top of page

Sahte Botoks İnsanları Hasta Ediyor! İşte Dikkat Edilmesi Gerekenler


Sahte Botoks İnsanları Hasta Ediyor. İşte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sahte Botoks İnsanları Hasta Ediyor. İşte Dikkat Edilmesi Gerekenler

ABD' de sağlık yetkilileri, halkı yalnızca eğitimli ve lisanslı profesyonellerden botulinum toksini (Botox) enjeksiyonları almaya ve yalnızca FDA onaylı ürünlerin kullanıldığından emin olmaya çağırıyor.


Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 22 kişinin lisanslı veya eğitimli olmayan birinden sahte botoks enjeksiyonları aldıktan sonra olumsuz etkiler bildirmesinin ardından bir sağlık uyarısı yayınladı. Semptomlar arasında nefes darlığı, geveleyerek konuşma ve genel halsizlik vardı. On bir kişi hastaneye kaldırıldı.


Uzmanlar, uyarının, uygun sağlık bakım ortamlarında yapılmadığı takdirde Botox enjeksiyonlarının tehlikeli olabileceğinin bir hatırlatıcısı olduğunu söylüyor.

Dr. Michele Green, "Birçok kişi Botox tedavisini değerlendirirken maliyeti göz önünde bulunduruyor, çünkü tedavinin etkilerini sürdürmek için her üç ila dört ayda bir tedaviye ihtiyaç duyuluyor."

Sertifikalı Bir Uygulama Gördüğünüzden Nasıl Emin Olabilirsiniz?

Botoks enjeksiyonlarınızı uygulayan kişinin uygun şekilde eğitildiğinden ve lisanslı olduğundan emin olmak çok önemlidir.

Green, "Yalnızca lisanslı [sağlık] profesyonellerinin Botoks uygulamasına izin veriliyor, ayrıca uzun yıllara dayanan deneyime sahip olması ve çapraz kontaminasyon ve enfeksiyonu önlemek için prosedürleri steril bir tıbbi ortamda gerçekleştirmesi gerekiyor" dedi.

Uzmanlık eğitiminden sonra Botoks enjeksiyonları sağlayabilen sağlık hizmeti sağlayıcıları arasında aşağıdakiler yer almaktadır:

  • Doktorlar (MD, DO)

  • Kayıtlı hemşireler (RN)

  • Hemşire uygulayıcıları (NP)

  • Hekim asistanları (PA)

  • Diş Hekimleri (DDS, DMD)

Sahte veya yanlış kullanılan Botox ürünleri, bulanık görme, göz kapağı sarkması ve geveleyerek konuşma gibi semptomlara neden olan potansiyel olarak ölümcül bir hastalık olan botulizme yol açabilir.

Onaylı Bir Ürün Kullanıldığından Nasıl Emin Olabilirsiniz?

Enjekte edilmeden önce uygulayıcınıza hangi formülü kullandıklarını sorun. Green, "Botox bir marka adı olmasına rağmen aynı zamanda Xeomin ve Dysport gibi diğer enjekte edilebilir nörotoksinleri ifade etmek için de birbirinin yerine kullanılıyor" dedi. Bunlar Botoks enjeksiyonlarına benzer şekilde çalışır, ancak özellikle yalnızca Botoks enjeksiyonlarıyla ilgileniyorsanız, sağlayıcınızın ne tür bir ürün kullandığını netleştirmenin yine de iyi bir fikir olduğunu ekledi.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Botoks enjeksiyonları yalnızca tek bir kaynaktan gelmelidir. Green, "Bir Botoks ürününün FDA onaylı olup olmadığını anlamanın bir yolu, AbbVie ve Allergan Aesthetics'in Botoks'un tek onaylı tedarikçileri olması nedeniyle ambalajına bakmaktır" diye açıkladı.

Ayrıca FDA onaylı Botoks ambalajında ​​kullanılan tek dil İngilizcedir; FDA, ambalajın üzerinde başka dillerin bulunması durumunda bunların sahte olabileceği konusunda uyardı.

Botoks Güvenlik Kontrol Listesi

Bu kontrol listesi özellikle Botoks enjektörleri arayan kişiler içindir, ancak soruların çoğu Dysport veya Xeomin gibi diğer nörotoksinlerin enjektörlerine de uygulanabilir.

  • Enjektör nitelikli bir sağlık hizmeti sağlayıcısı mı?

  • Eğitimlerini akredite bir kurumda mı aldılar?

  • Enjeksiyonları temiz bir ortamda mı sunuyorlar?

  • Botoks kullanıyorlar mı?

  • AbbVie ve Allergan Aesthetics ürünlerini tedarik ediyor mu?

  • Ambalajda kullanılan tek dil İngilizce mi?

  • Ambalaj serin bir yerde mi saklanıyor?

  • Enjektörünüz size takip bakımıyla ilgili talimatlar verdi mi?

  • İşleminizden sonra onlara ulaşmanız için size bir iletişim olanağı sundular mı?

Botoks Enjeksiyonu Yaptırırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Uygulayıcının çalışma yeri bir doktorun muayenehanesine benzemelidir. Zeichner, "Her zaman iyi aydınlatmanın, uygun oturma yerinin, sterilize edilmiş aletlere erişimin ve soğutmanın olduğu bir ortamda olduğunuzdan emin olmak istersiniz çünkü toksin genellikle soğuk bir sıcaklıkta depolanır" dedi.


Green'e göre önemli ölçüde indirimli fiyatlar da aynı şekilde riskli. "Bölgenizdeki ortalama maliyetlerin çok altında bir tedavi fiyatı, onların uygun niteliklere sahip olmadıklarının veya taklit veya sahte ürünler kullandıklarının bir işareti olabilir" dedi.


Uygulayıcınız işlemden sonra onlara ulaşabilmeniz için size bir yol sağlamalıdır. Zeichner, "Herhangi bir sorunuz veya endişeniz olması durumunda her zaman bir iletişim noktanızın olduğundan emin olmak istersiniz" diye ekledi.

https://www.verywellhealth.com/counterfeit-botox-8642841æ

Etiketler:

İletişim

tsv@saglik.org.tr

0543 6813773

Sosyal Medya
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
Haber Bülteni

© 2010-2024 TÜRKİYE SAĞLIK VAKFI

www.saglik.org.tr de yer alan tüm haber ve makaleler bilgilendirme amaçlı olup, teşhis ve tedavi önerisi değildir.

E-devlet onaylı online verilen üniversite  eğitimlerinin bir bölümü mesleki yeterlilik, uzmanlık sıfatı kazandırmaz, işyeri açma ruhsat hakkı vermez, iş garantisi olarak değerlendirilemez.

bottom of page