top of page

Alkol Bağımlılığı Nedir?


Alkol Bağımlılığı Nedir?
Alkol Bağımlılığı Nedir?

Alkol bağımlılığı (bazen alkolizm olarak adlandırılan bir düzeyi içerir), alkol tüketimini kontrol etme, alkolle meşgul olma, sorun yaratsa bile alkol kullanmaya devam etme, aynı etkiyi elde etmek için daha fazla içki içme zorunluluğu içeren bir alkol kullanımıdır.


Alkol bağımlılığı, sağlığınızı veya güvenliğinizi riske atan veya alkolle ilgili başka sorunlara neden olan her türlü alkol kullanımını içerir.


İçki alışkanlığınız, tekrar eden önemli sıkıntılara ve günlük yaşamınızda işlev gören sorunlara neden oluyorsa, muhtemelen alkol kullanım bozukluğunuz vardır. Hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Bununla birlikte, hafif bir bozukluk bile artabilir ve ciddi sorunlara yol açabilir, bu nedenle erken tedavi önemlidir.

Alkol bağımlılığı belirtileri

Alkol kullanım bozukluğu, yaşadığınız semptomların sayısına bağlı olarak hafif, orta veya şiddetli olabilir. İşaretler ve semptomlar şunları içerebilir:

  • İçtiğiniz alkol miktarını sınırlayamamak

  • Ne kadar içtiğinizi azaltmak istemek veya bunu yapmak için başarısız girişimlerde bulunmak

  • İçmek, alkol almak veya alkol kullanımından kurtulmak için çok zaman harcamak

  • Alkol içmek için güçlü bir istek veya dürtü hissetmek

  • Tekrarlanan alkol kullanımı nedeniyle işte, okulda veya evde önemli yükümlülükleri yerine getirmeme

  • Fiziksel, sosyal veya kişilerarası sorunlara neden olduğunu bildiğiniz halde alkol almaya devam etmek

  • Sosyal ve işle ilgili faaliyetlerden ve hobilerden vazgeçmek veya azaltmak

  • Araba sürerken veya yüzerken olduğu gibi güvenli olmadığı durumlarda alkol kullanmak

  • Alkole karşı tolerans geliştirmek, böylece etkisini hissetmek için daha fazlasına ihtiyacınız var veya aynı miktardan daha düşük bir etkiye sahip olacaksınız.

  • İçmediğinizde veya bu semptomları önlemek için içmediğinizde, mide bulantısı, terleme ve titreme gibi yoksunluk semptomları yaşamak

  • Alkol kullanım bozukluğu, alkol zehirlenmesi dönemlerini ve yoksunluk belirtilerini içerebilir.

  • Kan dolaşımınızdaki alkol miktarı arttıkça alkol zehirlenmesi ortaya çıkar. Kandaki alkol konsantrasyonu ne kadar yüksekse, o kadar fazla rahatsız olursunuz. Alkol zehirlenmesi davranış sorunlarına ve zihinsel değişikliklere neden olur. Bunlar arasında uygunsuz davranış, dengesiz ruh hali, bozulmuş muhakeme, konuşma bozukluğu, bozulmuş dikkat veya hafıza ve zayıf koordinasyon yer alabilir. Ayrıca olayları hatırlamadığınız “baygınlık” adı verilen dönemleriniz de olabilir. Kandaki çok yüksek alkol seviyeleri komaya ve hatta ölüme neden olabilir.

  • Alkol kullanımının yoğun ve uzun sürmesi ve ardından durdurulması veya büyük ölçüde azaltılması alkol yoksunluğu meydana gelebilir. Birkaç saat ila dört veya beş gün sonra ortaya çıkabilir. Belirti ve semptomlar arasında terleme, hızlı kalp atışı, el titremeleri, uyku sorunları, bulantı ve kusma, halüsinasyonlar, huzursuzluk ve ajitasyon, anksiyete ve ara sıra nöbetler yer alır. Semptomlar, işte veya sosyal durumlarda işlev görme yeteneğinizi bozacak kadar şiddetli olabilir.

