top of page

Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?


Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?
Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?

Bazen hastalar tarafından "burun estetiği " veya "burun yeniden şekillendirilmesi" olarak adlandırılan rinoplasti, burnunuzun yüz uyumunu ve orantılarını artırır. Ayrıca burundaki yapısal kusurlardan kaynaklanan solunum bozukluğunu da düzeltebilir.

Burun estetiği neden yapılır?
  • Yüz dengesine göre burun büyüklüğü

  • Köprüdeki burun genişliği veya burun deliklerinin boyutu ve pozisyonu

  • Köprüde görünür tümsekler veya çöküntüler bulunan burun profili

  • Genişlemiş veya şişkin, sarkık, kalkık veya kancalı burun ucu

  • Büyük, geniş veya kalkık burun delikleri

  • Burun asimetrisi

Daha simetrik bir burun istiyorsanız, herkesin yüzünün bir dereceye kadar asimetrik olduğunu unutmayın. Amaç yüz dengesi ve doğru orantı oluşturmak olsa da sonuçlar tamamen simetrik olmayabilir.


Tıkalı bir hava yolunu iyileştirmek için yapılan burun ameliyatı, hava akımı ve nefes alma ile ilgili olduğu için burun yapısının dikkatli bir şekilde değerlendirilmesini gerektirir.


Solunum bozukluğunun en yaygın nedenlerinden biri olan septum eğriliğinin düzeltilmesi, daha iyi hizalama sağlamak için burun yapısının ayarlanmasıyla sağlanır.

Rinoplasti

Rinoplasti konsültasyonunuz sırasında değerlendirilmesi gereken hususlar:

  • Hem görünüm hem de nefes alma ile ilgili cerrahi hedefleriniz

  • Tıbbi durumlar, ilaç alerjileri ve önceki tıbbi tedaviler

  • Mevcut ilaçlar, vitaminler, bitkisel takviyeler, alkol, tütün ve uyuşturucu kullanımı

  • Önceki ameliyatlar

Bir burun ameliyatının olası sonuçlarını ve olası riskleri veya olası komplikasyonlarını cerrahınızla tartışın. Konsültasyon, plastik cerrahınıza soru sorma zamanıdır.


Rinoplasti prosedürünüzün tüm yönlerini anlamak çok önemlidir. Beklediğiniz yeni görünüm için heyecan veya biraz ameliyat öncesi stres olsun, biraz endişe hissetmek doğaldır. Bu duyguları plastik cerrahınızla konuşmaktan çekinmeyin.

Burun estetiği ameliyatının aşamaları

Adım 1 – Anestezi

Cerrahi işlem sırasında rahatınız için ilaçlar verilir. Seçenekler arasında intravenöz sedasyon veya genel anestezi bulunur. Doktorunuz sizin için en iyi seçimi önerecektir.

Adım 2 – Kesi

Rinoplasti, kesilerin burnun içinde gizlendiği kapalı bir prosedür veya burun deliklerini ayıran dar doku şeridi olan kolumella boyunca bir kesi yapıldığı açık bir prosedür kullanılarak gerçekleştirilir.

Bu kesiler sayesinde burun kemiklerini ve kıkırdakları kaplayan deri hafifçe kaldırılarak burun yapısının yeniden şekillendirilmesine erişim sağlanır.

Adım 3 – Burun yapısının yeniden şekillendirilmesi

Aşırı büyük bir burun, kemik veya kıkırdak çıkarılarak küçültülebilir. Bazen burun ameliyatı kıkırdak greftlerinin eklenmesini gerektirebilir.

En yaygın olarak, bu amaçla burun ortasındaki bölme olan septumdan kıkırdak kullanılır. Bazen kulaktan kıkırdak veya nadiren kaburga kıkırdağının bir bölümü kullanılabilir.

Adım 4 – Sapmış bir septumun düzeltilmesi

Septum eğriliği varsa, düzleştirilebilir ve nefes almayı iyileştirmek için burun içindeki çıkıntılar azaltılabilir.

Adım 5 – Kesi kapatma

Burun alt yapısı istenilen şekle getirildikten sonra burun derisi ve dokusu yeniden şekillendirilir ve kesiler kapatılır.

Boyutlarını değiştirmek için burun deliklerinin doğal kıvrımlarına ek kesiler yerleştirilebilir.

Adım 6 – Sonuçları görün

Birkaç gün boyunca, atel ve gazlı bez, iyileşmeye başlayan burnu destekleyebilir.

bottom of page