top of page

Ceviz ve Kalp Sağlığı


Ceviz ve Kalp Sağlığı
Ceviz ve Kalp Sağlığı

Ceviz (juglans regia), ceviz ailesine ait bir ağaç yemişidir. Akdeniz bölgesi ve Orta Asya'da ilk görülmesinin ardından binlerce yıldır insan beslenmesinin bir parçası oldu.


Bu kuruyemişler omega-3 yağları açısından zengindir ve diğer birçok gıdalardan daha yüksek miktarda antioksidan içerir. Ceviz yemek beyin sağlığını iyileştirebilir ve kalp hastalığını ve kanseri önleyebilir.


Ceviz genellikle atıştırmalık olarak kendi başlarına yenir ancak salatalara, makarnalara, kahvaltılık gevreklere, çorbalara ve unlu mamullere de eklenebilir.

Cevizin besin değerleri

Ceviz,% 65 yağ ve yaklaşık% 15 protein içerir. Karbonhidrat oranı düşüktür - çoğu lif içerir.


1 ons (30 gram) ceviz porsiyonu aşağıdaki besinleri sağlar:


Kalori: 185 Su: % 4 Protein: 4,3 gram Karbonhidrat: 3,9 gram Şeker: 0,7 gram Lif: 1,9 gram Yağ: 18,5 gram


Ceviz ağırlıkça yaklaşık% 65 oranında yağ içerir.


Diğer kuruyemişler gibi, cevizdeki kalorinin çoğu yağdan gelir. Bu, onları enerji yoğun, yüksek kalorili bir yiyecek yapar.


Bununla birlikte, ceviz yağ ve kalori bakımından zengin olmasına rağmen, araştırmalar, obezite riskini artırmadığını göstermektedir.


Ceviz ayrıca çoklu doymamış yağlar bakımından diğer birçok kuruyemişten daha zengindir. En bol olanı, linoleik asit adı verilen bir omega-6 yağ asididir.

Cevizin içerdiği vitamin ve mineraller

Ceviz, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral için mükemmel bir kaynaktır:

  • Bakır. Bu mineral kalp sağlığını destekler. Aynı zamanda kemik, sinir ve bağışıklık sistemi fonksiyonunun korunmasına yardımcı olur.

  • Folik asit. Folat veya B9 vitamini olarak da bilinen folik asitin birçok önemli biyolojik işlevi vardır. Gebelikte folik asit eksikliği doğum kusurlarına neden olabilir.

  • Fosfor. Vücudunuzun yaklaşık% 1'i esas olarak kemiklerde bulunan bir mineral olan fosfordan oluşur.

  • B6 Vitamini. Bu vitamin bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve sinir sağlığını destekleyebilir. B6 vitamini eksikliği anemiye neden olabilir.

  • Manganez. Bu mineral en yüksek miktarlarda fındık, kepekli tahıllar, meyveler ve sebzelerde bulunur.

  • E Vitamini. Diğer kuru yemişlerle karşılaştırıldığında, ceviz yüksek düzeyde gama-tokoferol içerir.

Cevizin sağlığa faydaları

Ceviz, bir dizi sağlık yararı ile bağlantılıdır. Daha az kalp hastalığı ve kanser riskinin yanı sıra gelişmiş beyin fonksiyonu ile ilişkilendirilmiştir.


Kalp hastalığı - veya kardiyovasküler hastalık - kalp ve kan damarlarıyla ilgili kronik durumlar için kullanılan geniş bir terimdir.


Çoğu durumda, kalp hastalığı riskiniz, fındık yemek gibi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarıyla azaltılabilir.


Ceviz yemenin kalp hastalığı için risk faktörleriyle şu yollarla savaşabileceğini göstermektedir:

  • LDL (kötü) kolesterolü düşürmek

  • iltihabı azaltmak

  • kan damarı işlevini iyileştirir, böylece arterlerinizde plak oluşumu riskini azaltır

Bu etkiler muhtemelen cevizin yararlı yağ bileşimi ve zengin antioksidan içeriğinden kaynaklanmaktadır.

Comments


bottom of page