top of page

Kolonoskopiye Nasıl Hazırlanılır?


Kolonoskopiye Nasıl Hazırlanılır?
Kolonoskopiye Nasıl Hazırlanılır?

Kolonoskopi, kolon kanserini tespit etmenin veya önlemeye yardımcı olmanın en iyi yollarından biridir. Ancak prosedürü yaptırması gereken birçok kişi bunu yapmıyor. Çoğu zaman bunun nedeni, hazırlanmak için katlanmaları gerekenlerden korkmalarıdır.

Doktorunuzun düzgün bir şekilde bakabilmesi için kolonunuzun boş ve temiz olması gerekir. Bunun gerçekleşmesi için önceden oruç tutmanız ve güçlü müshil ilaçları kullanmanız gerekir. Zahmetli ve biraz da nahoş bir durum ama geçicidir ve hayatınızı kurtarmanıza yardımcı olabilir.

Süreci mümkün olduğunca sorunsuz hale getirmenin yolu aşağıda açıklanmıştır.


1. Adım: Hazırlığınızı Planlayın

Doktorunuz nasıl hazırlanacağınız konusunda en iyi bilgi kaynağınızdır. Prosedürü planladığınızda talimatlar alacaksınız. Randevunuzdan önce bunları iyice okuyun ve herhangi bir sorunuz varsa doktorunuzu arayın.

Kolonoskopi gününden önceki akşam ve kolonoskopi günü için programınızı yapın ve kolonoskopi günü sizinle birlikte gelecek birisinin planlarını yapın.

Bazı önemli malzemeleri de birkaç gün önceden satın alın. Listeniz şunları içerebilir:

  • Doktorunuzun belirttiği reçeteli veya reçetesiz bir müshil

  • Düşük lifli gıda

  • Spor içecekleri, meyve suları ve et suları

  • Nemli mendil

  • Bebek bezi kremi


Adım 2: Diyetinizi Düzenleyin

İşlemden 3 veya 4 gün önce hafif yiyerek temizlik sürecine yardımcı olabilirsiniz. Doktorlar sindirimi kolay ve sisteminizden hızla ayrılan düşük lifli gıdaları öneriyor.

Bu noktada vitamin veya diğer takviyeleri almayı bırakmalısınız. Düzenli olarak kullandığınız reçeteli ilaçları ve kullandığınız reçetesiz antiinflamatuar veya kan sulandırıcı ilaçları almayı bırakıp bırakmamanız gerektiğini ve ne zaman bırakmanız gerektiğini doktorunuza sorun.


Adım 3: Sıvı tüketimi

İşleminizden önceki gün katı hiçbir şey yiyemezsiniz. Yalnızca berrak (içini gösteren) sıvıları tüketmelisiniz. Spor içecekleri, elma ve beyaz üzüm gibi berrak meyve suları ve berrak et suyu gibi bol miktarda berrak sıvı içerek sıvı alımını korumak önemlidir. Dondurma yiyebilirsiniz ancak kırmızı, mavi veya mor renkli herhangi bir şeyden uzak durun. Boyalar kolonun astarının rengini bozabilir ve doktorun görmesini zorlaştırabilir. Ayrıca alkolden ve süt veya portakal suyu gibi içeceklerden de kaçının.

İşlemden 2-4 saat önce hiçbir şey içmemeye ve yememeye dikkat edin.


Adım 4: Arınma

Kolonoskopiden önceki gece, sindirim sisteminizi temizlemek için güçlü müshil ilaçları alacaksınız. Çoğu insan için önerilen yönteme bölünmüş dozlama denir.

Müshil etkisi göstermeye başladığında sık ve şiddetli ishal yaşarsınız. Kramplarınız ve şişkinliğiniz olabilir. Hemoroitiniz varsa tahriş olabilirler. Ayrıca mide bulantısı hissedebilir ve hatta kusabilirsiniz. Eğer öyleyse doktorunuz kısa bir ara vermenizi önerebilir.

Siz randevunuza giderken boşaltım süreci hâlâ devam ediyor olabilir. Kaza geçireceğinizden endişeleniyorsanız yetişkin bezleri giymeyi ve yanınıza fazladan kıyafet almayı düşünün.

İşlemi uygun şekilde tamamladıysanız ve etkili bir şekilde çalıştıysa dışkınız idrar veya temiz su gibi görünmelidir.

bottom of page