Antrenmanınız dışında gün boyunca mümkün olduğunca aktif olmanız da akıllıca olacaktır. Minnesota Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, zaman içinde takip edilen, 15 ila 30 yaşları arasındaki yaklaşık 4.000 kişiyle yapılan bir çalışmanın sonuçlarını yayınladı. Ne kadar aktif olurlarsa hipertansiyona yakalanma riskleri de o kadar düşük oluyor.

3. Fazla kilonuz varsa, azaltmaya çalışın. Birkaç kilo vermek bile büyük bir fark yaratabilir.

4. Eğer sigara içiyor ya da çok fazla alkol tüketiyorsanız, şimdi bunu bırakmanın zamanı geldi. Doktorunuz bunu yapmanın en etkili yolları hakkında size tavsiyelerde bulunabilir.

bottom of page