Emeklilikte Depresyona Girmemek İçin En Etkili Yöntem: Gönüllülük

Emeklilikte Depresyona Girmemek İçin En Etkili Yöntem: Gönüllülük

60'lı yaşlardaki kişiler daha büyük risk altında

Bilim insanları emekliye ayrıldıktan sonra depresyonun önüne geçmek için en etkili yöntemi belirledi: Gönüllü çalışmaları 

Emekliliğin hayatın genelinde büyük bir değişim yaratması ve sosyal ilişkilerin azalmasına yol açabilmesi bazı kişilerde depresyona neden olabiliyor. 

Depresyon pek çok farklı sebepten kaynaklanabiliyor fakat uzmanlar, bazı aktivitelerle bu ruh sağlığı sorununun önüne geçilebileceğini söylüyor. 

Bulguları hakemli dergi Journal of American Geriatrics Society'de 8 Ocak'ta yayımlanan çalışmada, 65-79 yaşındaki yaklaşık 3 bin ABD'li incelendi. 

Araştırmacılar katılımcıların yüzde 6'sının depresyondan muzdarip olduğunu belirledi. Fakat gönüllü çalışmalara katılan yaşlılarda depresyon görülme riski, diğerlerinin yarısı kadardı.

Bu tür çalışmalar, ihtiyaç sahiplerine yiyecek dağıtmak, öğrencilerin derslerine yardım etmek veya sokaktaki hayvanlarla ilgilenmek gibi faaliyetleri içerebilir. 

Araştırmacılar ayrıca 65-69 yaşındaki kişilerde depresyon riskinin, 70-74 grubundan kayda değer derecede yüksek olduğunu kaydetti. Bu durumun, emekliliğin hemen ardından yaşanan ani değişimlerden kaynaklandığını düşünüyorlar.

Makalenin yazarlarından Dr Guohua Li, "Bu bulgu, 65 ve üzeri yaşlarda fiziksel sağlık sorunlarının artması ve sosyal ağların kaybı gibi faktörlerin, izolasyon hissini ve depresif semptomları şiddetlendirebileceğini gösteren diğer çalışmalarla uyumlu" diyerek ekliyor:

Öte yandan gönüllülük faaliyetlerine katılanlarda depresyon yaygınlığı önemli ölçüde daha düşük.

Uzmanlar sosyoekonomik faktörlerin de depresyonun ortaya çıkmasında etkili olabileceğini söylüyor. Yeni çalışmada yıllık geliri en az 50 bin dolar olan kişilerde depresif belirtiler görülme ihtimalinin düştüğü kaydedildi.

Türkiye'nin mevcut ekonomik koşulları nedeniyle en az 2 milyon emeklinin geçimini sağlamak için çalışmak zorunda olduğu tahmin ediliyor.

Bu kişilerin bilim insanlarının tavsiye ettiği gibi gönüllü faaliyetlere katılma imkanı kısıtlı olsa da sosyal ilişkilerin güçlü tutulması depresyonun önüne geçmeye fayda sağlayabilir.

Independent Türkçe, BBC Science Focus

Bilgi Al

0 Yorum

Bilgi! Yorum yapabilmek için, ziyaretçi girişi yapmış olmalısınız. Buraya tıklayarak üye olabilir, üyeyseniz Buraya tıklayarak giriş yapabilirsiniz.

Son Geribildirimler


Sağlık Raporu Almakta Yaşanan Zorluk

Belediyenin spor salonuna kayıt olmak için form doldurdum. Ancak formda bazı yanlışlıklar yapmışım...

H**** Ç****

Diş Tedavisinin Yapılmaması

2 aydır dolgum düştü. Hastaneye gittiğimde hep erteliyor ve yapmıyorlar. Yardımcı olmuyorlar.

E*** S***

Holter ve Ritim Sonuçlarımızı Alamıyoruz!

10 Mart tarihinde Annem A... A.....'a LİV HOSPİTAL ANKARA HASTANESİ' nde Holter ve Ritim aleti...

Y**** O****

Doktorun İlgisizliği ve Yakınlarına Öncelik...

12.03.2025 tarihinde ANKARA ETİMESGUT ŞEHİT SAİT ERTÜRK DEVLET HASTANESİNDE Göğüs Hastalıkları...

S***** E*****

Saygısız Tavır ve Yanıltıcı Bilgilendirme

Antalya ÖZEL BALLIPINAR AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI POLİKLİNİĞİ ne 20 şubat 2025 tarihinde hasta yakını...

N**** Ö******

Doktorun Muayene Esnasında Alaycı Tavrı

Muayene sürecinde Dr. S..... Ö....... benimle olan iletişiminde son derece ilgisiz ve saygısız bir...

E****** K****