top of page

Diş Çürüğü


Diş Çürüğü
Diş Çürüğü

Dişlerde oluşan boşluklar, dişlerinizin sert yüzeyinde küçük açıklıklara veya deliklere dönüşen kalıcı olarak hasar görmüş alanlardır. Diş çürüğü veya çürük diş olarak da adlandırılan çürükler, ağzınızdaki bakteriler, sık atıştırma, şekerli içecekleri yudumlarken ve dişlerinizi iyi temizlememek gibi bir dizi faktörden kaynaklanır.


Diş çürümesi dünyanın en yaygın sağlık sorunları arasındadır. Özellikle çocuklarda, gençlerde ve yaşlı yetişkinlerde yaygındır. Ancak bebekler de dahil olmak üzere dişleri olan herkes çürüklere yakalanabilir.


Çürük dişler tedavi edilmezse, büyürler ve dişlerinizin daha derin katmanlarını etkilerler. Ciddi bir diş ağrısına, enfeksiyona ve diş kaybına neden olabilirler. Düzenli diş hekimi ziyaretleri ve iyi diş fırçalama ve diş ipi alışkanlıkları, çürüklere ve diş çürümelerine karşı en iyi korumanızdır.


Diş hekiminiz genellikle diş çürümesini şu şekilde tespit edebilir:

  • Diş ağrısı ve hassasiyeti hakkında soru sormak

  • Ağzınızı ve dişlerinizi incelemek

  • Yumuşak alanları kontrol etmek için dişlerinizi dental aletlerle kontrol etme

  • Çürüklerin ve çürüğün boyutunu gösterebilen diş röntgenlerine bakmak

Çürük dişlerin tedavisi

Düzenli muayeneler, rahatsız edici semptomlara neden olmadan ve daha ciddi sorunlara yol açmadan önce çürükleri ve diğer diş hastalıklarını belirleyebilir. Ne kadar çabuk bakım ararsanız, diş çürümesinin ilk aşamalarını tersine çevirme ve ilerlemesini önleme şansınız o kadar artar. Bir boşluk ağrıya neden olmadan önce tedavi edilirse, muhtemelen kapsamlı tedaviye ihtiyacınız olmayacaktır.


Çürüklerin tedavisi, ne kadar şiddetli olduklarına ve sizin özel durumunuza bağlıdır. Tedavi seçenekleri şunları içerir:


Florür tedavileri. Çürüğünüz yeni başladıysa, bir florür tedavisi dişinizin minesini onarmaya yardımcı olabilir ve bazen çok erken aşamalarda bir boşluğu tersine çevirebilir. Profesyonel florür tedavileri, musluk suyu, diş macunu ve ağız gargaralarında bulunan miktardan daha fazla florür içerir. Florür tedavileri, dişlerinize sürülen veya dişlerinizin üzerine sığan küçük bir tepsiye yerleştirilen sıvı, jel, köpük veya vernik olabilir.


Diş dolgusu. Restorasyon olarak da adlandırılan dolgular, çürüme en erken aşamadan sonra ilerlediğinde ana tedavi seçeneğidir. Dolgular, diş renginde kompozit reçineler, porselen veya çeşitli malzemelerin bir kombinasyonu olan diş amalgamı gibi çeşitli malzemelerden yapılır.


Kronlar. Kapsamlı çürükler veya zayıflamış dişler için, dişinizin tüm doğal kaplamasının yerine özel olarak takılmış bir kaplama olan bir kurona ihtiyacınız olabilir. Diş hekiminiz, iyi bir uyum sağlamak için tüm çürük bölgeleri ve dişinizin kalan kısmını yeterince delip çıkarır. Kronlar altın, yüksek mukavemetli porselen, reçine, metal veya diğer malzemelerle kaynaşmış porselenden yapılabilir.


Kanal tedavisi. Çürük dişinizin iç malzemesine (pulpa) ulaştığında, bir kök kanalına ihtiyacınız olabilir. Bu, ağır hasar görmüş veya enfekte olmuş bir dişi çıkarmak yerine onarmak ve kurtarmak için yapılan bir tedavidir. Hastalıklı diş özü çıkarılır. Bazen enfeksiyonu temizlemek için kök kanalına ilaç konulur. Daha sonra bir dolgu ile değiştirilir.


Diş çekimi. Bazı dişler o kadar şiddetli çürür ki, onarılamazlar ve çıkarılmaları gerekir. Bir dişin çekilmesi, diğer dişlerinizin kaymasına izin veren bir boşluk bırakabilir. Mümkünse, eksik dişi değiştirmek için bir köprü veya diş implantı almayı düşünün.

bottom of page