Alkol bağımlılığında ne zaman bir doktora görünmeli?

Bazen çok fazla alkol aldığınızı veya içmenizin sorunlara yol açtığını düşünüyorsanız veya aileniz içki içmeniz konusunda endişeliyse, doktorunuzla konuşun. Yardım almanın diğer yolları arasında bir psikologla konuşmak da vardır.


Sorunu reddetme yaygın olduğu için, içki içmekle ilgili bir sorun olduğu genellikle hissedilmez. Ne kadar içtiğinizi veya hayatınızda kaç sorunun alkol kullanımıyla ilgili olduğunu anlamayabilirsiniz. Sizden içki içme alışkanlıklarınızı incelemenizi veya yardım istemenizi istediklerinde akrabalarınızı, arkadaşlarınızı veya iş arkadaşlarınızı dinleyin.


Alkol kullanım bozukluğu olan pek çok kişi, bir problemi olduğunu fark etmediği için tedavi olmaktan çekinir. Sevdiklerinin müdahalesi, bazı kişilerin profesyonel yardıma ihtiyaç duyduklarını fark etmelerine ve kabul etmelerine yardımcı olabilir.

Alkol bağımlılığının nedenleri

Genetik, psikolojik, sosyal ve çevresel faktörler, alkol içmenin vücudunuzu ve davranışınızı nasıl etkilediğini belirler. Teoriler, bazı insanlar için içmenin alkol kullanım bozukluğuna yol açabilecek farklı ve daha güçlü bir etkiye sahip olduğunu öne sürüyor.


Zamanla çok fazla alkol içmek, beyninizin zevk, muhakeme ve davranışınızı kontrol etme becerisi ile ilişkili alanlarının normal işlevini değiştirebilir. Bu, iyi hisleri geri kazanmaya veya olumsuz olanları azaltmaya çalışmak için alkol arzusuna neden olabilir.

Alkolizm ve risk faktörleri

Alkol kullanımı gençlerde başlayabilir, ancak alkol kullanım bozukluğu her yaşta başlasa da 20’li ve 30’lu yaşlarda daha sık görülür.

  • Zamanla sürekli içme. Uzun süre düzenli olarak çok fazla içmek veya düzenli olarak aşırı içki içmek alkolle ilgili sorunlara veya alkol kullanım bozukluğuna yol açabilir.

  • Erken yaşta başlamak. Erken yaşta içmeye - özellikle aşırı içki içmeye - başlayan kişilerde alkol kullanım bozukluğu riski daha yüksektir.

  • Aile öyküsü. Alkolle ilgili sorunları olan ebeveyni veya yakın akrabası olan kişilerde alkol kullanım bozukluğu riski daha yüksektir. Bu, genetik faktörlerden etkilenebilir.

  • Depresyon ve diğer akıl sağlığı sorunları. Anksiyete, depresyon, şizofreni veya bipolar bozukluk gibi akıl sağlığı bozukluğu olan kişilerin alkol veya diğer maddelerle sorunları olması yaygındır.

  • Travmatik geçmiş. Duygusal veya başka bir travma öyküsü olan kişilerde alkol kullanım bozukluğu riski yüksektir.

  • Bariatrik cerrahi geçirme. Bazı araştırma çalışmaları, bariatrik cerrahiye sahip olmanın, alkol kullanım bozukluğu geliştirme veya alkol kullanım bozukluğundan kurtulduktan sonra tekrarlama riskini artırabileceğini göstermektedir.

  • Sosyal ve kültürel faktörler. Düzenli içki içen arkadaşlarınız veya yakın bir eşinizin olması, alkol kullanım bozukluğu riskinizi artırabilir. Bazen medyada içmenin göz alıcı şekilde tasvir edilmesi, çok fazla içmenin sorun olmadığı mesajını da verebilir. Gençler için ebeveynlerin, akranların ve diğer rol modellerin etkisi riski etkileyebilir.

bottom of page