top of page

Küf Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi


Küf Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Küf Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Küf alerjiniz varsa, küf sporlarını soluduğunuzda bağışıklık sisteminiz aşırı tepki verir. Küf alerjisi sizi öksürtebilir, gözlerinizi kaşındırabilir ve sizi rahatsız eden başka semptomlara neden olabilir. Bazı insanlarda küf alerjisi astımla bağlantılıdır ve solunum güçlüğü ve diğer solunum yolu semptomlarına neden olur.


Küf alerjiniz varsa, en iyi savunma, reaksiyonunuza neden olan küf türlerine maruz kalmanızı azaltmaktır. İlaçlar, küf alerjisi reaksiyonlarını kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.

Küf alerjisinin belirtileri

Küf alerjisi, diğer üst solunum yolu alerjisi türlerinde görülen aynı belirti ve semptomlara neden olur. Küf alerjisinin neden olduğu alerjik rinit belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

  • Hapşırma

  • Burun akıntısı veya tıkalı

  • Öksürük ve geniz akıntısı

  • Kaşıntılı gözler, burun ve boğaz

  • Sulu gözler

  • Kuru, pullu cilt

Küf alerjisi semptomları kişiden kişiye değişir ve hafiften şiddetliye değişir. Yıl boyunca, yalnızca yılın belirli zamanlarında alevlenen semptomlar olabilir. Hava nemli olduğunda veya yüksek konsantrasyonda küf içeren iç veya dış mekanlarda olduğunuzda semptomları fark edebilirsiniz.

Küf alerjisi ve astım

Küf alerjiniz ve astımınız varsa, astım semptomlarınız küf sporlarına maruz kalmanızla tetiklenebilir. Bazı insanlarda belirli küflere maruz kalmak ciddi bir astım atağına neden olabilir. Astım belirtileri ve semptomları şunları içerir:

  • Öksürme

  • Hırıltı

  • Nefes darlığı

  • Göğüste sıkışma

Burun tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde sulanma, nefes darlığı, hırıltılı solunum veya devam eden diğer rahatsız edici semptomlarınız varsa, doktorunuza görünün.

Küf alerjisinin nedenleri

Herhangi bir alerji gibi, küf alerjisi semptomları da aşırı hassas bir bağışıklık sistemi tepkisiyle tetiklenir. Havadaki küf sporlarını soluduğunuzda, vücudunuz onları yabancı istilacılar olarak tanır ve onlarla savaşmak için alerjiye neden olan antikorlar geliştirir.


Temas geçtikten sonra, bu yabancı istilacıları “hatırlayan” antikorlar üretmeye devam edersiniz, böylece küfle daha sonra herhangi bir temas, bağışıklık sisteminizin tepki vermesine neden olur. Bu reaksiyon, kaşıntılı, sulu gözler, burun akıntısı, hapşırma ve diğer küf alerjisi semptomlarına neden olan histamin gibi maddelerin salınmasını tetikler.


Küfler hem içeride hem de dışarıda çok yaygındır. Pek çok türü vardır, ancak yalnızca belirli küf türleri alerjiye neden olur. Bir tür küfe alerjiniz olması, mutlaka diğerine alerjiniz olacağı anlamına gelmez. Alerjiye neden olan en yaygın küflerden bazıları alternaria, aspergillus, cladosporium ve penisilliumdur.

Alerjide risk faktörleri

Bir dizi faktör, küf alerjisi geliştirme olasılığınızı artırabilir veya mevcut küf alerjisi semptomlarınızı kötüleştirebilir:

  • Ailede alerji öyküsü olması. Ailenizde alerji ve astım varsa, küf alerjisi geliştirme olasılığınız daha yüksektir.

  • Küfle temasa maruz bırakan bir meslekte çalışmak. Küf temasının yüksek olabileceği meslekler arasında çiftçilik, mandıra işleri, tomrukçuluk, fırıncılık, doğramacılık, marangozluk, sera işi, şarapçılık ve mobilya onarımı yer alır.

