top of page

Felç Geçiren 5 Kişiden 1'inde Demans Gelişiyor


İnme geçiren kişiler bilişsel gerileme belirtileri açısından düzenli olarak izlenmelidir.
Felç geçiren 5 kişiden 1'inde demans gelişiyor

Yeni bir çalışma, felçten sonraki ilk yılda demans riskinin neredeyse 3 kat daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.


Bir kişi felç geçirdiğinde beyne giden kan akışı kesintiye uğrar ve bunun sonucunda hücreler ölür veya hasar görür; bu da birçok durumda demansa neden olabilir. Amerikan Kalp Derneği ve Amerikan Felç Derneği'nin geçen yıl yaptığı bir açıklamada, bilim adamları, hayatta kalanların yarısından fazlasının bir sonraki yıl hafıza ve düşünme sorunları yaşadığını ve beş yıl içinde her 3 kişiden 1'ine demans tanısı konacağını tahmin ediyordu.


Phoenix'teki Uluslararası İnme Konferansında sunulan ön araştırma, inmenin demans riskini önemli ölçüde artırdığını gösteren kanıtları daha da destekliyor.


Felç geçiren yaklaşık 180.000 kişiyi kapsayan araştırma, felç geçiren kişilerde demans gelişme olasılığının, genel popülasyondan eşleştirilmiş bir grupla karşılaştırıldığında yüzde 80 daha fazla olduğunu buldu. Yüksek tansiyon, diyabet ve yüksek kolesterol gibi diğer sağlık faktörleri hesaba katıldığında bile risk bu kadar yüksek kaldı.

Demans Riski Erken Dönemlerde En Yüksek Seviyede Ama Yıllarca Devam Ediyor

Kanada'daki McMaster Üniversitesi'nden Dr. Joundi ve ekibi, felçten sonraki ilk yılda demans gelişme olasılığının en yüksek olduğunu keşfetti; bu risk neredeyse üç kat arttı.

Joundi, "İnmeden sonraki erken dönemde demans, bilişsel işlevi etkileyen 'stratejik' bölgelerdeki felçten kaynaklanan doğrudan beyin hasarına bağlı olabilir" diyor. Ancak analiz, felç sonrası demans gelişme şansının kademeli olarak azaldığını ve felçten sonraki beş yıl içinde riskin 1,5 kat arttığını kaydetti.


Joundi, "Risk zamanla azalsa da uzun vadede yüksek kalıyor" diyor. Bulgular, hayatta kalanların felç geçirdikten hemen sonra bilişsel gerileme açısından izlenmesi gerektiğini ve olayı takip eden yıllar boyunca bilişsel gerileme açısından kontrol edilmeye devam edilmesi gerektiğini göstermektedir.

Kalp Krizi ve İnme Türü Sonuçları Nasıl Etkiler?

Kanada'nın Ontario eyaletinde 15 milyondan fazla insanı temsil eden sağlık veri tabanlarından yararlanan Joundi, American Stroke Association'a göre iskemik felç (pıhtı kaynaklı) veya intraserebral kanama (beyin içi kanama) geçiren 180.940 kişiyi belirledi. Ortalama katılımcı yaşı 69'du ve yüzde 55'i erkekti.


Ortalama beş buçuk yıllık takipte, felçten kurtulan yaklaşık 5 kişiden 1'inde demans meydana geldi. Ancak yalnızca felç geçiren kişilerde demans gelişme riski genel nüfusla hemen hemen aynıydı.


Kaliforniya'daki Stanford Üniversitesi'ndeki Alzheimer Hastalığı Araştırma Merkezi direktörü Victor W. Henderson' a göre bu sonuç, kalp krizi geçiren hastalarda Alzheimer hastalığı ve diğer demans riskinin daha yüksek olmadığını gösteren yaptığı araştırmayla örtüşüyor.

Dr. Henderson, "Kalp krizi geçiren kişilerde vasküler risk faktörleri vardır, ancak bunlar mutlaka demansa yol açacak şekilde beyni etkilemeyecektir" diyor.


Son çalışma ayrıca intraserebral kanamanın veya beyindeki kanamanın demans riskini daha da artırdığını vurguladı. Bu tür felç geçirenlerde genel popülasyonla karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 150 daha yüksek demans olasılığı vardı.


Ayrıca yeni araştırma, tekrarlayan felçlerin demans riskini daha da artırdığının altını çizdi; ancak demans tanısı, başka bir felce sahip olmaktan daha yaygındı. Dr. Joundi, "Bu şaşırtıcıydı ve kısa ve uzun vadede felç komplikasyonu olarak demansa dikkat etmemiz gerektiği anlamına geliyor" diyor.

bottom of page