Bakanlık Uyardı: Etiketler Yalan Söylüyor - Et Ürünlerinde Skandal Hileler

Bakanlık Uyardı: Etiketler Yalan Söylüyor - Et Ürünlerinde Skandal Hileler

Gıda alışverişinde ürün etiketlerine bakmak hepimizin ilk refleksi. Peki ya içerik gerçekten yazdığı gibi mi?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 25 Nisan 2025 tarihinde yayımladığı son veriler, maalesef durumun düşündüğümüzden daha ciddi olduğunu bir kez daha gösterdi.

Yapılan kontrollerde, çeşitli et ve et ürünlerinde taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşti. Ürünlerin içinde tüketiciye açıklanmayan kanatlı eti, sakatat (baş eti, dil, kalp, taşlık) ve hatta mekanik ayrılmış et tespit edildi. Üstelik bu hileler market raflarında gördüğümüz tanıdık markalar ve lokanta, pide salonu gibi günlük hayatımızda sıkça tercih ettiğimiz işletmelerde de yapılıyor!

Taklit ve Tağşiş Nedir?

Taklit, bir gıda ürününün başka bir ürüne benzetilerek tüketiciyi yanıltacak şekilde üretilmesidir.

Tağşiş ise bir ürünün içine değerini düşüren, kalitesini bozan farklı maddeler katılmasıdır.

Örneğin, dana eti diye satılan bir sucukta tavuk eti veya sakatat kullanılması taklit ve tağşişe girer.

Bu tür uygulamalar hem tüketicinin aldatılması hem de halk sağlığı açısından ciddi riskler taşır.

Etikete Değil, İçeriğe Bakın: Gıdada Taklit ve Tağşişe Dikkat!

İşte bazı çarpıcı örnekler:

  • "Adana Kebabı"nda kanatlı et kullandı.

  • "Dana Sucuk" diye sattıkları ürüne hem kanatlı eti hem de sakatat kattı.

  • Ankara’da bazı pide salonlarında, lahmacun ve börek iç harçlarında yine sakatat ve kanatlı eti tespit edildi.

  • "Dana köfte" diye satılan ürünlerde de tavuk eti karıştırılarak tüketicinin kandırıldığı belirlendi.

Bu ne anlama geliyor?

  • Etikette "Dana Sucuk" yazıyor olabilir ama içinde tavuğun yanı sıra baş eti, dil gibi sakatatlar bulunabiliyor.

  • Mekanik ayrılmış et demek, kemiklerden makineyle sıyrılan düşük kaliteli et demek. Bu da ürünün değerini ve besin kalitesini ciddi şekilde düşürüyor.

Peki, Ne Yapabiliriz?

  • Güvendiğimiz yerlerden alışveriş yapalım.
  • Aşırı düşük fiyatlı ürünlere şüpheyle yaklaşalım.
  • Bakanlık duyurularını takip edelim.
  • Etin tadında, kokusunda farklılık hissedersek dikkatli olalım.
  • Sorgulayan bir tüketici olalım.

Unutmayalım!

Sağlıklı ve güvenli gıda hakkımız. Etiketler ne yazarsa yazsın, sağlığımızı korumak için bilinçli tüketici olmalıyız. Çünkü soframızdaki gerçek, ambalajın gösterdiğinden çok daha fazlasını anlatıyor olabilir.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi sitesinden yayımlanan bu tür duyuruları düzenli takip etmek, hem kendimizi hem de sevdiklerimizi korumanın en etkili yollarından biri.

Sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle!

Tarım Bakanlığı Sahte Gıda Listesi

Bilgi Al

1 Yorum

  • Umut Aksoylu
    Umut Aksoylu
    27-04-2025 11:40

    Son zamanlarda gıda ürünlerinde yaşanan taklit ve tağşiş durumları gerçekten endişe verici. Etiketlere güvenerek alışveriş yapıyoruz ama bu kadar sık karşılaşılan hileler insanı gerçekten tedirgin ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetim yapması önemli, ama bu konuda tüketicilere daha fazla bilgilendirme yapılmalı. Umarım önlemler daha da sıkılaştırılır ve bu tür hileler daha az görülür.

Bilgi! Yorum yapabilmek için, ziyaretçi girişi yapmış olmalısınız. Buraya tıklayarak üye olabilir, üyeyseniz Buraya tıklayarak giriş yapabilirsiniz.

Son Geribildirimler


Acil Serviste Hizmet Verilmemesi

28.11.2025 tarihinde saat 12.15 civarında annemin baş dönmesi, mide bulantısı ve üşüme şikâyetleri...

S**** K*****

İlaç Uygulaması Sırasında Yaşanan Uygunsuz Muamele

23.11.2025 tarihinde saat 01.30’da Konya Beyhekim Araştırma Hastanesi’ne iğne yaptırmak için...

İ*** Ç****

Anne ve Bebek Sağlığını Tehlikeye Atan MHRS...

18.11.2025 tarihinde saat 16.00 için Muğla Milas Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum...

S**** T**

Bitlis Devlet Hastanesinde MR Cihazı Arızası

Bitlis Devlet Hastanesi’nde MR cihazının arızalı olduğu ve hastanenin ilgili birimlerinden edinilen...

R*** K*****

Tıbbi Süreç ve İhmal Şüphesi

30 Ekim 2025 gecesi lavaboda düşen annem A... T.....’ü kontrol amacıyla Etlik Şehir Hastanesi’ne...

A**** E******

Hasta Hakları İhlali ve Diş Hekiminin Empati...

07.11.2025 tarihinde dişimdeki ağrı nedeniyle Ankara Osmanlı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’ne...

S**** İ***