top of page

Depresyonun Risk Faktörleri Nelerdir?


Depresyonun Risk Faktörleri Nelerdir?
Depresyonun Risk Faktörleri Nelerdir?
Depresyon

Neredeyse herkeste, genellikle hayatımızdaki rahatsız edici veya zor bir olay nedeniyle moralimiz bozulur. Ancak devam eden üzüntü veya umutsuzluk, tedaviyi gerektiren ciddi bir durum olan depresyondan kaynaklanabilir.


Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok faktör veya faktörlerin birleşimi depresyon olasılığını artırabilir veya ortaya çıkması durumunda tedaviyi zorlaştırabilir:

  • Suistimal. Geçmişteki fiziksel, cinsel veya duygusal istismar, biyolojik olarak depresyona yatkın olan kişilerde yaşamın ilerleyen dönemlerinde depresyonla ilişkilendirilmiştir.

  • Bazı ilaçlar. Örneğin, yüksek tansiyonu veya karaciğer hastalığını tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar depresyon riskinizi artırabilir.

  • Anlaşmazlık. Depresyon bazen kişisel çatışmalar veya aile üyeleri veya arkadaşlarla yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle tetiklenebilir.

  • Ölüm ya da kayıp. Sevilen birinin ölümünden veya kaybından kaynaklanan üzüntü veya keder , her ne kadar doğal olsa da, biyolojik olarak depresyona yatkın olan kişilerde depresyon riskini de artırabilir.

  • Genetik. Ailede depresyon öyküsü riski artırabilir. Diyabet, kalp hastalığı ve kanser gibi ailede görülebilen diğer karmaşık hastalıklara benzer şekilde, depresyonun da bazen genetik olarak bir nesilden diğerine aktarıldığı düşünülmektedir. Ancak bunun tam olarak nasıl gerçekleştiği bilinmiyor. Ancak genetik tek başına depresyonun ortaya çıkışını tam olarak açıklayamıyor.

  • Büyük olaylar. Yeni bir işe başlamak, mezun olmak, evlenmek gibi olumlu olaylar bile depresyona yol açabilir. Taşınmak, işini veya gelirini kaybetmek, boşanmak veya emekli olmak da aynı şekilde olabilir.

  • Diğer kişisel sorunlar. Diğer akıl hastalıkları nedeniyle sosyal izolasyon veya aileden veya sosyal gruptan dışlanma gibi sorunlar depresyona yol açabilir.

  • Ciddi hastalıklar. Bazen depresyon ciddi bir hastalıkla birlikte ortaya çıkabilir veya hastalığa verilen bir tepkiyle tetiklenebilir.

  • Madde bağımlılığı. Madde bağımlılığı sorunları olan kişilerin yaklaşık %30'unda aynı zamanda majör veya klinik depresyon da vardır.

Etiketler:

bottom of page