top of page

Zerdeçal ve Sağlığa 6 Faydası


Zerdeçal ve Sağlığa 6 Faydası
Zerdeçal ve Sağlığa 6 Faydası

Zerdeçal, zerdeçal bitkisinden elde edilen bir baharattır. Asya yemeklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Muhtemelen zerdeçalın köri içindeki ana baharat olduğunu biliyorsunuzdur. Sıcak, acı bir tadı vardır ve genellikle köri tozlarını, hardalları, tereyağları ve peynirleri tatlandırmak veya renklendirmek için kullanılır. Ancak zerdeçalın kökü de ilaç yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Genellikle yiyecekleri ve kozmetik ürünleri renklendirmek için kullanılan, kurkumin adı verilen sarı renkli bir kimyasal içerir.


Zerdeçal, yaygın olarak osteoartrit gibi ağrı ve iltihaplanma içeren durumlar için kullanılır. Ayrıca saman nezlesi, depresyon, yüksek kolesterol, bir tür karaciğer hastalığı ve kaşıntı için de kullanılır. Bazı insanlar mide ekşimesi, düşünme ve hafıza becerileri, iltihaplı bağırsak hastalığı, stres ve diğer birçok durum için zerdeçal kullanır, ancak bu kullanımları destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur.


Zerdeçal, kurkumin içerir. Zerdeçaldaki kurkumin ve diğer kimyasallar şişliği (iltihabı) azaltabilir. Bu nedenle zerdeçal, iltihap içeren durumların tedavisinde faydalı olabilir.

Zerdeçal ve faydaları

Saman nezlesi. Zerdeçalda bulunan bir kimyasal olan kurkumin almak hapşırma, kaşıntı, burun akıntısı ve tıkanıklık gibi saman nezlesi semptomlarını azalttığı görülüyor.


Depresyon. Mevcut araştırmaların çoğu, zerdeçalda bulunan bir kimyasal olan curcumin almanın, halihazırda antidepresan kullanan kişilerde depresyon semptomlarını azalttığını göstermektedir .


Yüksek kolesterol veya diğer yağlar (lipidler). Zerdeçal, trigliserit adı verilen kan yağlarının seviyesini düşürüyor gibi görünüyor. Zerdeçalın kolesterol seviyeleri üzerindeki etkileri çelişkilidir. Birçok farklı zerdeçal ürünü mevcuttur. Hangisinin daha iyi çalıştığı bilinmemektedir.


Karaciğerde yağ birikmesi. Araştırmalar, zerdeçal özü almanın, alkolden kaynaklanmayan bir karaciğer hastalığı olan kişilerde karaciğer hasarı belirteçlerini azalttığını gösteriyor. Ayrıca, bu rahatsızlığı olan kişilerde karaciğerde daha fazla yağ oluşumunu önlemeye yardımcı olduğu görülüyor.


Osteoartrit. Bazı araştırmalar, zerdeçal özlerinin tek başına veya diğer bitkisel içeriklerle birlikte alınmasının ağrıyı azaltabileceğini ve diz osteoartriti olan kişilerde işlevi iyileştirebileceğini göstermektedir. Bazı araştırmalarda zerdeçal, osteoartrit ağrısını azaltmak için ibuprofen kadar çalıştı.


Kaşıntı. Araştırmalar, zerdeçalın 8 hafta boyunca günde üç kez ağızdan alınmasının uzun süreli böbrek hastalığı olan kişilerde kaşıntıyı azalttığını göstermektedir. Ayrıca, bazı araştırmalar, 4 hafta boyunca her gün kurkumin alınmasının kaşıntı şiddetini azalttığını ve kronik kaşıntılı kişilerde yaşam kalitesini iyileştirdiğini göstermektedir.

bottom of page