top of page

Nabız: Kalp Atış Hızınız Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Kalp Atış Hızınız Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kalp Atış Hızınız Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kalp atış hızınız nedir?

Kalp atış hızınız veya nabzınız, kalbinizin bir dakikadaki atış sayısıdır. Herkesinki farklıdır ve yaşlandıkça değişir. Kalp atış hızınızı ve sizin için neyin sağlıklı olduğunu anlamak, kendinize bakmanın önemli bir parçasıdır.

Dinlenme Kalp Hızınız

Bu, aktif olmadığınızda ve kalbinizin vücudunuza kan pompalamak için çok çalışmak zorunda olmadığı zamanlarda kalbinizin bir dakikadaki atış sayısıdır. Beta-blokerler gibi bazı ilaçlar kalp atışınızı yavaşlatabilir ve istirahat kalp atış hızınızı düşürebilir.

Sağlıklı Dinlenme Nabzı

Sağlıklı yetişkinlerin çoğu, dakikada 60 ila 100 atış arasında bir dinlenme kalp atış hızına sahip olmalıdır. Genel olarak, fiziksel olarak ne kadar zinde olursanız, kalp atış hızınız o kadar düşük olur. Sporcular 40'lı yaşlarda normal bir dinlenme kalp atış hızına sahip olabilirler. Sağlıklı olan, kalbinizin kan dolaşımı için çok çalışmak zorunda olmadığının bir işaretidir.

Nasıl Kontrol Edilir?

İlk iki parmağınızı bileğinizin iç kısmına, dirseğinizin iç kısmına, boynunuzun yan tarafına veya ayağınızın üst kısmına koyarak kalp atış hızınızı hissedebilirsiniz. Bulduğunuzda, 15 saniyede kaç vuruş hissettiğinizi sayın ve bu sayıyı 4 ile çarpın.

Nasıl Düşürülür?

Bu sadece rahatlamak kadar kolay olabilir - oturun, bir bardak su için veya sadece birkaç derin nefes alın. Günde en az 30 dakika egzersiz yapmak, daha sağlıklı beslenmek, kilonuzu izlemek ve alkol, kafein ve sigarayı azaltmak gibi daha sağlıklı bir yaşam tarzı da yardımcı olabilir. Bu yeterli değilse, tai chi, meditasyon veya farkındalık gibi stresle daha iyi başa çıkmanın yollarını bulmaya çalışabilirsiniz.

Aritmi: Kalp Atış Hızınızla İlgili Bir Sorun

Kalbinizin atış ritmi bozulduğu zaman buna aritmi denir. Dört ana tip vardır:


Taşikardi: Kalbiniz çok hızlı attığında, genellikle dakikada 100 atıştan fazla


Bradikardi: Kalbiniz çok yavaş, dakikada 60 atışın altında attığında (sporcu değilseniz)


• Supraventriküler aritmi: Kalbinizin üst odacıklarında başlayan bir aritmi


• Ventriküler aritmi: Kalbinizin alt odacıklarında başlayan bir aritmi

Aritminin Nedenleri

Birkaç şey aritmiye yol açabilir. Bunlar tıkanmış veya sertleşmiş arterleri, yüksek tansiyonu veya kalbinizin kapakçıklarıyla ilgili sorunları içerir. Kalp krizinden kaynaklanan travmanın sonucu da olabilir. Kalp ameliyatından iyileşirken ve elektrolitleriniz dengesizse olabilir. Örneğin, vücudunuzda çok fazla veya çok az potasyum varsa neden olabilir.

Yüksek Kalp Hızı (Taşikardi)

Dakikada 100 atıştan daha yüksek bir dinlenme kalp atış hızı en sık çocuklarda görülür. Ayrıca kadınlarda daha sık görülür. Hızlı kalp atışının birincil nedenleri arasında stres, sigara içmek veya çok fazla alkol, kahve veya diğer kafeinli içecekler içmek yer alır.

Doktorunuzu Ne Zaman Görmeniz Gerekir?

Bayılma nöbetlerine veya baş dönmesine neden olan bir ilaç alıyorsanız doktorunuzu arayın. Ayrıca, sıklıkla hızlı bir kalp atışınız veya nabzınızın düşük olduğunu fark ederseniz doktorunuzu bilgilendirin. Doktorunuz ilaçlarınızı değiştirebilir, kalbinizin doğru ritimde atması için bir kalp pili önerebilir, durumunuzu önlemek veya yönetmek için başka tedavi önerebilir.

bottom of page