top of page

Ayak Sağlığı ve Doğru Ayakkabı Seçimi


Ayak Sağlığınız İçin Doğru Ayakkabı Seçimi
Ayak Sağlığınız İçin Doğru Ayakkabı Seçimi

Topuklular, düz ayakkabılar, parmak arası terlikler. En moda ayakkabılardan bazıları ayak sağlığınız için riskli olabilir.


Her kadının muhtemelen en az bir çifti çok sevdiği ayakkabısı vardır. Bazılarında belki düzinelerce olabilir.


Sorun şu ki ayaklarınız o ayakkabıları sevmiyor olabilir.


İster gökdelen stilettolar, ister açık sırtlı terlik, sivri uçlular veya sadece babetler olsun, sorunlu ayakkabılar sinir hasarından çekiç parmaklarına ve nasırlara kadar her şeye neden olabilir.

Parmak arası terlik, en kötü seçim olabilir

Amerikan Podiatrik Tıp Derneği sözcüsü ayak hastalıkları uzmanı Andrew Shapiro'ya göre, "Kadınlar günlük ayakkabılar gibi parmak arası terlik giyiyorlar! Bunlar günlük yürüyüş için değil, plaj ve havuz içindir. Size kemer desteği sağlamazlar. Ayağı hiç korumazlar, bu yüzden yaralanmalara açıktır."


Amerikan Ortopedik Ayak Derneği Başkanı John Anderson, aşırıya kaçmazsanız parmak arası terlikler iyi olabilir, diyor.


Anderson, "Ancak pek çok insan o anda kendini kaptırıyor ve parmak arası terlikler için tasarlanmayan şeyleri yapmaya çalışıyor: bir tren için koşmak, zıplamak, frizbi oynamak veya futbol oynamak," diyor. "Parmak arası terliklerin uygunsuz kullanımından birçok yaralanma görüyoruz."


Yanlış giyilmiş parmak arası terlikler, sıyrılmış ayaklar, gergin ayak bilekleri ve destek eksikliğinden kaynaklanan tendinit ve plantar fasiit gibi kronik sorunlara neden olabilir.


Çözüm: Kumsalda değilseniz, parmak arası terlikler değil gerçek sandaletler giyin - en azından ayağınızı ayakkabının içinde tutan, arkada bir kayışı olan türden.

İnce topuklu ayakkabılar

Topuk ne kadar yüksekse, ayağınızın o kadar yanlış hizalanması kaçınılmazdır. Peki ne kadar yüksek çok yüksektir?


Shapiro, "Yaklaşık 5 cm den daha yüksek bir topuk soruna neden olabilir" diyor. " Aşil tendonu, ayak yüksek topukta olduğunda kısalır. Yani onları çok fazla giyerseniz, bu tendon kronik olarak kısalabilir ve aşil tendinitiniz olur."


Sivri topuklar ayrıca ayak tabanına anormal miktarda baskı uygular. Shapiro, "Ayak topuğunun altındaki yağ, basınçtan dolayı incelmeye başlar" diyor. Sonunda metatarsalji denen bir şeyle karşılaşabilirsiniz (ayak tabanında kronikleşebilen akut bir ağrı) hatta basınç kaynaklı stres kırıkları ve anormal konumlandırmadan kaynaklanan çekiç parmaklar.


Sorun ayaklarınızla sınırlı kalmayacaktır. Anderson, "Ayaklarınız ağrıyorsa, temelinizi kaybettiniz" diyor. "Yani ayaklarınız ağrıdığı için kendinizi topallarken bulursanız, ayağın üstündeki her şey etkilenecektir. Yürüyüşünüz değişecek ve bu nedenle dizlerinizi, sırtınızı ve kalçalarınızı gereceksiniz."


Çözüm: Yüksek topuklularınızı ölçülü bir şekilde giyin (yalnızca özel etkinlikler için). Shapiro, "Yüksek topuklu ayakkabılarınızı sivri uçlu bir parmakla birleştirmeyin" diyor.

Sivri burunlu ayakkabılar

Bu ayakkabılar, yüksek topuklu ayakkabılarla aynı yaralanmalara neden olabilir. Hatta ayakkabı hem yüksek hem de sivri olduğunda risk çok daha yüksektir.


Shapiro, "Metatarsalji ve çekiç parmaklara ek olarak, sivri burunlu ayakkabılar nöroma, yani parmaklar arasındaki sinir iltihabına neden olabilir" diyor. "En çok üçüncü ve dördüncü ayak parmakları arasında yaygındır, ancak herhangi biri arasında olabilir. Sıkışan ve iltihaplanan sinir ağrıya ve yanmaya neden olur ve enjeksiyonlar, fizik tedavi ve hatta nöromun cerrahi olarak çıkarılmasıyla tedavi edilmesi gerekebilir."


Çözüm: Daha geniş bir burunu olan ayakkabı tercih edilmelidir. Shapiro, ayaklarınızı doğal olmayan bir şekle sokan bir ayakkabıyı geliştirmek için yapabileceğiniz hiçbir şey olmadığını söylüyor. Yüksek topuklu ayakkabılarda olduğu gibi giymeniz gerekiyorsa, her gün ofise değil, yalnızca özel günlerde giymeyle sınırlayın.

Babet ayakkabılar

Shapiro, "Babetler genellikle destekten yoksundur, tamponlama yapmaz ve ayağın gerektiği gibi çalışmasına izin vermez" diyor. "Bunlar, aynı tendinit, plantar fasiit ve destek eksikliği ile gördüğünüz diğer tüm şeyler riskini taşırlar. Bunlar sadece günlük kullanım için tasarlanmamıştır."


Çözüm: Bale dairesini andıran ancak gerçek bir tabanı ve topuk dolgusu etrafında (ayakkabının topuğu saran kısmı) desteği olan bir daire seçebilirsiniz.

Arkası açık ayakkabı

Shapiro, "Sırtsız ayakkabılarla ilgili birçok sorun görüyorum" diyor. "Ayak parmakları destek almak için ayakkabıyı tutmaya başlar ve pek çok kadında bu nedenle çekiç parmaklar gelişir. Ayrıca ayakkabı sürekli olarak topuğa vurduğu için deride nasır veya kırılmalar geliştirebilirsiniz.


İyi tasarlanmış, iyi oturan atletik ayakkabılar elbette her zaman iyidir, ancak günlük ofis giyimi için Shapiro ya şık bir düz ya da 2-3cm den fazla olmayan bir topuk öneriyor. "Topuk dolgusu etrafında iyi bir destek, iyi bir kavis desteği ve daha geniş bir ayak parmağı boşluğu tercih edilmeli" diyor.


"Yüz milyonlarca dolarlık araştırma, ayakkabıları giydiğinizde rahat hissediyorsa, muhtemelen iyi durumda oldukları gerçeğine dayanıyor. Ama incinirlerse onları giymemelisiniz," diyor. "Gerçekten bu kadar basit."

bottom of page