top of page

Ozon Terapi Nedir? Medikal Ozon Tedavisi


Ozon Terapi Nedir? Medikal Ozon Tedavisi
Ozon Terapi Nedir? Medikal Ozon Tedavisi

Ozon tedavisi, bir hastalığı veya yarayı tedavi etmek için ozon gazının vücudunuza uygulanması sürecini ifade eder.


Ozon, üç oksijen atomundan oluşan renksiz bir gazdır.


Bazı araştırmalar ozonun bağışıklık sistemini uyararak tıbbi durumları tedavi etmek için kullanılabileceğini bulmuştur. Aynı zamanda dezenfeksiyon ve çeşitli hastalıkları tedavi etmek için de kullanılabilir.


Hastanede ozon tedavi gazı tıbbi sınıf oksijen kaynaklarından yapılır.


Tıbbi ozon, tıbbi malzemeleri dezenfekte etmek ve farklı koşulları tedavi etmek için 100 yıldan fazla bir süredir kullanılmaktadır. Ayrıca yaralarda enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir.


2018'de yapılan bir araştırma sonucu; ozon vücut sıvılarıyla temas ettiğinde ortaya çıkan reaksiyonlar daha fazla protein ve kırmızı kan hücresi oluşturur. Bu, vücudunuzdaki oksijen kaynağını artırır.


Ozon tedavisi ayrıca vücudunuzdaki sağlıksız süreçleri de düzeltmeye yardımcı olabilir.

  • bakteri

  • virüsler

  • mantarlar

  • protozoa

Solunum bozuklukları

Solunum bozukluğu olan kişiler, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen ozon tedavisi için iyi adaylar olabilir.


Ozon tedavisi, kanınızdaki oksijen seviyelerini artırarak akciğerlerinizdeki stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Kanınıza oksijen sağlamaktan akciğerleriniz sorumludur.


2014 yılında yapılan bir çalışma terapinin, KOAH'lı eski sigara içenlerde yaşam kalitesini ve egzersiz yeteneğini iyileştirdiğini buldu.


Ozonun solunmasının, özellikle solunum yolu hastalığı olan kişilerde akciğerleri tahriş edebileceğini veya zarar verebileceğini unutmayın.

Diyabet

Ozon tedavisi ayrıca diyabetten kaynaklanan komplikasyon riskini azaltma konusunda umut veriyor.


Komplikasyonlara genellikle vücuttaki oksidatif stres neden olur. 2018 araştırması, ozonun vücudun bağışıklık ve antioksidan sistemlerini harekete geçirerek ve iltihabı azaltarak oksidatif stresi düzeltebileceğini gösterdi.


2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre, diyabetik ayak ülseri olan kişilerde ozon tedavisi yaranın kapanmasına yardımcı oldu ve enfeksiyon olasılığını azalttı.


Ayrıca ozon tedavisinin, diyabetin yaygın bir yan etkisi olan yara iyileşmesine yardımcı olabileceğini buldu.

Bağışıklık bozuklukları

Ozon tedavisi, bağışıklık sistemini uyarmaya yardımcı olduğu için bağışıklık bozukluğu olan kişiler için faydalar sağlayabilir.


2018 tarihli bir çalışma, ozonun kanla karıştığını ve HIV'li kişilere enjekte edildiğini, 2 yıllık bir süre içinde viral yüklerini önemli ölçüde azalttığını buldu.


Daha düşük bir viral yük, virüsün daha az olduğu anlamına gelir ve bu da uzun vadeli sağlığı iyileştirebilir.

Ozon terapisi uygulaması

Ozon tedavisi almanın birçok farklı yolu vardır. Doktorunuz, sizin ve tedaviniz için en iyi seçenekleri tartışacaktır.


Üç ana tedavi şekli ozonun uygulanmasını içerir:

  • Doğrudan dokuya. Bir yara için ozon tedavisi görürseniz, ozon gazı büyük olasılıkla doğrudan etkilenen vücut kısmının dokusuna uygulanacaktır. Gaz koruyucu bir örtü içinde verilir.

  • Damardan. HIV gibi içsel bozuklukları tedavi etmek için ozon gazı genellikle sizden alınan kanda çözülür. Daha sonra, çözünmüş gaz içeren kan bir IV yoluyla size geri enjekte edilir. İntravenöz kullanım, hava kabarcıkları oluşumu yoluyla bir emboliye neden olma riskini taşıyabilir.

  • Kas içi. Ozon tedavisi, kas içi enjeksiyon olarak da mevcuttur. Bu enjeksiyon için, ozon gazı genellikle uygulamadan önce oksijenle karıştırılır.

Ozon terapisinin etkinliği

Ozon tedavisi için yapılan araştırmalar, birçok sonuç umut verici olsa da, karışık sonuçlar göstermektedir. Kalp hastalığından artrite kadar çeşitli ozon tedavisi klinik deneyleri devam etmektedir.


2018 araştırması ozon tedavisinin hareket aralığını iyileştirerek ve düşüşü geciktirerek diz osteoartritine yardımcı olabileceğini belirtmiştir.


Araştırmaya göre romatoid artrit veya bel fıtığı olan kişilerde bel ağrısı olan kişiler de ozon tedavisinden yararlanabilir. Ancak bu koşullar hakkında henüz yeterince çalışma bulunmamaktadır.


Ozon ayrıca diş hekimliğinin birçok alanında kullanılmıştır.


2019 araştırmasına göre ozonlanmış suyun kök kanalları sırasında dezenfektan olarak etkili olabileceğini gösterdi. Diğer kullanımların yanı sıra, açıkta kalan dentini duyarsızlaştırmaya da yardımcı olabilir.


Ozon tedavisi sağladığını iddia eden birçok ürün satın alınabilir, ancak etki dereceleri kanıtlanmamıştır. Ozon tedavisi uzman doktor tarafından yapılmalıdır.


Günümüzde FDA'nın ozon tedavisinin kullanımını desteklemesi için yeterli bilimsel kanıt oluşmamıştır. Etkililiği ve güvenliği göstermek için daha büyük ölçekli klinik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

bottom of page