top of page

Yara Bakımı ve Yara İzi Tedavisi


Yara Bakımı ve Yara İzi Tedavisi
Yara Bakımı ve Yara İzi Tedavisi

Cildiniz her yaralandığında (kazayla veya ameliyatla) vücudunuz yarayı onarmak için çalışır. Cildiniz iyileşirken, iyileşme sürecinin doğal bir parçası olduğu için bir yara izi oluşabilir.


Bir yara izinin görünümü genellikle yaranın ne kadar iyi iyileştiğine bağlıdır. Ameliyattan veya dizler ve dirsekler gibi eklemlerin üzerindeki izlerden kaçınmak zor olsa da, küçük kesikler ve sıyrıkların neden olduğu yara izleri, yarayı evde uygun şekilde tedavi ederek daha az fark edilebilir hale gelebilir.


Dermatologların, derin çizikler gibi yaralanmalardan kaynaklanan yara izlerinin görünümünü azaltmak için ipuçları:


Kesik, sıyrık veya diğer cilt yaralanmalarınızı daima temiz tutun. Mikropları uzak tutmak ve kalıntıları gidermek için alanı yumuşak sabun ve suyla nazikçe yıkayın.


Yaralı cildin iyileşmesine yardımcı olmak için, yarayı nemli tutmak için vazelin kullanın. Yaranın kurumasını ve kabuk oluşturmasını önler; kabuksuz yaraların iyileşmesi daha uzun sürer. Bu aynı zamanda bir yara izinin çok büyük, derin veya kaşınmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Yara her gün temizlendiği sürece antibakteriyel merhem kullanmaya gerek yoktur.


Yarayı temizledikten ve vazelin veya benzeri bir merhem sürdükten sonra cildi bir bandajla örtün. Büyük sıyrıklar, yaralar, yanıklar veya inatçı kızarıklık için hidrojel veya silikon jel tabakaları kullanmak faydalı olabilir.


İyileşirken yarayı temiz tutmak için bandajınızı günlük olarak değiştirin. Yapıştırıcılara duyarlı bir cildiniz varsa, kağıt bantlı yapışkan olmayan bir gazlı bez deneyin. Silikon jel veya hidrojel tabakalar kullanıyorsanız, tabakaları değiştirmek için paketin üzerindeki talimatları izleyin.


Bazı yaralanmalar dikiş gerektirir. Bakım konusunda doktorunuzun tavsiyelerini izleyin. Yara izinin en aza indirmeye yardımcı olabilir.


İyileştikten sonra yaraya güneş kremi sürün. Güneşten korunma, kırmızı veya kahverengi renk değişikliğini azaltmaya ve yaranın daha hızlı solmasına yardımcı olabilir. Her zaman 30 veya daha yüksek SPF'li geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanın ve sık sık tekrar uygulayın.


Küçük kesik veya sıyrıklarınız varsa, evde yarayı uygun şekilde tedavi ederek yara izinin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilirsiniz. Bununla birlikte, yaranız derin, çok ağrılıysa veya cildiniz enfekte olursa, derhal tıbbi yardım alın.

İletişim

tsv@saglik.org.tr

0543 6813773

Sosyal Medya
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
Haber Bülteni

© 2010-2024 TÜRKİYE SAĞLIK VAKFI

www.saglik.org.tr de yer alan tüm haber ve makaleler bilgilendirme amaçlı olup, teşhis ve tedavi önerisi değildir.

E-devlet onaylı online verilen üniversite  eğitimlerinin bir bölümü mesleki yeterlilik, uzmanlık sıfatı kazandırmaz, işyeri açma ruhsat hakkı vermez, iş garantisi olarak değerlendirilemez.

bottom of page