top of page

Hamilelik Çatlakları Neden Oluşur? Önlemenin Yolları


Hamilelikte Çatlak Neden Oluşur? Nasıl Önlenir?
Hamilelik Çatlakları

Çoğu kadın hamilelik sırasında çatlaklar yaşar. Bebeğinize uyum sağlamak için vücudunuz büyüdükçe cildinizin gerildiğinin bir işaretidir. Çatlakların görünmesini tamamen engelleyemezsiniz, ancak bunları alma olasılığını azaltmaya yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Ayrıca fazla endişelenmeyin çünkü çatlaklar genellikle zamanla kaybolur.

Hamilelik çatlakları

Çatlaklar, ciltte pembe, kırmızı, mor veya kahverengi olan çizgiler veya çizgili girintilerdir. Tıbbi terim, Latince hamilelik çizgileri için kullanılan 'striae gravidarum'dur. Çok yaygındır ve tipik olarak karın, göğüs, uyluk, kalça ve hatta üst kollarda görülürler.


Genetik, çatlakların olup olmadığı ve bunların ne kadar görünür olduğu konusunda rol oynar. Açık tenliyseniz, daha görünür olabilirler. Genç bir anneyseniz, hamilelik sırasında çok hızlı kilo alırsanız veya ikiz veya çoğul bebek bekliyorsanız, onları alma olasılığınız daha yüksektir. Diğer duyarlılık göstergeleri, hamile kalmadan önce bu izlere sahip olup olmadığınızı veya ailenizin diğer üyelerinde bu izlerin olup olmadığını içerir. Hamilelik sırasında hormon seviyelerindeki değişiklikler de cildi biraz daha ince hale getirerek bazı kadınları daha duyarlı hale getirebilir.

Hamilelikte çatlaklar ne zaman görünür?

Hamilelik sırasında çatlakların ne zaman ortaya çıktığını merak ediyor olabilirsiniz, ancak bu herkes için farklı olabilir. Çatlaklar genellikle hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kilo alımının bir sonucu olarak cilt gerildiği ve büyüyen bebeği ve uterusu barındırdığı için ortaya çıkar. Bazı kadınlar onları ikinci trimesterde almaya başlarken, diğerleri üçüncü trimesterin son birkaç haftasına kadar onları fark etmeyebilir.

Hamilelikte çatlaklardan korunma

Ne yazık ki, hamilelik sırasında çatlakları tamamen önlemek mümkün değildir. Onları yok edecek mucize bir çatlak krem ​​yoktur. Bunlara yakalanma riskini azaltmanın ve görünümlerini en aza indirmenin bazı yolları şunlardır:

  • Kilo alımını makul bir miktarda tutun ve bu kiloyu hamilelik boyunca yavaş yavaş almaya çalışın. Bir takiben sağlıklı bir hamilelik diyet irade yardım.

  • Çok su iç.

  • Hamilelik egzersiz rejiminize devam edin.

  • Çok fazla güneşe maruz kalmaktan kaçının.

  • Göğüslerinizdeki çatlakları önlemeye yardımcı olmak için, tam oturan, destekleyici bir sütyen giyin.

  • Kremler ve yağlar kullanmak çatlakları önleyemeyebilir, ancak cildinizi nemlendirmeye ve cildiniz gerilirken de fark edebileceğiniz bir hamilelik belirtisi olan kaşıntılı cildi önlemeye yardımcı olabilir.

Hamilelikten sonra çatlaklardan kurtulmak mümkün mü?

Çatlaklar tamamen kaybolmayabilir, ancak hamilelik bittikten sonra, sonunda daha az fark edilir bir gümüş rengi haline gelebilir. Masaj yapmak rahatlamanıza ve daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir, ancak herhangi bir krem, losyon ve yağın çatlakları yok etme veya önleme yeteneği hakkında yanıltıcı iddialara dikkat edin.


Hamileliğinizin bir sonucu olarak vücudunuzun geçirdiği değişiklikler konusunda endişeleniyor olabilirsiniz, ancak vücudunuz dünyayla tanışmaya hazırlanırken küçük çocuğunuzu korumak için inanılmaz bir iş yapıyor. Bu çizgiler, yaptığınız her şeyin kanıtıdır.

İletişim

tsv@saglik.org.tr

0543 6813773

Sosyal Medya
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
Haber Bülteni

© 2010-2024 TÜRKİYE SAĞLIK VAKFI

www.saglik.org.tr de yer alan tüm haber ve makaleler bilgilendirme amaçlı olup, teşhis ve tedavi önerisi değildir.

E-devlet onaylı online verilen üniversite  eğitimlerinin bir bölümü mesleki yeterlilik, uzmanlık sıfatı kazandırmaz, işyeri açma ruhsat hakkı vermez, iş garantisi olarak değerlendirilemez.

bottom of page