top of page

Endoskopi Nedir? Nasıl Uygulanır?


Endoskopi Nedir? Nasıl Uygulanır?
Endoskopi Nedir?

Endoskopi, uzun, esnek bir tüpün ucundaki küçük bir kamera ile üst sindirim sisteminizi görsel olarak incelemek için kullanılan bir prosedürdür. Sindirim sistemi hastalıkları uzmanı (gastroenterolog), yemek borusu, mide ve ince bağırsağın (duodenum) başlangıcını etkileyen durumları teşhis etmek ve bazen tedavi etmek için bir endoskopi kullanır.


Doktorunuzun muayenehanesinde, ayakta tedavi merkezinde veya hastanede endoskopi yaptırabilirsiniz.


Yemek borusu, mide ve ince bağırsağın (duodenum) başlangıcı dahil olmak üzere sindirim sisteminizin üst kısmını etkileyen durumları teşhis etmek ve bazen tedavi etmek için bir endoskopi kullanılır.


Doktorunuz aşağıdakiler için bir endoskopi prosedürü önerebilir:

  • Semptomları araştırma. Bir endoskopi, doktorunuzun mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, yutma güçlüğü ve gastrointestinal kanama gibi sindirim belirti ve semptomlarına neyin neden olduğunu belirlemesine yardımcı olabilir.

  • Teşhis koymak. Doktorunuz, anemi, kanama, iltihaplanma, ishal veya sindirim sistemi kanserleri gibi hastalıkları ve durumları test etmek için doku örnekleri (biyopsi) toplamak için bir endoskopi kullanabilir.

  • Tedavi etmek. Doktorunuz, kanamayı durdurmak için kanayan bir damarı yakmak, dar bir yemek borusunu genişletmek, bir polipi kesmek veya yabancı bir nesneyi çıkarmak gibi sindirim sisteminizdeki sorunları tedavi etmek için endoskoptan özel aletler geçirebilir.

Endoskopi uygulamasında riskler nelerdir?

Endoskopi çok güvenli bir işlemdir. Nadir görülen komplikasyonlar şunları içerir:

  • Kanama. Prosedür test için bir doku parçasının çıkarılmasını (biyopsi) veya bir sindirim sistemi problemini tedavi etmeyi içeriyorsa, endoskopiden sonra kanama komplikasyonları riskiniz artar. Nadir durumlarda, bu tür kanamalar kan transfüzyonu gerektirebilir.

  • Enfeksiyon. Çoğu endoskopi muayene ve biyopsi içerir ve enfeksiyon riski düşüktür. Endoskopinizin bir parçası olarak ek prosedürler uygulandığında enfeksiyon riski artar. Çoğu enfeksiyon küçüktür ve antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Daha yüksek enfeksiyon riskiniz varsa, doktorunuz işleminizden önce size koruyucu antibiyotik verebilir.

  • Gastrointestinal sistemin yırtılması. Yemek borunuzdaki veya üst sindirim sisteminizin başka bir bölümündeki bir yırtık hastanede kalmayı ve bazen onu onarmak için ameliyatı gerektirebilir. Bu komplikasyon riski çok düşüktür - her 2.500 ila 11.000 tanısal üst endoskopinin tahminen 1'inde görülür. Yemek borunuzu genişletmek için dilatasyon gibi ek işlemler yapılırsa risk artar.

Endoskopi sırasında

Üst endoskopi prosedürü sırasında, bir masaya sırt üstü veya yan yatmanız istenecektir. Prosedür devam ederken:


Monitörler bağlanacaktır. Bu, sağlık ekibinizin nefes alıp vermenizi, kan basıncınızı ve kalp atış hızınızı izlemesini sağlayacaktır.


Sakinleştirici bir ilaç alabilirsiniz. Ön kolunuzdaki bir damardan verilen bu ilaç, endoskopi sırasında rahatlamanıza yardımcı olur.


Doktorunuz ağzınıza bir anestezik püskürtebilir. Bu ilaç, uzun, esnek tüpün (endoskop) yerleştirilmesine hazırlık olarak boğazınızı uyuşturacaktır. Ağzınızı açık tutmak için plastik bir ağız koruyucu takmanız istenebilir.


Ardından endoskop ağzınıza yerleştirilir. Doktorunuz, kapsam boğazınızdan geçerken yutmanızı isteyebilir. Boğazınızda bir miktar baskı hissedebilirsiniz, ancak ağrı hissetmemelisiniz.


Endoskop boğazınızdan geçtikten sonra konuşamazsınız, ancak ses çıkarabilirsiniz. Endoskop nefes alıp vermenizi engellemez.

Endoskopi sonuçları

Endoskopinizin sonuçlarını ne zaman aldığınız durumunuza bağlı olacaktır. Örneğin, doktorunuz bir ülser aramak için endoskopi yaptıysa, bulguları prosedürünüzden hemen sonra öğrenebilirsiniz. Doku örneği (biyopsi) almışsa, test laboratuvarından sonuçları almak için birkaç gün beklemeniz gerekebilir.

bottom of page