top of page

Gut Hastalığı Nedir? Gut Hastalığının Belirtileri


Gut Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Gut Hastalığı Nedir?

Gut, herkesi etkileyebilecek yaygın ve karmaşık bir artrit şeklidir. Eklemlerde ani, şiddetli ağrı, şişme, kızarıklık ve hassasiyet, genellikle ayak başparmağının tabanındaki eklem ile karakterizedir.


Aniden bir gut krizi meydana gelebilir ve genellikle gecenin ortasında ayak başparmağınızın yanıyormuş hissi ile sizi uyandırır. Etkilenen eklem sıcak, şiş ve o kadar hassastır ki üzerindeki çarşafın ağırlığı bile dayanılmaz görünebilir.

Gut semptomları

Gutun belirti ve semptomları neredeyse her zaman aniden ve genellikle geceleri ortaya çıkar.

  • Yoğun eklem ağrısı. Gut genellikle ayak başparmağınızın büyük eklemini etkiler, ancak herhangi bir eklemde de ortaya çıkabilir. Sıklıkla etkilenen diğer eklemler arasında ayak bilekleri, dizler, dirsekler, bilekler ve parmaklar bulunur. Ağrı, başladıktan sonraki ilk dört ila 12 saat içinde muhtemelen en şiddetli olacaktır.

  • Devam eden rahatsızlık. En şiddetli ağrı azaldıktan sonra, bazı eklem rahatsızlıkları birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir. Sonraki saldırılar muhtemelen daha uzun sürecek ve daha fazla eklemi etkileyecektir.

  • İltihap ve kızarıklık. Etkilenen eklem veya eklemler şiş, hassas, sıcak ve kırmızı hale gelir.

  • Sınırlı hareket aralığı. Gut ilerledikçe eklemlerinizi normal şekilde hareket ettiremeyebilirsiniz.

Gut hastalığının nedenleri

Gut, ekleminizde ürat kristalleri birikerek iltihaplanmaya ve gut atağının şiddetli ağrısına neden olduğunda ortaya çıkar. Kanınızda yüksek düzeyde ürik asit bulunduğunda ürat kristalleri oluşabilir.


Vücudunuz, vücudunuzda doğal olarak bulunan maddeler olan pürinleri parçaladığında ürik asit üretir.


Pürinler ayrıca biftek, sakatatlar ve deniz ürünleri gibi bazı yiyeceklerde bulunur. Diğer yiyecekler ayrıca alkollü içecekler, özellikle bira ve meyve şekeri (fruktoz) ile tatlandırılmış içecekler gibi daha yüksek ürik asit seviyelerini teşvik eder.


Normalde ürik asit kanınızda çözünür ve böbreklerinizden idrarınıza geçer. Ancak bazen vücudunuz çok fazla ürik asit üretir veya böbrekleriniz çok az ürik asit salgılar. Bu olduğunda ürik asit, bir eklemde veya çevreleyen dokuda ağrıya, iltihaplanmaya ve şişmeye neden olan keskin, iğneye benzer urat kristalleri oluşturarak birikebilir.


Vücudunuzda yüksek düzeyde ürik asit varsa gut gelişme olasılığınız daha yüksektir.

Vücudunuzdaki ürik asit seviyesini artıran faktörler
  • Diyet. Et ve deniz ürünleri açısından zengin bir diyet yemek ve meyve şekeri (fruktoz) ile tatlandırılmış içecekler içmek ürik asit düzeylerini artırır ve bu da gut riskinizi artırır. Başta bira olmak üzere alkol tüketimi de gut riskini artırır.

  • Obezite. Fazla kiloluysanız, vücudunuz daha fazla ürik asit üretir ve böbrekleriniz ürik asidi yok etmekte daha zorlanır.

  • Tıbbi durumlar. Bazı hastalıklar ve durumlar gut riskinizi artırır. Bunlar, tedavi edilmemiş yüksek tansiyon ve diyabet, metabolik sendrom ve kalp ve böbrek hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları içerir.

  • Bazı ilaçlar. Yaygın olarak hipertansiyonu tedavi etmek için kullanılan tiazid diüretiklerin ve düşük doz aspirin kullanımı da ürik asit seviyelerini artırabilir. Organ nakli geçirmiş kişilere reçete edilen reddetme önleyici ilaçların kullanımı da aynı şekilde olabilir.

Comentarios


Instagram

bottom of page