  • Nem oranı yüksek bir evde yaşamak. İç mekan neminiz yüzde 50’den yüksekse, evinizde küflenmeye daha fazla maruz kalmış olabilirsiniz. Küf, şartlar uygunsa hemen hemen her yerde büyüyebilir - bodrumlarda, çerçevelerde duvarların arkasında, sabunla kaplı harçlarda ve diğer nemli yüzeylerde, halı pedlerinde ve halının kendisinde. Yüksek düzeyde ev küfüne maruz kalmak, küf alerjisi semptomlarını tetikleyebilir.

  • Aşırı neme maruz kalmış bir binada çalışmak veya yaşamak. Örnekler arasında sızdıran borular, yağmur fırtınaları sırasında su sızıntısı ve sel hasarı sayılabilir. Bir noktada, neredeyse her binada bir tür aşırı nem vardır. Bu nem, küfün gelişmesine izin verebilir.

  • Havalandırması zayıf olan bir evde yaşamak. Sıkı pencere ve kapı contaları, iç mekandaki nemi hapsedebilir ve uygun havalandırmayı önleyerek küf oluşumu için ideal koşullar yaratabilir. Nemli alanlar - banyolar, mutfaklar ve bodrumlar gibi - en savunmasız yerlerdir.

Küf alerjisini önleme

Evinizde küf oluşumunu azaltmak için şu ipuçlarını göz önünde bulundurun:

  • Bodrum katlarındaki boru sızıntıları veya yeraltı suyu sızıntıları gibi nem kaynaklarını ortadan kaldırın .

  • Evinizin küf veya rutubet kokan herhangi bir alanında bir nem giderici kullanın. Nem seviyenizi yüzde 50’nin altında tutun. Toplama kovasını ve yoğuşma serpantinlerini düzenli olarak temizlemeyi unutmayın.

  • Bir klima kullanın ve yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtre eklentisine sahip bir merkezi klima kurmayı düşünün. HEPA filtre, küf sporlarını evinizin içinde dolaştırılmadan önce dış ortam havasından yakalayabilir.

  • Fırınınızdaki ve klimalarınızdaki filtreleri düzenli olarak değiştirin. Hava ısıtma kanallarını kontrol ettirin ve gerekirse temizleyin.

  • Tüm banyoların düzgün şekilde havalandırıldığından emin olun ve duş veya banyo sırasında ve hemen ardından havayı kurutmak için havalandırma fanını çalıştırın. Havalandırma fanınız yoksa, duş alırken veya banyo yaparken bir pencere veya kapı açın.

  • Banyoları ve bodrumları sürekli kapalı tutmayın.

  • Temelin etrafındaki yaprakları ve bitki örtüsünü kaldırarak ve yağmur oluklarını sık sık temizleyerek yeraltı suyu drenajını evinizden uzaklaştırın.

  • Saman, hasır veya kenevirden yapılmış olanlar gibi organik bitki kaplarını temiz ve kuru tutun.

  • Eski kitapları ve gazeteleri atın veya geri dönüştürün. Bodrum gibi nemli yerlerde bırakılırsa, hızla küflenebilirler.

Alerjinin teşhisi

Belirti ve semptomlarınızı göz önünde bulundurmanın yanı sıra, doktorunuz diğer tıbbi sorunları belirlemek veya dışlamak için fizik muayene yapmak isteyebilir. Ayrıca tespit edilebilecek bir alerjiniz olup olmadığını görmek için bir veya daha fazla test önerebilir. Bunlar şunları içerir:


Deri prick testi. Bu test, yerel bölgede bulunan küfler gibi seyreltilmiş miktarlarda yaygın veya şüpheli alerjenleri kullanır. Test sırasında bu maddeler küçük deliklerle kolunuzdaki veya sırtınızdaki cilde uygulanır. Alerjiniz varsa, cildinizdeki test yerinde kabarık bir yumru (kovan) geliştirirsiniz.


Kan testi. Bazen radyoallergosorbent testi olarak adlandırılan bir kan testi, kan dolaşımınızdaki immünoglobulin E (IgE) antikorları olarak bilinen belirli antikorların miktarını ölçerek bağışıklık sisteminizin küfe tepkisini ölçebilir. Bir kan örneği, belirli küf türlerine duyarlılığın kanıtı için test edilebileceği tıbbi bir laboratuvara gönderilir.

bottom of page