top of page

Bebeğim Yeterince Besleniyor mu?


Bebeğim Yeterince Besleniyor mu?
Bebeğim Yeterince Besleniyor mu?

Ne kadar hazırlıklı olduğunuzu düşünürseniz düşünün, yeni doğan bebeğiniz doğduğunda yine de sorularınız olacak. Yeni ebeveynlerin sahip olduğu en yaygın endişelerden biri mi? Küçüklerinin doğru miktarda yiyip yemediği.

Her bebek benzersizdir ancak beslenme zamanı geldiğinde akılda tutulması gereken bazı temel kurallar vardır.

Bebekler Ne Kadar Yiyor?

Yeni doğandan 2 aya kadar: Bebeklerin ilk aylarında günde 8-12 kez yemek yemeleri gerekir. Bu yaklaşık 2-3 saatte bir oluyor. Emziren bazıları ise her 1,5 saatte bir ve günde 15 defaya kadar yemek yiyebilir. Bebeğiniz ilk birkaç hafta beslenme için kendi başına uyanmıyorsa, onu zamanında yemek yemeye ikna etmelisiniz.

Emziriyorsanız küçük çocuğunuz yaklaşık 10 ila 20 dakikayı göğsünüzde geçirecektir. Bazıları daha uzun süre emzirebilir, ancak tüm zaman boyunca gerçekten emip yuttuklarından emin olun.

Yaklaşık bir ay sonra, her beslenmede en az 120 gr yemeye başlayacaklar. Anne sütüyle beslenen bebekler emzirmeye alıştıkça sizden de daha fazla süt alacaklardır. Ancak bunu daha kısa sürede yapacakları için fark etmeyebilirsiniz.

İster emziriyor ister biberonla besliyor olun, bebeğiniz büyümeye devam ettikçe iştahı da artacaktır.

2. ayda, 3-4 saat arayla her beslenmede 140ml su içebilirler.

4. ayda her seferinde 180gr kadar ihtiyaç duyabilirler. Çocuk doktoru sizi katı gıdalara başlamaya teşvik edebilir veya hala yalnızca emziriyorsanız beklemenizi tavsiye edebilir.

6. aya gelindiğinde, bazı bebekler beslenmeler arasında daha uzun süre geçmesine rağmen 240ml kadar anne sütü veya mama içerler.


Doyduklarını gösteren birkaç işareti izleyebilirsiniz:

  • Göğsünüzden veya biberondan uzaklaşırlarsa

  • Beslenme sırasında uykuya dalarlar

  • Başlarını sallarlar veya ağızlarını kapalı tutarlar

Bu işaretler aynı zamanda küçük çocuğunuzu aşırı beslemediğinizi bilmenize de yardımcı olabilir. Düzenli kontrollerde çocuk doktorunuz, bebeğinizin büyümesinin (boy ve kilo) yolunda olup olmadığını size bildirecektir.

Bebeğinizin Yeterince Beslendiğinin İşaretleri

Doğru miktarda yiyecek aldıklarında şunu göreceksiniz:

Bol miktarda ıslak bebek bezi. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün günde yalnızca bir veya iki bezi ıslatabilirler. Bundan sonra, her 24 saatte bir altı ila sekiz bez (beş veya altı tek kullanımlık) bebek bezi değişimine ihtiyaç duymaları ve ayrıca her gün iki ila beş kaka yapmaları gerekir.

Sabit kilo alımı. İlk 2 haftadan sonra bebeğiniz altıncı aya kadar haftada yaklaşık 120-210gr, 6 ila 18 ay arasında ise 90-150gr kazanmalıdır.

Bebeğiniz aktif ve mutlu. İyi beslenen bir çocuk uyanık görünecek ve aktif olacaktır. Beslemeler arasında da memnun görünecekler.

Bebeğinizin Yeterince Yemediğini Gösteren İşaretler

Doktorunuzu aramanızın nedenleri şunlardır:

  • Bebek bezlerinde koyu renkli idrar veya turuncu kristaller

  • Yemek yemektense uyumayı tercih ediyorlar

  • Göğsünüze tutunmayacaklar ya da sizden uzaklaşacaklar

  • Beslendikten hemen sonra telaşlılar

  • Daha az bebek bezi ıslatıyorlar

Yeni bir ebeveyn olarak içgüdülerinize güvenmeyi öğrenmek çok önemlidir. Bebeğinizin yemesiyle ilgili endişeleriniz varsa doktorlarıyla görüşün.

bottom of page