top of page

Septik Artrit Nedir?


Septik Artrit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Septik Artrit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Septik artrit, eklemde ağrılı bir enfeksiyondur. Enfeksiyon, vücudunuzun başka bir yerinden kan dolaşımınızda dolaşan mikroplardan gelebilir. Septik artrit, penetran bir yaralanma mikropları doğrudan ekleme verdiğinde de ortaya çıkabilir.


Bebekler ve yaşlı yetişkinler büyük olasılıkla septik artrit geliştirirler. En sık dizler etkilenir, ancak septik artrit ayrıca kalçaları, omuzları ve diğer eklemleri de etkileyebilir. Enfeksiyon, eklem içindeki kıkırdağa ve kemiğe hızlı ve ciddi şekilde zarar verebilir, bu nedenle hızlı tedavi çok önemlidir.


Tedavi, eklemin bir iğne ile veya cerrahi olarak boşaltılmasını içerir. Enfeksiyonu tedavi etmek için genellikle antibiyotiklere ihtiyaç vardır.

Septik artrit belirtileri

Septik artrit tipik olarak aşırı rahatsızlığa ve etkilenen eklemi kullanmada zorluğa neden olur. Eklem şiş, kırmızı ve sıcak olabilir ve ateşiniz olabilir.


Bir eklemde ani başlayan şiddetli ağrı varsa doktorunuza görünün. Hızlı tedavi, eklem hasarını en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Septik artritin nedenleri

Septik artrit, bakteriyel, viral veya fungal enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Staphylococcus aureus (staph) ile bakteriyel enfeksiyon en yaygın nedendir. Staph genellikle sağlıklı ciltte bile yaşar.


Septik artrit, deri enfeksiyonu veya idrar yolu enfeksiyonu gibi bir enfeksiyon kan dolaşımınız yoluyla bir ekleme yayıldığında gelişebilir. Daha az yaygın olarak, bir eklemde veya yakınında bir delinme yarası, ilaç enjeksiyonu veya ameliyat, mikropların eklem boşluğuna girmesine neden olabilir.


Eklemlerinizin iç yüzeyinin (sinovyum) kendini enfeksiyondan koruma yeteneği çok azdır. Eklem içindeki basıncı artırabilen ve kan akışını azaltabilen iltihaplanma dahil olmak üzere vücudunuzun enfeksiyona verdiği tepki, hasara katkıda bulunur.

Risk faktörleri

Septik artrit için risk faktörleri şunları içerir:

  • Mevcut sorunlar. Eklemlerinizi etkileyen kronik hastalıklar ve durumlar - osteoartrit, gut, romatoid artrit veya lupus gibi - suni eklem, önceki eklem ameliyatı ve eklem yaralanması gibi septik artrit riskinizi artırabilir.

  • Romatoid artrit için ilaç almak. Romatoid artritli kişiler, aldıkları ilaçlar nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayarak enfeksiyonların ortaya çıkma olasılığını daha da artırır. Romatoid artritli kişilerde septik artriti teşhis etmek zordur çünkü çoğu belirti ve semptom benzerdir.

  • Cilt kırılganlığı. Kolayca kırılan ve kötü iyileşen cilt, bakterilerin vücudunuza erişmesini sağlayabilir. Sedef hastalığı ve egzama gibi cilt rahatsızlıkları, enfekte cilt yaraları gibi, septik artrit riskinizi artırır. Düzenli olarak uyuşturucu enjekte eden kişilerde enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon riski daha yüksektir.

  • Zayıf bağışıklık sistemi. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde septik artrit riski daha yüksektir. Buna diyabet, böbrek ve karaciğer sorunları olan kişiler ve bağışıklık sistemlerini baskılayan ilaçlar alanlar dahildir.

  • Eklem travması. Hayvan ısırıkları, delinme yaraları veya bir eklem üzerindeki kesikler sizi septik artrit riskine sokabilir.

Risk faktörlerinin bir kombinasyonuna sahip olmak, sizi tek bir risk faktörüne sahip olmaktan daha fazla risk altına sokar.

bottom of page