top of page

Mobil Sağlık Uygulamaları


Mobil Sağlık Uygulamaları
Mobil Sağlık Uygulamaları

Akıllı telefonunuz, sağlığınızla ilgili bilgileri izlemek için güçlü ve esnek bir araçtır. Bazı mobil uygulamalar birden çok sağlık kategorisini kapsar ve kullanıcıya sağlık bilgilerini düzenli takibi için çeşitli yollar sağlar.

Bilgileri Manuel Olarak Kaydetme

Bu, tansiyonunuz, kilonuz, kan şekeriniz, enerji seviyeniz veya ilaç listeniz olsun, sağlık bilgilerinizi izlemenin en eski yoludur.


Telefonunuzun yerel uygulamalarını (örn. İPhone'daki notlar) veya Dropbox veya Google Drive gibi bir bulut depolama hizmetini kullanabilirsiniz. Evernote, hemen hemen her tür bilgiyi depolamak için kullanılabilir, ancak aynı zamanda sağlık sensörü cihazlarıyla da entegredir.


MyFitnessPal ve SparkPeople uygulamalarıyla diyet ve egzersizi takip etmek kolaydır. (Diğer birçok popüler diyet ve egzersiz uygulaması gibi, aynı zamanda beslenme barkod tarama ve aktivite izleme cihazlarıyla bağlantı gibi bilgilerinizi izlemenin başka yollarını da sunarlar.)


Özellikle, kısıtlayıcı bir diyet uygulayan kişiler, emin olmak için besin alımlarını izlemek isteyebilirler. Cronometer, günlük öğünlerinizi analiz eden ve aktivite seviyelerinize göre yeterli miktarda mineral, vitamin, protein ve diğer besinleri alıp almadığınızı hesaplayan bir uygulama örneğidir.

Telefonun Sensörleriyle Bilgi Yakalayın

Telefonunuzda yerleşik olan sensörler, uygun uygulamalara bağlandıklarında seçilen sağlık bilgisi türlerini otomatik olarak yakalayabilir.


Bu nedenle uygulamalar, sağlıkla ilgili özel işlevler sunmak için telefonun donanımından yararlanır.


Popüler bir örnek, fiziksel aktiviteyi izlemektir. Çok sayıda uygulama (örn. RunKeeper), koşma veya yürüme gibi dış mekan etkinliklerini izlemek için telefonun GPS'ini kullanır.

Bir uygulama (örneğin, Zombies, Run) Ayrıca, GPS ile ölçülmesi imkansız olan koşu bandı koşusu gibi iç mekan etkinliklerini izlemek için ivmeölçeri kullanır.


Sleep Cycle Alarm Clock, uykunuzun derinliğini izlemek için telefon yatağınızın altına yerleştirilmiş ivmeölçeri kullanır. Üretici, uygulamanın sizi hafif bir uyku aşamasının 30 dakikalık bir penceresi içinde uyandırdığını iddia ediyor.


Bununla birlikte, özellikle uyku bozukluğu olan kişilerde, uykunun kalitesi ve derinliği her zaman hareketle ilişkili değildir.

Kamera kullanışlı bir sensördür

Azumio'nun Anlık Kalp Atış Hızı uygulaması, parmak ucunuzu kamera merceğinin üzerine yerleştirdiğinizde kalp atış hızınızı ölçer. Her kalp atışında parmak ucunuzun renginde meydana gelen küçük değişiklikleri algılayarak çalışır. Birkaç uygulama, kanınızdaki oksijen doygunluğunu (konsantrasyonunu) tahmin etmek için kamera merceğini kullanır, ancak bunlar uygulama mağazalarında düşük derecelendirme eğilimindedir ve kullanıcılar, özel oksijen satürasyon sensörlerine kıyasla okumaların doğru olmadığını belirtir.


