top of page

Gençlerde Yeme Bozuklukları


Gençlerde Yeme Bozuklukları
Gençlerde Yeme Bozuklukları

Yeme bozuklukları gençler arasında sık görülmekte.


Kilo takıntısı günümüzde milyonlarca genci, özellikle kızları etkiliyor. Herhangi bir zamanda, her yedi kadından biri bir yeme bozukluğu yaşıyor veya bununla mücadele ediyor. Birkaç yıl önce yapılan bir araştırma, ergen kızların %36'sının aşırı kilolu olduklarına inanırken, %59'unun kilo vermeye çalıştığını buldu.


Yeme bozukluğu olan kişilerin %90'ından fazlası kızdır. Yine de genç erkeklerin beden imajı ile ilgili endişeleri var. Pek çok erkek çocuk, diyet yaparak veya zorlayıcı egzersizler yaparak mükemmel bir vücut için çabalar.

Yeme bozuklukları nelerdir?

Yeme bozuklukları, yeme anoreksiya nervoza, bulimia nervoza ve tıkınırcasına yeme bozukluğu, yeme davranışı aşırı bozuklukları dahil psikolojik bozukluklardır. Anoreksiyası olan bir genç, normal vücut ağırlığında kalmayı reddediyor. Bulimiası olan bir kişi, tekrarlayan tıkınırcasına yeme ataklarını takiben kusma veya vücuttan yiyecek atmak için müshil kullanımı gibi zorlayıcı davranışlara sahiptir. Aşırı yeme, kontrolsüz aşırı yeme ile karakterizedir.


Anoreksiya nervoza her 100 kadından birini etkiler. Anoreksiyası olan gençler kilo almaktan korkarlar ve ideal vücut ağırlıklarının en az %15 altındadırlar. Benlik değerinin ana göstergesinin vücut imajları olduğuna inanırlar.


Uzmanlar, birçok Amerikalı kızın bulimik olduğuna ve sorunu bir sır olarak sakladığına inanıyor. Bulimia genellikle gençliğin sonlarında ve yetişkinliğin başlarında başlar. Bulimialı insanlar, çok miktarda yiyecek yeme ve ardından kusma, müshil veya diüretik kullanma veya saatlerce aerobik egzersiz yapma döngülerinden geçerler.

Gençlerde yeme bozukluklarının nedenleri

Yeme bozukluğunun tek bir nedeni yoktur. Uzmanlar, yeme bozukluklarını aile ilişkileri, psikolojik sorunlar ve genetik gibi faktörlerin bir kombinasyonuna bağlamaktadır. Genç, düşük benlik saygısına sahip olabilir ve ince bir vücuda sahip olmakla meşgul olabilir.


Bazen, bale, jimnastik veya koşu gibi yalın olmanın teşvik edildiği bir sporun parçası olmak, gençlerde yeme bozuklukları ile ilişkilidir. Bir çalışmada, araştırmacılar, anoreksiya ile mükemmeliyetçilik saplantısı arasında bağlantı kurdular.

Gençlerde yeme bozukluklarının belirtileri
  • Bozulmuş bir vücut görüntüsü

  • Çoğu öğünü atlamak

  • Olağandışı yeme alışkanlıkları (bir öğünde binlerce kalori almak veya öğün atlamak gibi)

  • Sık tartım

  • Aşırı kilo değişimi

  • Uykusuzluk hastalığı

  • Kabızlık

  • Deri döküntüsü veya kuru cilt

  • Diş çürükleri

  • Saç veya tırnak kalitesi kaybı

  • Hiperaktivite ve egzersize yüksek ilgi

Yeme bozukluğu olan gençler genellikle bir şeylerin yanlış olduğunu inkar ederler. Karamsar, endişeli, depresif olabilirler. Arkadaşlarından uzaklaşabilir ve eleştiriye karşı aşırı duyarlı hale gelebilirler. Sorun, ebeveynler bu semptomların farkında olmadığında ortaya çıkar, çünkü genç onları saklar. Tıpkı travma, güvensizlik, depresyon veya bozukluğu tetiklemeye yardımcı olabilecek düşük benlik saygısı gibi.

Gençlerde yeme bozuklukları nasıl tedavi edilir?

Yeme bozukluklarının tedavisi kolay olmasa da tedavi edilebilir.


Bilişsel davranışçı terapi ve antidepresan ilaçlar da dahil olmak üzere tedavilerin bir kombinasyonu, gençlerin bulimiayı aşmasına yardımcı olmak için kullanılabilir. Bilişsel davranışçı terapi, davranışı ve duygusal durumu değiştirmeye yardımcı olmak için yanlış düşünceleri belirleyerek ve değiştirerek yardımcı olur.


Anoreksiya tedavisi genellikle beslenmeyle beslenmeyi, tıbbi izlemeyi ve psikolojik tedaviyi içerir.

bottom of page