top of page

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?


Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Fıtıklaşmış disk, omurganızı oluşturmak için yığılan tek tek kemikler (omurlar) arasına oturan lastik yastıklardan (diskler) biriyle ilgili bir sorunu ifade eder.


Bir omurilik diski, daha sert, kauçuksu bir dış (halka) içine yerleştirilmiş yumuşak, jöle benzeri bir merkeze (çekirdeğe) sahiptir. Bazen kaymış disk veya yırtılmış disk olarak adlandırılan, çekirdeğin bir kısmı halkadaki bir yırtık yoluyla dışarı çıktığında fıtıklaşmış bir disk oluşur.


Omurganın herhangi bir yerinde oluşabilen fıtıklaşmış bir disk, yakındaki bir siniri tahriş edebilir. Fıtıklaşmış diskin nerede olduğuna bağlı olarak, bir kol veya bacakta ağrı, uyuşukluk veya güçsüzlük ile sonuçlanabilir.


Birçok insanda bel fıtığı hiçbir semptom göstermez. Ameliyat genellikle sorunu gidermek için gerekli değildir.

Bel fıtığının belirtileri

Fıtık disklerin çoğu alt sırtta ortaya çıkar, ancak boyunda da oluşabilirler. İşaretler ve semptomlar, diskin nerede olduğuna ve diskin bir sinire baskı yapıp yapmadığına bağlıdır. Genellikle vücudun bir tarafını etkilerler.

  • Kol veya bacak ağrısı. Fıtıklaşmış diskiniz belinizin alt kısmındaysa, genellikle en çok ağrıyı kalçalarınızda, uyluklarınızda ve baldırlarınızda hissedersiniz. Ayağın bir kısmında da ağrı olabilir. Fıtıklaşmış diskiniz boynunuzdaysa, genellikle omuz ve kolunuzda en fazla ağrıyı hissedersiniz. Bu ağrı, öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda veya belirli pozisyonlara geçtiğinizde kolunuza veya bacağınıza vurabilir. Ağrı genellikle keskin veya yanıcı olarak tanımlanır.

  • Uyuşma veya karıncalanma. Fıtıklaşmış bir diski olan kişilerde, genellikle etkilenen sinirlerin hizmet ettiği vücut kısmında yayılan uyuşukluk veya karıncalanma olur.

  • Kas zayıflaması. Etkilenen sinirlerin hizmet verdiği kaslar zayıflama eğilimindedir. Bu, tökezlemenize veya eşyaları kaldırma veya tutma yeteneğinizi etkilemenize neden olabilir.

Semptomlar olmadan da bel fıtığınız olabilir. Spinal bir görüntüde görünmediği sürece sizde olduğunu bilmiyor olabilirsiniz.


Boyun veya sırt ağrınız kolunuzdan veya bacağınızdan aşağı iniyorsa veya aynı zamanda uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlük varsa tıbbi yardım alın.

Bel fıtığının nedenleri

Disk herniasyonu, çoğunlukla disk dejenerasyonu adı verilen kademeli, yaşlanmaya bağlı aşınma ve yıpranmanın sonucudur. Yaşlandıkça, diskleriniz daha az esnek hale gelir ve küçük bir gerilme veya bükülme ile bile yırtılmaya veya yırtılmaya daha yatkın hale gelir.


Çoğu insan fıtıklaşmış disklerinin nedenini tam olarak belirleyemez. Bazen, ağır nesneleri kaldırmak için bacak ve uyluk kaslarınız yerine sırt kaslarınızı kullanmak, kaldırma sırasında bükülme ve dönme gibi bir disk fıtığına neden olabilir. Nadiren düşme veya sırta darbe gibi travmatik bir olay nedenidir.


Fıtıklaşmış disk riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:

  • Ağırlık. Aşırı vücut ağırlığı, belinizdeki diskler üzerinde ek strese neden olur.

  • Meslek. Fiziksel olarak zorlu işleri olan kişilerde sırt problemleri riski daha yüksektir. Tekrarlayan kaldırma, çekme, itme, yana doğru bükme ve bükme de disk fıtığı riskinizi artırabilir.

  • Genetik. Bazı insanlar fıtıklaşmış bir disk geliştirmeye yatkınlığı devralır.

  • Sigara içmek. Sigara içmenin diske oksijen beslemesini azalttığı ve diskin daha hızlı parçalanmasına neden olduğu düşünülüyor.

Bel fıtığını önleme

Fıtıklaşmış bir diski önlemeye yardımcı olmak için aşağıdakileri yapın:

  • Egzersiz yapmak. Gövde kaslarını güçlendirmek, omurgayı stabilize eder ve destekler.

  • İyi duruşu koruyun. Bu, omurganız ve diskleriniz üzerindeki baskıyı azaltır. Özellikle uzun süre otururken sırtınızı düz ve hizalı tutun. Ağır nesneleri düzgün bir şekilde kaldırın.

  • Sağlıklı bir kiloyu koruyun. Aşırı kilo, omurga ve diskler üzerinde daha fazla baskı oluşturarak onları fıtıklaşmaya daha duyarlı hale getirir.

  • Sigarayı bırakmak. Herhangi bir tütün ürünü kullanmaktan kaçının.

Instagram

bottom of page