top of page

Bitter Çikolata Bağışıklığımızı Güçlendirebilir mi?


Bitter Çikolata Bağışıklığımızı Güçlendirebilir mi?
Bitter Çikolata Bağışıklığımızı Güçlendirebilir mi?

Çalışmalar, en az yüzde 50 ila 70 kakao içeren antioksidan bakımından zengin bitter çikolatanın kan akışını ve bağırsak sağlığını iyileştirdiğini, stresi hafiflettiğini, dolaylı olarak bağışıklık sisteminizi güçlendirebileceğini öne sürüyor.


Bitter çikolata lezzeti kadar sağlığımız açısından da değerli bir gıda. Araştırmacılar, yıllardır acı tatlı süper yiyecekleri inceliyor. Çünkü bu yiyecekler sadece inanılmaz derecede lezzetli ve tatlıya düşkünlüğünüzü tatmin etmiyor, aynı zamanda antioksidan bakımından zengin olan çok sayıda sağlık yararı olduğunu gösteren düzinelerce bilimsel çalışma var.


True Health Initiative başkanı ve Yale Üniversitesi Griffin Hastanesi Önleme Araştırma Merkezi'nin kurucu müdürü Dr. David L. Katz “Çikolata, sağlık özellikleri ne olursa olsun lezzetlidir. Dolayısıyla, bu kadar iyi bir şeyin bizim için de iyi olabileceği fikri hem çekici hem de ikna edici” diyor.


Bilime gelince, bitter çikolata Theobroma cacao yani kakao ağacından elde edilir. Dr.Katz, bunun birçok meyve ve sebzeye göre ORAC (oksijen radikali emme kapasitesi) ölçeğinde üst sıralarda yer alan benzersiz konsantre bioflavonoid antioksidan kaynağı olduğunu söylüyor.


2011 yılında Katz, antioksidanlar ve Redox Signaling'de yayınlanan ve süper gıdanın birçok faydasına odaklanan bir çalışmanın ortak yazarlığını yaptı. O ve meslektaşları, kakao tozunun gram başına 50 miligrama kadar polifenol içerdiğini ve tek bir porsiyonun elma, kızılcık suyu, kırmızı şarap ve siyah çay dahil çoğu yiyecek ve içecekten daha fazla fenolik antioksidan içerdiğini açıkladı. Kakaoda bulunan ana flavonoller epikateşin ve kateşinin yanı sıra en fazla antioksidanı sağlayan prosiyanidinlerdir.


Katz, "Ek olarak, kakao konsantre bir lif, magnezyum, potasyum ve arginin kaynağıdır - kan damarlarının genişlemesine yardımcı olan bir amino asittir" diyor. Ve sonra teobromin gibi psikoaktif bileşikler var, bu çikolatanın eşsiz çekiciliğini bir afrodizyak olarak açıklamaya yardımcı olabilir.


Peki flavonoidler nasıl bu kadar etkili olabiliyor? Dr. Deanna Minich, flavonoidler (diğer adıyla antioksidanlar) esasen kan damarlarının genişlemesine ve gevşemesine yardımcı olur. “Beyniniz ve kalbiniz yeterli oksijen ve kan akışına sahip olduğunda daha iyi çalıştıklarını görebilirsiniz” diye belirtiyor.


Beslenme Bilimi Dergisi'nde Aralık 2016 yayınlanan makalede bitter çikolatanın kan basıncını dengelemeye yardımcı olabileceğini ve bağırsak mikrobiyotasını olumlu yönde etkileyerek sindirimi ve metabolizmayı iyileştirebileceğini ileri sürüyor.


Tüm fiziksel faydalarının yanı sıra bitter çikolata beyin fonksiyonları için bir nimet olabilir. Mayıs 2021'de Gıda Kimyası'nda yayınlanması planlanan bir çalışma, biyoaktif amino asitler olan triptofan, fenilalanin ve tirozin üzerine odaklanıyor, bunların hepsi nörokimyamızı değiştirmeye yardımcı olabilir ve bu da bir parça çikolatanın sağladığı "iyi hissetme" etkisiyle sonuçlanır. Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından Kasım 2019'da yayınlanan araştırma, bitter çikolatanın hafızayı ve bilişsel işlevi de geliştirebileceğini buldu.


Bilim adamları, bitter çikolata ve bağışıklık arasındaki ilişkiye giderek daha fazla ilgi duymaya başladı. Ve COVID-19 salgını sırasında, vücudumuza enfeksiyonla savaşacak araçları sağlamak hiç bu kadar önemli olmamıştı.

bottom of page