top of page

Akıllı Ev: Geleneksel Sağlık Hizmetlerinin Yerini mi Alıyor?


Entegre teknolojiler hızla gelişiyor. 2024 yılına kadar ortalama bir akıllı evin, akıllı ampuller ve akıllı kutulardan entegre tele sağlık cihazlarına kadar değişen yaklaşık 500 akıllı cihaza sahip olması bekleniyor.


Özellikle sağlık izleme akıllı ev ürünleri birçok fırsatı beraberinde getiriyor. Bazı uzmanlar, mesai saatlerine bağlı sağlık hizmetinin yakın zamanda geçmişte kalabileceğini iddia ediyor. Bununla birlikte, akıllı saatler ve aktivite izleyicileri gibi bireysel akıllı sağlık araçları, şu anda sağlığımızı bütünsel olarak izlemek için yeterli değildir. Yeni çözümler gerekiyor ve birçoğu şu anda yenileniyor. Uzmanlar, bu çözümlerin, cihazların birbirleriyle iletişim kurabileceği birlikte çalışabilirliğe dayalı olması gerektiği konusunda hemfikir.


Bu makale, sağlık ve akıllı ev teknolojilerinin entegrasyonundan en fazla fayda sağlayabilecek alanlardan bazılarını incelemektedir. Ayrıca geleceğin akıllı evini destekleyebilecek en son teknoloji ekosistemlerinden bazılarını da kapsar.

Akıllı Ev Nedir?

İçeri girdiğinizde duşunuzun hızlı, non-invaziv bir sağlık kontrolü yaptığı ve yatağınızın herhangi bir hastalık belirtisini algılayan sensörlerle donatıldığı bir ev hayal edin. Toplanan veriler, farklı ev cihazları arasında paylaşılır (veya seçtiğiniz sağlık uzmanına iletilir) ve sağlığınızın tehlikeye girmemesini sağlamak için uyarılar sağlar. Bu senaryolar artık gerçeğe dönüşüyor.


Yakın gelecekte akıllı evler, kaynakların etkili ve akıllı bir şekilde paylaşılabildiği akıllı şehirlerin yapı taşları haline gelirken, aynı zamanda sakinlere benzersiz rutinleri ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş hizmetler sunacak.


Akıllı evin sabit bir tanımı olmasa da, bu tür evlerin birbiriyle sorunsuz bir şekilde konuşabilen dijital algılama teknolojisi ve iletişim cihazları içerdiğine dair bir anlayış var.


Yaşlılar İçin Süper Akıllı Ev

Akıllı evler ile ilgili olarak yerinde yaşlanmadan sıklıkla bahsedilir. Teknoloji, yaşlı insanların bağımsız ve güvende kalmasına ve kurumsal bakıma geçişteki zorlu süreci önlemesine (veya ertelemesine) yardımcı olabilir.


Ev yaşamı adı verilen bu evde, yalnızca ekipman uzaktan kontrol edilmiyor, aynı zamanda aile üyeleri ve sağlık uzmanlarıyla doğrudan bağlantılar da bulunuyor. Örneğin, bir kişi fizyoterapi seansını bir fizyoterapistin online canlı rehberliği ile uzaktan gerçekleştirebilir. Ya da başka bir şehirde yaşayan akrabaları, akıllı telefonları veya tabletleri aracılığıyla içeri girip çıkabilir, böylece gerektiğinde sevdikleriniz her zaman orada olur.


Bu süper akıllı evde ayrıca bir akıllı ilaç dağıtıcısı, bitkilerinizi sulamak için akıllı bir saksı ve iç ve dış mekan için hareket sensörleri (düşme tespiti için) ve ayrıca evin çöp kutusuna takılan otomatik bir barkod tarayıcı bulunur. Atılan ambalaj taranır ve tüketilen ürünler kullanıcının alışveriş listesine eklenir.


Modern bir akıllı evde, bağımsız yaşam için çok önemli olan birçok aktivite izlenebilmekte ve gerektiğinde yardım sağlanmaktadır. Bir sorun varsa (örneğin, bir kişi düşerse veya ilaçlarını almazsa) aile hemen bilgilendirilebilir. Ancak akıllı evde yaşayan kişi özerkliğini ve bağımsızlık duygusunu korur.

