top of page

Yaşlı Yetişkinlerde Kalça Kırığı Kanserden Daha Ölümcül Olabilir


Yaşlı Yetişkinlerde Kalça Kırığı Kanserden Daha Ölümcül Olabilir
Yaşlı Yetişkinlerde Kalça Kırığı Kanserden Daha Ölümcül Olabilir

Kalçanın kırılması yaşlı yetişkinlerde yaygın bir korkudur. Yaşlı nüfusta uzun bir iyileşme süresi ve hatta ölümle bağlantılıdır. Yeni araştırmalar bu korkuyu doğruluyor ve ölçüyor; kalça kırığı sonrası hayatta kalma oranlarının çeşitli kanser türlerine göre daha düşük olabileceğini gösteriyor.


JBMR Plus'ta yayınlanan araştırma, 65 yaş ve üzeri yaklaşık 100.000 Kanadalının sağlık verilerini inceleyerek kalça kırıklarının en kötü sonuçlara yol açtığını buldu. Etkilenen erkeklerin üçte birinden azı ve etkilenen kadınların yarısı kırıktan sonraki beş yıl boyunca hayatta kaldı. En yaşlı demografik grup olan 85 yaşın üzerindeki kişiler en kötü prognozla karşı karşıya kaldı.


Çalışma, kadınların genellikle erkeklere göre kırık sonrası sonuçlarının daha iyi olmasına rağmen, başlangıçta kırık yaşama riskinin de daha yüksek olduğunu belirtti.

Genel olarak araştırmacılar, hastaların kırık geçirdikten sonraki ilk ayda en yüksek ölüm riskine sahip olduklarını keşfettiler. Ancak doktorlar kalça kırığından ölmenin kemik kırılmasından ziyade daha sonra ne olabileceğiyle ilgili olduğunu söylüyor. İşte bilmeniz gerekenler.

Kalça Kırıldıktan Sonra Ölmek Ne Kadar Yaygındır?

Laval Üniversitesi'nde tıp profesörü olan çalışma yazarı Jacques P. Brown, yaşlı hastalardaki osteoporozla ilişkili tüm kırıkların beş yıllık daha düşük hayatta kalma oranlarıyla ilişkili olduğunu söyledi.

"Ancak kalça kırığı, insanların en az %30'unun bir yıl içinde öleceği en kötü senaryodur" dedi.

İlk ay genellikle en zor olanıdır. Buna rağmen Brown, "İlk ayda hayatta kalanların, aynı yaştaki nüfusla karşılaştırıldığında beş yıl boyunca hayatta kalma oranları düşük olacak" dedi.

Kalça Kırığı Neden Bu Kadar Ölümcül?

Kalça kırıkları özellikle tehlikelidir çünkü bir süre hareketsiz kalmayı gerektirirler; bu da kan pıhtılaşması, kas atrofisi, enfeksiyonlar ve kalp yetmezliği gibi komplikasyonlara yol açabilir. Ohio Devlet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi'nde aile hekimliği doktoru olan Barbara Bawer, hareketlilik üzerindeki kısıtlamaların depresyon riskini artırdığını ve genel sağlık sonuçlarını daha da kötüleştirdiğini söyledi.


Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nde ortopedik cerrahi profesörü ve ortopedik travma bölümünün yöneticisi olan Dr. Alex Jahangir, kalça kırığına sahip olmanın aynı zamanda kişinin sağlığında başka bir şeyin de gittiğinin sinyalini verebileceğini söyledi.

"Genç bir kişi düşerse kalçasını kırma olasılığı düşüktür çünkü genellikle sağlıklıdır" dedi. "Ancak yaşlılarda kalçanın kırılması genellikle eşlik eden hastalıkların bir sonucudur."

Jahangir, yaşlı bir kişinin kalçasını kırdığında genellikle yatağa bağlı kaldığını ve sağlığının "daha da kötüleşebileceğini" söyledi. "O kadar güçlü olmayacaklar ve dengeyi yeniden kazanmak daha zor olacak" dedi. “Bu, bağımsızlığı kaybetme yönündeki aşağı yönlü sarmalı başlatıyor.” Bir yıl içinde %30'luk ölüm oranının "oldukça yüksek" olduğunu söyleyen Jahangir, "Bir yıl içinde ölüm oranının bu kadar yüksek olduğu çok fazla kanser türü tanımıyorum" dedi.

Bir insanı kötü sonuçlara ne yatkın hale getirebilir?

Kırık sonrası kötü sonuç riskini artıracak birkaç faktör vardır.

Bawer, kalp yetmezliği, kalp hastalığı, osteoporoz, akciğer hastalığı ve kanama veya pıhtılaşma bozukluklarını başlıca örnekler olarak sıralayarak, "Düşmeden önce altta yatan rahatsızlıkların olması sonuçların kötüleşmesine yol açabilir" dedi.


Ancak Brown ayrıca kalça kırığı olan kişilerin çoğunun, gelecekte başka bir kırıktan kaçınmalarına yardımcı olacak herhangi bir tedavi uygulanmadan hastaneden taburcu edildiğini de keşfetti. "Bu insanların yaklaşık yüzde 40'ında beş yıl içinde ikinci bir kırık yaşanacak" dedi. "Bu insanlar hala hastanedeyken harekete geçmeliyiz."


Pek çok kalça kırığı hastası dört ila altı hafta sonra taburcu ediliyor; Brown bu süreyi kırıkların önlenmesi için bir "fırsat penceresi" olarak değerlendiriyor.

Kalça Kırıldıktan Sonra İyi Bir Sonuç Alma Şansınızı Nasıl Artırabilirsiniz?

Bawer, kalça kırığınız olduğunda "Pozitif kalmak, düzenli takiplere ve fizik tedaviye katılmak da önemli” dedi. "Mümkün olduğunca aktif kalmak, mümkün olduğu kadar erken ve dengeli beslenmenin yanı sıra çok önemli."

Varis çorapları kan pıhtılaşması riskini azaltmanıza yardımcı olabilir. Bawer, bazı kişilerin bebek aspirini almanın da fayda sağladığını söyledi.


"İlk hareketsizlik durumunda basınç ülserlerinin ve enfeksiyonların oluşmasını önlemek için yumuşak bir yatağın yanı sıra iki saatte bir sık ​​sık pozisyon değiştirmek önemlidir" dedi.

Ayrıca alanınızı mümkün olduğunca düşmeye karşı korumak isteyeceksiniz. Örneğin, takılmayı önlemek için halıların sabit olduğundan emin olun.

bottom of page