top of page

Liposuction - Liposakşın - Yağ Aldırma Nedir?


Liposuction (Liposakşın) - Yağ Aldırma Nedir?
Liposuction (Liposakşın) - Yağ Aldırma Nedir?

Lipoplasti, liposculpture aspirasyonu, lipektomi veya lipo olarak da adlandırılan liposuction, liposakşın vücuttaki yağları parçalayan ve “emen” bir tür kozmetik cerrahidir.


Genellikle karın, uyluk, kalça, boyun, çene, kolların üst ve arka kısımları, baldırlar ve sırtta kullanılır.


Yağ, kanül olarak bilinen içi boş bir aletle çıkarılır. Bu cilt altına yerleştirilir. Kanüle güçlü, yüksek basınçlı bir vakum uygulanır.


Liposuction, dünyada en yaygın kozmetik operasyondur.

Liposuction - Yağ Aldırma Nedir?

Liposuction yaptıran kişiler genellikle sabit bir vücut ağırlığına sahiptir, ancak vücudun belirli bölgelerinde istenmeyen vücut yağ birikintilerini gidermek isterler.


Liposuction genel bir kilo verme yöntemi değildir. Öyle obezite için bir tedavi değildir.


Prosedür selüliti, çukurları veya çatlakları ortadan kaldırmaz. Amaç estetiktir. Vücut hatlarını değiştirmek ve geliştirmek isteyenler için uygundur.


Liposuction, vücudun şeklini değiştirerek yağ hücrelerini kalıcı olarak uzaklaştırır. Ancak ameliyattan sonra hasta sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmezse, kalan yağ hücrelerinin büyüme riski vardır.


Güvenli bir şekilde alınabilecek yağ miktarı sınırlıdır.


Enfeksiyon, uyuşukluk ve yara izi gibi bazı riskler vardır. Çok fazla yağ alınırsa, ciltte topaklanma veya ezikler olabilir. Cerrahi riskler, alınan yağ miktarı ile bağlantılı görünmektedir.

Liposuction Neden Tercih Ediliyor?

Liposuction, herhangi bir fiziksel sağlık yararı sağlamaktan ziyade, esas olarak görünümü iyileştirmek için kullanılır. Çoğu insan, dengeli bir diyet, düzenli egzersiz ve sağlıklı bir uyku programı ile sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek muhtemelen aynı veya daha iyi sonuçlara ulaşacaktır.


Liposuction normalde yalnızca yaşam tarzı değişiklikleri istenen sonuçları elde edemediğinde tavsiye edilir. Egzersiz ve diyete dirençli yağ bölgelerini tedavi edebilir.


Bir kişi kilo aldığında, her bir yağ hücresinin boyutu ve hacmi artar. Liposuction, izole bölgelerdeki yağ hücrelerinin sayısını azaltır.


İnsanlar, devam edip etmemeye karar vermeden önce liposuction'ın artılarını ve eksilerini doktorlarıyla tartışmalıdır. Liposuction sadece dikkatli bir değerlendirmeden sonra yapılmalıdır. Liposuction, sağlık odaklı olmaktan çok kozmetiktir.


Aşağıdaki vücut bölgeleri genellikle liposuction tedavisi için hedeflenir:

  • karın

  • kalça

  • göğüs

  • iç dizler

  • kollar

  • boyun çizgisi ve çenenin altındaki alan

Liposuction, cildin kendini yeni kontürlere göre şekillendirdiği cilt tonu ve elastikiyeti iyi olan kişilerde en iyi sonucu verir.


Cilt elastikiyetinden yoksun olan kişiler, işlemin yapıldığı bölgelerde gevşek görünümlü bir cilde sahip olabilirler.


Kişinin 18 yaşından büyük ve sağlıklı olması gerekmektedir. Koroner arter hastalığı, diyabet veya zayıf bağışıklık sistemi gibi dolaşım veya kan akışı sorunları olanlar liposuction yaptırmamalıdır.

Liposuction Yararları

Liposuction normalde kozmetik amaçlı yapılır, ancak bazen belirli durumları tedavi etmek için kullanılır. Bunlar şunları içerir:


Lenfödem: Lenf olarak bilinen fazla sıvının dokularda toplanarak ödem veya şişmeye neden olduğu kronik veya uzun süreli bir durum. Ödem genellikle kollarda veya bacaklarda görülür. Liposuction bazen şişlik, rahatsızlık ve ağrıyı azaltmak için kullanılır.


Jinekomasti: Bazen bir erkeğin göğüslerinin altında yağ birikir.


Lipodistrofi sendromu : Vücudun bir bölgesinde yağ birikir ve diğerinde kaybolur. Liposuction, daha doğal görünen bir vücut yağ dağılımı sağlayarak hastanın görünümünü iyileştirebilir.


Obezite sonrası aşırı kilo kaybı: Morbid obezitesi olan ve vücut kitle indeksinin en az yüzde 40'ını kaybeden bir kişinin fazla deriyi ve diğer anormallikleri gidermek için tedaviye ihtiyacı olabilir.


Lipomlar: Bunlar iyi huylu, yağlı tümörlerdir.

Liposuction - Yağ Alma Sonuçları

Enflamasyon azalıncaya kadar liposuction sonuçları net olmayacaktır. Bazı durumlarda, bu birkaç ay sürebilir. Şişliğin çoğu yaklaşık 4 hafta sonra geçer ve yağın alındığı alan daha az hacimli görünür.


Kilosunu koruyan kişiler genellikle kalıcı sonuçlar bekleyebilirler. İşlem sonrası kilo alanlar yağ dağılımının değiştiğini görebilirler. Daha önce kalçalarında yağ birikimi olanlar, kalçalarının yeni sorun alanı haline geldiğini görebilirler.

Liposuction Ameliyatı Riskli mi?

Herhangi bir büyük ameliyat, kanama, enfeksiyon ve anesteziye ters reaksiyon riski taşır.


Komplikasyon riski, genellikle prosedürün ne kadar büyük olduğu ve ayrıca cerrahın becerileri ve özel eğitimi ile ilişkilidir.


Sonuçlardan en çok memnun olanlar, artıları ve eksileri önceden dikkatlice düşünen, ne bekleyeceği konusunda bilgili, nitelikli ve deneyimli bir cerrah seçen ve cerrahı ile detayları dikkatlice tartışan kişilerdir.

bottom of page