top of page

Erken Ölümle Bağlantılı Aşırı İşlenmiş Gıdalar


Erken Ölümle Bağlantılı Ultra İşlenmiş Gıdalar
Erken Ölümle Bağlantılı Ultra İşlenmiş Gıdalar

Milyonlarca katılımcının yer aldığı yeni bir araştırma, ultra işlenmiş gıdaları tüketen kişilerin düzinelerce sağlık sorunu yaşama ve hatta erken ölme olasılığının daha yüksek olduğunu söylüyor.


Aşırı işlenmiş gıdalar arasında paketlenmiş atıştırmalıklar, gazlı alkolsüz içecekler, hazır erişteler ve hazır yemekler yer alır. Çalışma yazarları, "Bu ürünler, temel olarak gıdalardan ekstrakte edilen kimyasal olarak değiştirilmiş maddelerden ve tadı, dokuyu, görünümü ve dayanıklılığı artıran katkı maddelerinden oluşan ve bütün gıdaların minimum düzeyde dahil edildiği veya hiç dahil edilmediği endüstriyel formülasyonlar olarak nitelendiriliyor" dedi.


İncelemeye yaklaşık 10 milyon kişiyi kapsayan 45 çalışma dahil edildi. Araştırmacılar aşırı işlenmiş gıdaları yemenin veya içmenin ölüm oranı, kanser, zihinsel, solunum, kardiyovasküler, mide-bağırsak ve metabolik sağlık üzerindeki etkisini inceledi.


"Bu şemsiye inceleme, daha fazla ultra işlenmiş gıdaya maruz kalmayla ilişkili olumsuz sağlık sonuçları riskinin daha yüksek olduğuna dair tutarlı kanıtlar buldu."


Araştırma çalışmasına göre, ultra işlenmiş gıdaların daha fazla tüketilmesi ile daha yüksek erken ölüm riski, kalp hastalığından ölümler, yaygın zihinsel bozukluk sonuçları, aşırı kilo veya obezite ve Tip 2 diyabet arasında doğrudan ilişkiler vardı.


Ultra işlenmiş gıdalar aynı zamanda daha yüksek astım riski, gastrointestinal sorunlar, bazı kanserler ve daha fazlası ile de bağlantılıydı.


İncelemede "Ultra işlenmiş gıdalara daha fazla maruz kalma, ister daha düşük tüketime karşı daha yüksek tüketim, ister günlük ek porsiyon veya %10'luk artış olarak ölçülsün, sürekli olarak daha yüksek olumsuz sağlık sonuçları riskiyle (sonuçların %71'i) ilişkilendirildi" diyor.


Araştırmacılar CNN'e, değerlendirilen 45 sağlık sonucunun %70'inden fazlasının bu tür gıdaların "daha yüksek alımını ilişkilendiren tutarlı kanıtlar" bulduğunu söyledi.

ABD Gıda Araştırma Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Melissa Lane, "Güçlü kanıtlar, aşırı işlenmiş gıdaların daha fazla tüketilmesinin, kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm ve yaygın zihinsel bozukluklarda yaklaşık %50 daha yüksek riskle ilişkili olduğunu gösteriyor" dedi.


Ayrıca aşırı işlenmiş gıdaların yüksek miktarda alınmasının kaygıyı %53 oranında artırabildiğini ve herhangi bir nedenden dolayı erken ölüm riskini %20 artırabildiğini gösteren kanıtlar bulundu.

Instagram

bottom of page