top of page

Bel ve Boyun Fıtıkları


Bel ve Boyun Fıtıkları
Bel ve Boyun Fıtıkları

Fıtıklaşmış disk, omurganızı oluşturmak için sıralanan tek tek kemikler (omurlar) arasına oturan lastik yastıklardan (diskler) biriyle ilgili bir sorunu ifade eder.


Bir spinal disk, daha sert, lastiksi bir dış (halka) ile kaplı yumuşak, jöle benzeri bir merkeze (çekirdek) sahiptir.


Bazen disk kayması veya disk yırtılması olarak adlandırılan fıtıklaşmış disk, çekirdeğin bir kısmı anulustaki bir yırtığın içinden dışarı itildiğinde meydana gelir.


Omurganın herhangi bir yerinde oluşabilen fıtıklaşmış bir disk yakındaki bir siniri tahriş edebilir. Fıtık olan diskin bulunduğu yere bağlı olarak, kol veya bacakta ağrı, uyuşma veya güçsüzlükle sonuçlanabilir.


Çoğu insanda fıtıklaşmış bir diskten hiçbir belirti görülmez. Sorunu gidermek için genellikle ameliyat gerekli değildir.

Boyun fıtığı belirtileri

Fıtıklaşmış disklerin çoğu, boyunda da görülebilmesine rağmen belde meydana gelir. İşaretler ve semptomlar, diskin bulunduğu yere ve diskin bir sinire baskı yapıp yapmadığına bağlıdır. Genellikle vücudun bir tarafını etkilerler.

  • Kol veya bacak ağrısı. Bel fıtıklarınız bel altındaysa, genellikle en çok ağrıyı kalçalarınızda, kalçalarınızda ve baldırınızda hissedersiniz. Ayağın bir kısmında da ağrı olabilir. Fıtık diskiniz boynunuzdaysa, tipik olarak en çok ağrıyı omzunuzda ve kolunuzda hissedeceksiniz. Bu ağrı, öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda veya belirli pozisyonlara geçtiğinizde kolunuza veya bacağınıza vurabilir. Ağrı genellikle keskin veya yanma olarak tanımlanır.

  • Uyuşma veya karıncalanma. Bel fıtığı olan kişilerde sıklıkla etkilenen sinirlerin hizmet ettiği vücut kısmında yayılan uyuşma veya karıncalanma görülür.

  • Zayıflık. Etkilenen sinirlerin hizmet ettiği kaslar zayıflama eğilimindedir. Bu, tökezlemenize veya eşyaları kaldırma veya tutma yeteneğinizi etkileyebilir.

Semptomsuz boyun fıtığına sahip olabilirsiniz. Omurga görüntüsünde görünmediği sürece ona sahip olduğunuzu bilmiyor olabilirsiniz.


Boyun veya sırt ağrınız kolunuzdan veya bacağınızdan aşağıya inerse veya uyuşukluk, karıncalanma veya halsizlik de varsa tıbbi yardım alın.

Fıtık nedenleri

Disk herniasyonu, çoğunlukla disk dejenerasyonu adı verilen kademeli, yaşlanmaya bağlı aşınma ve yıpranmanın sonucudur. Yaşlandıkça, diskleriniz daha az esnek hale gelir ve küçük bir zorlanma veya bükülmeyle bile yırtılma veya yırtılmaya daha yatkın hale gelir.


Çoğu insan fıtıklaşmış diskinin nedenini tam olarak belirleyemez. Bazen ağır nesneleri kaldırmak için bacak ve uyluk kaslarınız yerine sırt kaslarınızı kullanmak, kaldırırken bükülme ve dönme gibi fıtıklaşmış bir diske yol açabilir.


Nadiren, düşme veya arkaya darbe gibi travmatik bir olay sebebidir.


Bel fıtığı riskinizi artırabilecek faktörler şunları içerir:

  • Ağırlık. Fazla vücut ağırlığı, belinizin alt kısmındaki disklerde ilave baskıya neden olur.

  • Meslek. Fiziksel olarak zorlu işleri olan kişilerde sırt problemleri riski daha yüksektir. Tekrarlayan kaldırma, çekme, itme, yana doğru bükme ve döndürme de bel fıtığı riskinizi artırabilir.

  • Genetik. Bazı insanlar, fıtıklaşmış bir disk geliştirme yatkınlığını miras alır.

  • Sigara içmek. Sigara içmenin diske giden oksijen kaynağını azalttığı ve diskin daha hızlı parçalanmasına neden olduğu düşünülmektedir.

Fıtığı nasıl önleyebilirsiniz?
  • Egzersiz yapmak. Gövde kaslarının güçlendirilmesi omurgayı stabilize eder ve destekler.

  • İyi bir duruş sergileyin. Bu, omurganız ve diskleriniz üzerindeki baskıyı azaltır. Özellikle uzun süre otururken sırtınızı düz ve hizalı tutun. Ağır nesneleri düzgün bir şekilde kaldırın, işin çoğunu sırtınızın değil bacaklarınızın yapmasını sağlayın.

  • Sağlıklı kilonuzu koruyun. Fazla kilo, omurgaya ve disklere daha fazla baskı uygulayarak onları fıtıklaşmaya daha duyarlı hale getirir.

  • Sigarayı bırakmak. Herhangi bir tütün ürünü kullanmaktan kaçının.

bottom of page