top of page

Mide Yanmasında Etkili Olan Yiyeceklerin Sırrı


Mide Yanmasında Etkili Olan Yiyeceklerin Sırrı
Mide Yanmasında Etkili Olan Yiyeceklerin Sırrı

Kahveden çikolataya ve domatese kadar mide ekşimenizi daha da kötüleştirebilecek yiyecekleri duymuşsunuzdur. Peki mide yanmanızı iyileştirebilecek yiyeceklere ne dersiniz? Diyetinize eklemeniz gereken bazı önemli yiyeceklere göz atın.

Daha Fazla Düşük Asitli Gıda Tüketin

Midenizdeki asit ve diğer sıvılar yemek borunuza geri döndüğünde mide yanması yaşarsınız. Zaten midenizde bulunan asit tek sorun değil.


Johns Hopkins Üniversitesi'nde gastroenterolog Dr. Bani Roland, yediğiniz gıdalardaki (birçok meyve, sebze ve içecek gibi) doğal asitlerin de rol oynadığını söylüyor. Mide ekşimesini azaltmak için yemeklerinizi aşağıdakiler gibi doğal olarak düşük asitli yiyeceklere göre hazırlayın:

  • Kavun ve muz. Çoğu meyvenin asit içeriği yüksek olsa da bunlarda yoktur. Muz, atıştırmalık yiyecek olarak her zaman kullanışlıdır.

  • Yulaf ezmesi. Güne başlamanın harika bir yolu. Yulaf ezmesi reflüye neden olmaz, tok tutar ve bol miktarda sağlıklı lif içerir.

  • Ekmek. İşlenmemiş tahıllardan yapılan tam tahılları seçin; etiketteki ilk içerik bu olacaktır. Buğday veya 7 tahıllı gibi diğer sağlıklı görünen ekmekler, doğal liflerden, vitaminlerden ve diğer besinlerden arındırılmış rafine tahıllardan yapılabilir.

  • Pirinç ve kuskus. Bu sağlıklı kompleks karbonhidratlar reflü hastasıysanız harikadır. Pirinç seçerken daha fazla lif içeren kahverengi pirinci tercih edin.

  • Yeşil sebzeler. Brokoli, kuşkonmaz, yeşil fasulye, kereviz ve karnabaharın asit oranı düşüktür.

  • Yağsız kümes hayvanları ve etler. Tavuk ve hindiyi ızgarada, fırında veya buharda pişirin.

  • Patates. Diğer kök sebzeler de iyidir; soğan haricinde.

  • Balık. Izgara, buğulama ve fırında balıkların hepsi iyi seçimlerdir. Kızartmayın veya yağlı soslar kullanmayın.

  • Yumurta beyazı. İyi bir protein kaynağıdırlar ve asit oranı düşüktür.

Bir yiyeceğin ne kadar asitli olduğunu ona bakarak anlayamazsınız. Beslenme etiketinde de yok. Ancak bir gıdanın asit içeriğinin bir sonucu olan pH değerini araştırabilirsiniz. PH numarası ne kadar düşük olursa asit o kadar yüksek olur – limon suyunun pH'ı 2,0'dır. PH'ı 5 veya daha yüksek olan gıdaları hedeflerseniz daha az semptomla karşılaşabilirsiniz.

Mide Yanmasını Yatıştıracak Daha Fazla Yiyecek

Diğer gıdalar ve şifalı bitkiler uzun süredir reflü ve mide rahatsızlığı için tedavi olarak kullanılmaktadır.

  • Rezene. Meyankökü tadındaki bu çıtır sebze, salatalara harika bir katkı sağlar. Rezenenin sindiriminizi iyileştirebileceğine dair bazı kanıtlar var. PH'ı 6,9'dur, dolayısıyla asit oranı da düşüktür.

  • Zencefil. Mide rahatsızlığı için uzun süredir devam eden doğal bir tedavi olan zencefilin reflüye de faydası var gibi görünüyor.

  • Maydanoz. Maydanoz yüzlerce yıldır mide rahatsızlığı için geleneksel bir tedavi olmuştur. 

  • Aloe Vera. Bu, reflüye yardımcı olduğu düşünülen mide sorunlarına yönelik başka bir eski tedavi yöntemidir.

Mide Yanmasını Sağlıklı Besinlerle Önleyin

Diyetinize doğru yiyecekleri ekleyin. Mide yanmanıza gerçekten yardımcı olabilirler. Ancak yapabileceklerinin sınırları var.


Düşük asitli beslenme iyi bir strateji olsa da tek başına yeterli olmayabilir. Bazı insanlar için mide yanmasını tetikleyen şeyin midedeki asitler değil, mide sularındaki safra gibi diğer maddelerin geri akışı olduğu biliniyor.

bottom of page