top of page

Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?


Mide Küçültme (Mide Bypass) Ameliyatı Nedir?
Mide Küçültme (Mide Bypass) Ameliyatı Nedir?

Mide küçültme ameliyatı, tüm kilo verme ameliyatlarının yaklaşık% 47'sini oluşturan en yaygın kilo verme ameliyatlarından biridir. Prosedürün iki bölümü vardır:


Birinci Bölüm: Midede Küçük Bir Kese Yapmak


Cerrah mideyi daha küçük bir bölüme ayırır. Daha sonra, bazen "mide zımbalama" olarak adlandırılan bir işlemde, midenin küçük kısmı, sadece bir fincan kadar yiyecek tutabilen bir poşet yapmak için birbirine dikilir veya zımbalanır.


Bu kadar küçük bir mideyle insanlar çabuk tok hissederler ve daha az yemek yerler. Bu strateji aynı zamanda "kısıtlayıcı" olarak da adlandırılır, çünkü yeni mide boyutu ne kadar yiyecek tutabileceğini kısıtlar.


İkinci Bölüm: Bypass


Cerrah, yeni, küçük mide kesesini midenin çoğunluğundan ve ince bağırsağın ilk kısmından (duodenum) ayırır ve ardından onu ince bağırsağın biraz daha aşağıda olan bir kısmına bağlar.

Mide küçültme ameliyatının olası komplikasyonlar

Gastrik bypass ameliyatından sonra, insanlar genellikle 2 ila 3 gün hastanede kalırlar ve 2 ila 3 hafta içinde normal aktivitelerine dönerler. İnsanların yaklaşık% 10'unda aşağıdakileri içeren komplikasyonlar oluşabilir:

  • Yara enfeksiyonları

  • Sindirim problemleri

  • Ülserler

  • Kanama

İnsanların yaklaşık% 1 ila% 5'inde ciddi veya yaşamı tehdit eden komplikasyonlar vardır, örneğin:

  • Kan pıhtısı (pulmoner emboli)

  • Kalp krizi

  • Bağırsaklarla cerrahi bağlantılarda sızıntı

  • Ciddi enfeksiyon veya kanama

Yılda 100'den fazla kilo verme ameliyatı yapan merkezlerde komplikasyon riski daha düşüktür. İşlem son derece deneyimli bir cerrah tarafından yapıldığında mide bypass ameliyatını takip eden ayda ölümler çok nadirdir (yaklaşık% 0,2 ila% 0,5 veya 200 kişide birden az).


Ameliyatın bir sonucu olarak başka sağlık sorunları da olabilir. Örneğin, demir ve kalsiyum gibi besinleri çok fazla emmemek anemi ve osteoporoza neden olabilir. Ancak besin takviyeleri almak ve kan testleri yaptırmak bunu daha az olası hale getirebilir.

Gastrik bypass sonrası

Ameliyat sonrası kilo kaybı ortalama olarak, hastalar fazla kilolarının% 60'ını kaybederler.


Mide bypass ameliyatı sonrasında kiloya bağlı birçok sağlık sorunu düzelir hatta ortadan kalkar. En yaygın olanları diyabet, yüksek tansiyon, astım ve obstrüktif uyku apnesidir.


Ancak kilo vermek, günde birkaç küçük öğün yemek ve düzenli egzersiz yapmak gibi kalıcı yaşam tarzı değişiklikleri gerektirir.

bottom of page