top of page

Saç Derisinin Kaşınması


Saç Derisinin Kaşınması
Saç Derisinin Kaşınması
Kaşıntılı bir kafa derisine ne sebep olabilir?

Kaşıntılı bir kafa derisi, nedene bağlı olarak tahriş edici ve hatta ağrılı olabilir. Çeşitli dermatit formları veya belirli saç ürünlerine verilen reaksiyonlar gibi birkaç tetikleyici olabilir.


Uzmanlar bunu yaygın bir durum olarak görüyor (bir çalışmada , katılımcıların % 25'inin kaşıntılı bir kafa derisi olduğunu bildirdi).


Kaşıntılı bir kafa derisine neyin sebep olduğunu teşhis etmek zor olabilir. Olası nedenlerle ilişkili semptomları ve tedavileri anlamak, insanların semptomlarını daha iyi anlamasına ve ele almasına yardımcı olabilir.

Kaşıntılı bir kafa derisinin en yaygın nedenleri

Seboreik dermatit


En yaygın nedeni, kaşıntılı kafa derisi, seboreik dermatit (SD) için, örneğin kafa derisi, yüz, ve arka gibi yağ üreten bezleri, açısından zengin olan vücut bölümlerini etkileyen bir durumdur.


Kepek


Araştırmacılar, kepeği (kafa derisi çok kuruduğunda kaşınmaya ve pul pul dökülmeye başlar) hafif bir seboreik dermatit formu olarak görüyorlar.


Saç bakımı uygulamaları


İnsanlar saçlarını yıkarken şampuanı durulamadığında saç derisinde birikerek kaşıntı ve dökülmeye neden olabilir.


Saç biti


Küçük çocuklar ve aileleri arasında yaygın olan bu asalak böcekler insan kanıyla yaşarlar ve çoğunlukla yakın kişisel temas yoluyla yayılırlar.


Kontakt dermatit


Bazı kişilerde siyah saç boyası gibi saç ürünlerine alerjik reaksiyonlar olur ve ciltte kaşıntı ve kızarıklığa neden olur.


Uyuz


İnsan kaşıntı akarları kafa derisine girdiğinde, o kadar şiddetli kaşıntıya neden olabilirler ki, bir kişinin uyumasını engelleyebilir.


Kurdeşen


Genellikle kırmızı ve kabarık kaşıntılı salgınlar, kafa derisi de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir.


Saçkıran


İsmine rağmen, tinea capitis olarak da bilinen bu durumu bir mantar tetikler.


Kafa derisi sedef hastalığı


İnsanların büyük bir kısmında vücutlarında plak sedef hastalığı vardır ve kafa derilerinde belirtiler gelişir.


Atopik dermatit


Bu tür egzama kafa derisini etkiler ve enfeksiyona yol açabilecek yoğun kaşıntıya neden olur.


Diğer belirtiler


Kaşıntılı bir kafa derisine eşlik eden semptomlar, bireylerin ve sağlık hizmeti sağlayıcılarının tetikleyiciyi belirlemesine yardımcı olabilir. Bu da olası tedavi seçeneklerine giden yolu işaret edebilir.


Kaşıntılı bir kafa derisi ile gelebilecek diğer semptomlar şunları içerir:

  • Kafa derisinde kalın, yağlı lekeler : Bunlar genellikle seboreik dermatitin bir işaretidir.

  • Pullar : Saçta veya giysilerde göründüklerinde bunlar kepek belirtileridir.

  • Saçtaki küçük beyaz yumrular : Bunlar sirkeler veya baş biti yumurtaları olabilir. Bir doktorun bit belirtilerini tespit etmek için görsel bir muayene yapması gerekecektir.

  • Küçük kabarıklıklar : Bunlar genellikle uyuz belirtileridir.

  • Kurdeşen : Saç derisinde kurdeşen bulunan kişilerde genellikle vücutlarının başka yerlerinde bulunur.

  • Kırmızı döküntü, iltihapla dolu yumrular ve saç dökülmesi : Bunlar saçkıranın belirtileri olabilir, özellikle de hepsi aynı anda ortaya çıkıyorsa.

  • Kuru bir kafa derisi üzerinde kırmızı lekeler bulunan gümüşi beyaz pullar: Bu semptomlar kafa derisi sedef hastalığını düşündürür.

  • Uyumakta zorluk: Şiddetli kaşıntı nedeniyle baş biti veya uyuzun olası bir belirtisidir.

  • Üst sırt, göğüs ve yüzde ciltte pullanma: Seboreik dermatitin bir belirtisi olabilir.

  • Kuru, kırmızı kafa derisi: Atopik dermatitin belirtisi olabilir.

İnsanlar seboreik dermatit, kafa derisi sedef hastalığı ve atopik dermatitin benzer semptomlara sahip olabileceğini unutmamalıdır.

Saç derisindeki kaşıntının tedavisi

Kaşıntılı bir kafa derisi için en iyi tedavi nedene bağlıdır:


Seboreik dermatit: Antifungal şampuanlar ve iltihap önleyici ilaçlar semptomları hafifletebilir.


Alerjiler ve dermatit: Bir kişi hipoalerjenik ürünleri kullanabilir ve şampuanı saçlarından ve saç derisinden tamamen temizlediğinden emin olabilir.


Kepek: Reçetesiz (OTC) kepek önleyici şampuanlar etkili olabilir.


Baş biti: İnsanlar baş bitini tedavi etmek için OTC ve reçeteli ilaçları kullanabilir. Uzmanlar, bir kişiye bulaşmışsa, yakın temaslar da dahil olmak üzere evdeki herkese tedavi edilmesini tavsiye ediyor. İnsanlar ayrıca tüm kıyafetlerini ve ev eşyalarını iyice temizlemelidir.


Uyuz: Uyuzdan kurtulmanın tek yolu reçeteli ilaçlar ve tüm kıyafetlerin ve ev eşyalarının kapsamlı bir şekilde temizlenmesidir.


Kurdeşen: Kurdeşen, sık tekrarlama eğilimindedir, ancak diyet, saç bakımı uygulamaları veya her ikisindeki değişikliğe yanıt verebilir.


Saçkıran: İnsanlar saçkıranı tedavi etmek için reçeteli ilaçları kullanabilir.


Saçlı deri sedef hastalığı: Bazı insanlar reçetesiz ilaçların yardımcı olabileceğini düşünürken, diğerleri ilaçlı şampuanlara ihtiyaç duyar.


Atopik dermatit: Uzmanlar, insanlara kafa derisini nemli tutmalarını ve kaşıntıyı kontrol etmek için kortikosteroid losyonları kullanmalarını tavsiye ediyor.

bottom of page