Yukarıda belirtildiği gibi, birçok beslenme uygulaması, kamerayı yiyecek etiketlerini taramak ve kalori ve besin içeriğini yiyecek günlüğünüze aktarmak için kullanır. Bu, yediğiniz ürünlerin etiketleri olduğu sürece, yiyecekleri takip etmenin hızlı bir yoludur.

Ayrı Bir Sağlık Sensörüyle Bilgi Toplama

Akıllı telefonun kendisi bir modern teknoloji harikası olsa da, sağlık takibi için en büyük potansiyeli, ayrı sensörlere bağlanma yeteneğinde yatıyor olabilir.

Sağlık bilgilerini izlemek için telefonunuza bağlayabileceğiniz birkaç cihaz şunlardır:

  • Fitbit, Jawbone, Spark ve düzinelerce diğerleri gibi aktivite izleyiciler

  • Kan basıncı monitörü

  • Glikoz ölçer

  • Kalp atış hızı ve oksijen doygunluğunu ölçmek için nabız oksimetreleri

  • Tartı

  • FDA onaylı AliveCor cihazı gibi kalp ritmi monitörü

  • Astım kontrolünü izlemek için pik akış ölçer

Apple'ın Sağlık uygulaması gibi kapsamlı platformlar, tüm bu bilgileri birbirine bağlamayı kolaylaştırır.

Elektronik Sağlık Kayıtlarınıza Bağlantı

Sağlık bilgilerinizin çoğu, sağlık hizmeti sağlayıcılarınız tarafından tutulan elektronik sağlık kayıtlarında (EHR) saklanabilir.


Pek çok EHR artık hastaların hayati belirtiler, ilaçlar, test sonuçları, randevular ve ziyaret özetleri gibi EHR'lerde depolanan bilgilere erişmesine izin veriyor.


Bunlara telefonunuzdaki bir hasta portalı aracılığıyla erişebilirsiniz. Bir akıllı telefondan EHR'nize veri aktarmak da mümkündür. Ancak, bunu doğrudan yapmak henüz tamamen güvenli veya esnek değil. Uzmanlar, özel bir ağ geçidi sunucusu içeren bir yöntem kullanılmasını önermektedir.

Lifelog

Lifeloggers, egzersiz yapmak, uyumak ve yemek yemek ve büyük miktarda kişisel veri depolamak gibi tüm davranışsal faaliyetlerini kaydetmeye yarar.


Akıllı telefonlar artık verileri otomatik olarak yakalayabilir ve birkaç yıla yayılan yaşam günlükleri oluşturabilir. Gordon Bell belki de en tanınmış cankurtaran. Microsoft'ta eski bir araştırmacı olan Bell, yıllarca boynuna otomatik bir kamera takmıştı. Amacı, kaydedilen tüm verileri yakalamak ve depolamak ve makineyle geliştirilmiş fotoğrafik bellek geliştirmekti. Deneyi bırakmasına rağmen, sonraki yaşam kaydedicilerin çoğunu etkiledi. Lifelogging uygulamaları, yıl boyunca yaşamınızı ve sağlığınızı takip etmenize yardımcı olabilir. Fitness aktivitesi, uyku ve telefonunuzda geçirilen zaman. Tüm veriler kontrol panelinize yerleştirilir.


Ayrıca haftalık raporlar alırsınız ve verilerinizi yorumlamanıza yardımcı olan bir chatbot koçuna erişebilirsiniz.

Kullanıcıların Kişisel Veri İzleme Deneyimi

Akıllı telefonlar artık her yerde bulunsa da, tüm insanlar yeni teknolojilere aynı açıklığı göstermiyor. Ayrıca insanlar motivasyonlarında farklılık gösterir. Bazıları bir sağlık hedefine ulaşmak için bazıları ise teknolojiye olan ilgisi nedeniyle kullanır.


Araştırmalar, veri izleme konusunda yeni kullanıcıların deneyimli kullanıcılardan farklı olduğunu göstermektedir.

bottom of page