top of page

Çocuğunuz Siber Zorbalığa Uğradığında Nasıl Desteklenir?


Çocuğunuz Siber Zorbalığa Uğradığında Nasıl Desteklenir?
Çocuğunuz Siber Zorbalığa Uğradığında Nasıl Desteklenir?

Çocuğunuzun siber zorbalığa maruz kaldığından şüpheleniyorsanız, duruma nasıl yaklaşacağınızı bilmek zor olabilir. Onları desteklemek için orada olduğunuzu bilmelerini istiyorsunuz ama aynı zamanda izinsiz girdiğinizi düşünmelerini de istemiyorsunuz. Bununla birlikte, sosyal medya platformlarının büyümesiyle birlikte çevrimiçi zorbalık giderek daha fazla endişe duyulan bir konu haline geldiğinden, çocuğunuzun yanında nasıl olunacağını ve siber zorbalığın önlenmesine nasıl yardımcı olunacağını bilmek önemlidir.

Çocuğunuzla siber zorbalık hakkında nasıl konuşulur?

Çocuğunuzla olası siber zorbalık hakkında konuşmakta neden zorlandığınız anlaşılabilir. Onların iyiliği için endişeleriniz olacak, ancak mahremiyetleri olmadığını hissetmelerini istemeyeceksiniz.


Ryan Lowe bir çocuk ve ergen psikoterapisti ve İngiliz Çocuk Psikoterapistleri Derneği'nin sözcüsü. Çocuklarınızla sohbet etmekle ilgili en önemli şeyin doğru anı seçmek olduğunu açıklıyor. İdeal olarak, zaman baskısının olmadığı, kesinti riskinin olmadığı ve olabildiğince rahat oldukları bir zamanda olmalıdır.


"Bunu sadece bitirmek için yapmayın. Çocuğunuz için doğru olan bir zaman seçin. Çocuğunuzu bir şeyden uzaklaştırmaya çalışmanın ya da içine kapanıkken dikkat etmesini sağlamaya çalışmanın bir anlamı yok. iletişim kuruyorlar, konuyu tanıtıyorlar. Çocukların anlayışlı olduğu yaygın zamanlar genellikle araba gezileri sırasında, yürüyüşlerde veya yatmadan hemen önce oluyor" diyor.


Ayrıca, cezalandırıldıklarını veya kuralları uyguladığınızı düşünmemeleri için siber zorbalıkla mücadele etmeyi çocuğunuzla işbirliğine dayalı bir süreç haline getirmeyi önerir.


"Onların en makul yönlerine hitap edin. Çevrimiçi olarak geçirdikleri zamanı azaltmak için bir plana katkılarını isteyin ve buna yukarıdan bir dikte yerine işbirlikçi bir süreç olarak yaklaşın."

Ebeveynler siber zorbalığı nasıl önleyebilir?

Çocuğunuz siber zorbalığa maruz kaldığını size söylemekten utanabilir, bu nedenle cesaretlerini desteklemelisiniz. Durumu daha da kötüleştirmekten korkabilirler, bu yüzden zorbalığın onların suçu olmadığını vurgulamalısınız.


Araştırmalar, destekleyici ebeveynliğin çocukların okuldaki akranları tarafından zorbalığa uğrama riskini azalttığını gösteriyor.


"Çocuğunuzun kendini korumasına yardım edin. Çocuklara, internette kendileri hakkında kötü bir şey gördüklerinde yapmaları gereken ilk şeyin onu görmezden gelmek, cihazlarını kapatmak ve oradan uzaklaşmak olduğunu söyleyin. Zorbayı görmezden gelmek onları durdurmak için yeterli olabilir. Sosyal medyada kötü mesajlar gönderen insanları engellemek önemlidir."


Zorbayı tanıyorsanız, ebeveynleri veya velileri ve okulları ile konuşun. Neler olup bittiğinin farkında olmaları pek olası değil.


Çocuğunuzu arkadaşlarıyla da konuşmaya teşvik edin. Araştırmalar, güçlü arkadaşlıkların ve birbirini savunan gençlerin zorbaları durdurmada etkili olabileceğini gösteriyor.


Lowe, sorunu görmezden gelmemenin, ortadan kalkacağını ummanın önemini vurguluyor ve çocuğunuzu çevrimdışı etkinliklere katılmaya teşvik etmelisiniz.


İnternetin olmadığı bir yerde birkaç gün geçirmeyi öneriyor. Kamp yapmak, bahçenizde bile yapabileceğiniz bir etkinlik harika bir seçenektir.

Sosyal medya kullanımıyla ilgili sınırlar belirleme

Lowe, çocuklarınızı siber zorbalıktan korumanın en güvenli yolunun, onların çevrimiçi ortamda bulunmalarına hiç izin vermemek olduğunu söylüyor. Yine de bu zor olabilir ve ev ödevi internet gerektirdiğinde ve arkadaşları sosyal medyayı veya çevrimiçi oyunları kullandığında gerçekçi değildir.


Ancak Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates gibi yüksek profilli isimler, çocuklarının 14 yaşına kadar kendi cep telefonlarına sahip olmalarına izin verilmediğini söyleyerek teknolojinin tehlikeleri teknoloji devlerini bile ilgilendiriyor.


"2017'de çocukların yemek masasında telefonlarının olamayacağını belirledik" dedi. Sadece ders çalışmak için kullanabilirler.

bottom of page