Evde Kronik Hastalık Yönetimi

Hemşireler, doktorlar ve terapistler tarafından ev ziyaretlerine dayanan mevcut sağlık modeli, yerini yavaş yavaş yeni hizmetlere bırakıyor. Uzaktan sağlık hizmetleri için farklı çözümler geliştiriliyor.


ABD' de bir şirket, insanları teknoloji aracılığıyla sağlık ekiplerine bağlayan çeşitli tele sağlık paketleri sunuyor. İnsanlar kronik durumlarını evde yönetebilirse, uygun şekilde uygulanması koşuluyla birçok fayda sağlar. İş açısından bakıldığında, evde bakım, hastanede yatışlara kıyasla önemli ölçüde daha düşük maliyetlidir ve ABD'nin şu anda aşırı gerilmiş sağlık sistemi üzerindeki baskının bir kısmını hafifletir.


Araştırmacılar, oksijen doygunluğu, kan basıncı, vücut ısısı ve solunum biyometrisinin uzaktan izlenmesinin kronik obstrüktif pulmoner hastalığı olan kişilerin yeniden hastaneye yatışını önemli ölçüde azaltabileceğini gösteren 2019 tarihli bir çalışmayı rapor ediyor.


Örneğin, ev teknolojisinin bunama hastalarının bakımında yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Demans hastalarında hatırlatmalar için kullanılıyor ve demansla uğraşanlara günlük yaşamın ortak aktivitelerinde rehberlik etmeye yardımcı oluyor. COACH gibi bilgisayarlı cihazlar, demansı olan yaşlı bir kişiye sesli ve/veya sesli-görüntülü komutlar kullanarak etkinliklerde (örn. el yıkama) otonom olarak rehberlik edebilir ve böylece yardıma olan ihtiyacı azaltabilir.

Bir Sonraki Fırsat Olarak Akıllı Yatak Odası

İyi uyku kalitesi, sağlıklı bir yaşam tarzının önemli bir parçasıdır. Uyku hijyeni sağlığımızın korunmasına katkıda bulunur. Uyku izlemenin ötesine geçen yeni uyku teknolojisi, akıllı yatak odanıza şimdiden entegre edilebilir.


Akıllı telefonunuz tarafından kontrol edilen akıllı ergonomik bir yatağa sahip olmayı tercih edebilirsiniz. Ya da doğal gün doğumu ışığını simüle ederek sizi uyandıran bir çalar saat alabilirsiniz. Akıllı teknoloji, ampullerden panjurlara yatak odanızın her köşesinde kullanılabilir. Hatta, gece korkularının oluşmasını önlemek için otomatik olarak titreşen (küçük çocuğunuzu uyandırmadan) uyku koruyucuyu kullanarak çocuğunuzun kötü rüyalarını azaltmayı bile deneyebilirsiniz.

Akıllı Ev Cihazları Sağlık Hizmetlerinin Yerini Alabilir mi?

Dijital sağlık hizmetlerinde önemli bir soru var: Bir gün iyi yönetilen bir akıllı ev, hastane bakımının yerini alabilir mi? Uzmanlar, gerekli akıllı ev ürünleriyle donatılmış bir evde başta kronik hastalıklar olmak üzere birçok sağlık durumunun izlenebileceği ve tedavi edilebileceği konusunda hemfikir.


Ancak muhtemelen her zaman hastanelere ve yüz yüze sağlık müdahalelerine ihtiyaç olacaktır. Bununla birlikte, entegre evde sağlık, teşvik edilmesi gereken bir vizyondur. Birçok durumda sağlık giderlerini düşürmenin yanı sıra hastanın güçlendirilmesi ve kontrolü için birçok fırsat sunar.


Akıllı evler henüz mevcut sağlık hizmetlerinin yerini tamamen alamayabilir, ancak sağlık bakım sürekliliğine değer katabilir, bakım kalitesini artırabilir ve birçok yönden kapasite fazlası olan bir sağlık sistemi üzerindeki artan baskıları azaltabilir.

bottom of page