Antibiyotik Direnci Üç Milyon Çocuğun Ölümüne Yol Açtı

Antibiyotik Direnci Üç Milyon Çocuğun Ölümüne Yol Açtı

2022 yılında dünya genelinde üç milyondan fazla çocuğun antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. Avustralya’daki Murdoch Çocuk Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Yanhong Jessika Hu ve Clinton Sağlık Erişim Girişimi’nden Prof. Herb Harwell tarafından yürütülen çalışmaya göre, bu ölümlerin büyük bir kısmı Afrika ve Güneydoğu Asya'da yaşandı.

Antimikrobiyal Direnç (AMR): Sessiz Bir Tehdit

Antimikrobiyal direnç (AMR), enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesiyle ortaya çıkıyor. Bu durum, enfeksiyonların tedavisini zorlaştırmakla kalmıyor, bazı durumlarda neredeyse imkânsız hale getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), AMR’yi küresel halk sağlığı için en büyük tehditlerden biri olarak tanımlıyor.

Çocuklar En Büyük Risk Altında

Yeni çalışma, AMR'nin çocuk sağlığı üzerindeki yıkıcı etkisini gözler önüne seriyor. WHO ve Dünya Bankası gibi kurumların verilerinin derlenmesiyle hazırlanan raporda, yalnızca 2022 yılında üç milyondan fazla çocuğun antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Bu rakam, yalnızca üç yıl içinde AMR’ye bağlı çocuk enfeksiyonlarında on kattan fazla bir artış olduğunu gösteriyor.

Antibiyotiklerin Aşırı ve Uygunsuz Kullanımı

Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek veya önlemek amacıyla kullanılıyor. Ancak bu ilaçların yanlış ve aşırı kullanımı, bakterilerin direnç geliştirmesine yol açıyor. Özellikle Covid-19 pandemisi sırasında antibiyotik kullanımının arttığı, bunun da dirençli bakteri türlerinin yayılımını hızlandırdığı ifade ediliyor.

Rapor, yalnızca en ciddi enfeksiyonlar için saklanması gereken antibiyotiklerin kullanımında büyük artış olduğunu ortaya koydu. 2019 ile 2021 yılları arasında Güneydoğu Asya'da bu tür "gözlem altındaki" antibiyotiklerin kullanımı %160, Afrika'da ise %126 oranında arttı. Yine aynı dönemde, "son çare" olarak kullanılan antibiyotiklerin kullanımı Güneydoğu Asya'da %45, Afrika'da ise %125 yükseldi.

Çözüm Var mı?

Prof. Harwell, AMR’nin çok boyutlu bir sorun olduğunu ve tek bir çözümle üstesinden gelinemeyeceğini belirtiyor. En etkili yaklaşımın enfeksiyonların oluşmasını engellemek olduğunu vurgulayan Harwell, bunun için aşılamanın artırılması, su sanitasyonu ve hijyen koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

King’s College London’dan Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Lindsey Edwards da, yeni çalışmanın önceki verilere kıyasla oldukça endişe verici olduğunu belirterek, "Bu bulgular, küresel sağlık liderleri için bir uyarı niteliğindedir. Kararlı adımlar atılmazsa, AMR çocuk sağlığında onlarca yıllık ilerlemeyi tehdit edebilir," açıklamasında bulundu.

Bilgi Al

1 Yorum

  • Leyla Kosova
    Leyla Kosova
    13-04-2025 15:22

    Gerçekten ürkütücü bir tablo... Antibiyotiklerin bu kadar kontrolsüz kullanılması geleceğimiz için büyük bir tehdit oluşturuyor. Özellikle çocukların bu durumdan en çok etkilenen grup olması çok üzücü. Umarım sağlık politikalarında hızlıca önlem alınır ve toplum olarak bu konuda daha bilinçli hale geliriz.

Bilgi! Yorum yapabilmek için, ziyaretçi girişi yapmış olmalısınız. Buraya tıklayarak üye olabilir, üyeyseniz Buraya tıklayarak giriş yapabilirsiniz.

Son Geribildirimler


Muayene Ücreti ile İlgili Haksız Tahsilat

16.08.2025 tarihinde saat 12:00’de dermatoloji bölümünde randevum bulunmaktaydı. Hastanenize...

M*** S**** U***

Hastalar ve Yaşlılar İçin Bekleme Alanı

Adıyaman Araştırma Hastanesi’nde ameliyathane önünde insanlar yerde oturmak zorunda kalmaktadır,...

Z**** B*****

Doktorun Anlayışsız ve Moral Bozucu Yaklaşımı

Sakarya Adatıp Hastanesi’nde kanser tedavisi için kemoterapiyi bitirdikten sonra, başka bir...

B***** A*****

Üroloji Polikliniği Kayıt Bölümü Çalışanlarının...

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Polikliniği kayıt bölümünde çalışan personelin...

P**** K*****

Acil Serviste Hemşire İhmali ve Saygısız Tutum

10.08.2025 tarihinde 21.00 saatlerinde annemi NCR International Hospital Gaziantep şubesinin...

C**** Ş*****

Muayene Ücretinde Yanlış Bilgilendirme ve Haksız...

Ankara Batıkent Medical Park Hastanesi tarafından mağdur edildik. Özel sigortamız olmasına rağmen,...

Y**** B****