top of page

Psikolojide Yapay Zeka Kullanımı


Psikolojide Yapay Zeka Kullanımı
Psikolojide Yapay Zeka Kullanımı

"Bugün nasılsın?", "Nasıl hissediyorsun?" Bunlar şefkatli bir arkadaşın soracağı basit sorular gibi görünebilir. Bununla birlikte, günümüzde ruh sağlığı bakımında, sanal terapistinizle bir konuşmanın başlangıcı da olabilirler. Yapay zekadaki (AI) gelişmeler, ihtiyacı olan daha fazla kişiye psikoterapi imkanı sağlıyor. Akıl sağlığı için yapay zekanın oyunun kurallarını değiştirebileceği giderek netleşiyor.


Yenilikçi teknoloji, farklı akıl sağlığı koşullarından etkilenen milyonlarca Amerikalıya yeni fırsatlar sunuyor. Bununla birlikte, bu yöntemlerin yararları, sınırlamalarına karşı dikkatli bir şekilde dengelenmelidir. AI'nın ruh sağlığı için uzun vadeli etkinliği henüz kapsamlı bir şekilde test edilmemiştir, ancak ilk sonuçlar umut vericidir.

Zihinsel Bozukluklar ABD'deki En Pahalı Tıbbi Harcama Oldu

Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü'nün (NIMH) 2017 bulgularına göre, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yaklaşık beş yetişkinden biri (%18,9) bir tür akıl sağlığı bozukluğu yaşıyor. Akıl sağlığı sadece bireyin yaşam kalitesini düşürmez, aynı zamanda sağlık harcamalarının artmasına da yol açar.


Michigan, Ann Arbor'daki Altarum Enstitüsü'ndeki Sürdürülebilir Sağlık Harcamaları Merkezi'nin kurucu direktörü Charles Roehrig, 2013'te bunama da dahil olmak üzere zihinsel bozuklukların, tahmini en yüksek harcamaya sahip tıbbi durumlar listesinin başında yer aldığını belirtiyor.


O yılın verilerine göre ruh sağlığı, kalp hastalıklarını bile geride bırakarak sağlık sistemimizin en pahalı parçası haline geldi.


Ruh sağlığına yılda yaklaşık 201 milyar dolar harcanıyor. Daha fazla insan yaşlılığa ulaştıkça, bunama gibi yaşa bağlı bazı sağlık durumlarının yaygınlığındaki artışın bu rakamı daha da yükseltmesi bekleniyor.


Tedaviyle ilgili maliyetler nedeniyle, ruh sağlığı sorunları yaşayan pek çok kişi zamanında profesyonel yardım alamamaktadır. Maliyet, tek faktör değil; diğer nedenler arasında terapist eksikliği ve akıl hastalığıyla ilişkili damgalanma yer alır.

Ruh Sağlığı ve Kişiselleştirilmiş BDT için Yapay Zeka

Klinik araştırma psikoloğu Dr. Alison Darcy, bir hastanın terapistiyle yaptığı konuşmaları çoğaltmayı amaçlayan, Facebook entegreli bir bilgisayar programı olan Woebot'u yarattı.


Woebot, anlık mesajlaşma servisine benzeyen bir sohbet robotudur. Dijital sağlık teknolojisi, ruh halinizi ve düşüncelerinizi sorar, nasıl hissettiğinizi "dinler", hakkınızda bilgi edinir ve kanıta dayalı bilişsel davranışçı terapi (BDT) araçları sunar. Woebot ile etkileşimler, gerçek hayattaki bir yüz yüze görüşmeyi taklit etmeyi amaçlar ve etkileşim, bireyin durumuna göre uyarlanır.

bottom of page