top of page
Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Eğitimi

TIBBİ ve AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

 

Tıbbi ve aromatik bitkiler (TAB), tarih boyunca gıda takviyesi veya bitkisel ilaç olarak geleneksel gıdalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Son zamanlarda TAB'lar genel olarak sağlığı korumak ve başka amaçlarla hastalıkları önlemek veya tedavi etmek için ilaç olarak kullanılan bitkiler olarak tanımlanmaktadır. 

 

Genel olarak gıda, bitki çayı, ek gıda ve ilaç olarak kullanılan TAB'lar doğadan veya yetiştirme yoluyla elde edilir. TAB'lerin dünya çapında artan bir kullanım eğilimi vardır ve hastalıkların tıbbi bitkilerle tedavi edilmesi Uzak Doğu ülkelerinde daha yaygın olmasına rağmen, bitkisel tıbbi ürünlerin ticareti batı toplumlarında yükselen bir pazardır. 

 

TAB trendini göz önünde bulundurduğumuzda Türkiye, coğrafi konumu ve genetik çeşitliliği sayesinde birçok bitki türünün önemli bir genetik merkezidir. Ek olarak, Türkiye, dünya TAB pazarı için TAB ürünlerini talep eden birçok ülkenin ana ortağıdır.

 

Tamamlayıcı ve Geleneksel Tıpa İlgi Artıyor

Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Eğitimi

    • Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Tarihçesi
    • Endemizm ve Türkiye Endemikleri
    • Bitkisel İlaç Hammaddeleri (Droglar)
    • Uçucu Yağ İçeren Önemli Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ve Kullanılan Kısımları
    • Alkoloit İçeren Önemli Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ve Kullanılan Kısımları
    • Glikozit İçeren Önemli Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ve Kullanılan Kısımları
    • Sabit Yağ İçeren Önemli Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ve Kullanılan Kısımları
    • Dekorasyon ve Boya Drogları Olarak Bilinen Önemli Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ve Kullanılan Kısımları
    • Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretimi Tekniğinde Temel Esaslar
    • Tıbbi Aromatik Bitkilerin Ekolojik İstekleri
    • Kurak/Yağışlı Alanlar için Uygun Tıbbi Aromatik Bitkiler
    • Tıbbi Aromatik Bitkilerin Üretim Yöntemleri
    • Tıbbi Aromatik Bitkilerin Tohumluğunda Aranan Özellikler
    • Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Hasat-Toplama-Kurutma ve Kurutma Yöntemleri
    • Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Ambalajlama ve Depolama
    • Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Etkili Maddeler Üzerine Etkili Olan Faktörler
    • Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Bitki Bileşenleri
    • Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Etkili Maddeleri Elde Etme Metotları
    • Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Tağşişin Tarihçesi, Tanımı
    • Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Uçucu Yağların ve Uçucu Yağ Taşıyan Drogların Kullanılması
    • Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Tağşiş Örnekleri
    • Çiçeğinden Yararlanılan Önemli Tıbbi Aromatik Bitkiler
    • Nergis (Narcissus pseudonarcissus) Yetiştiriciliği
    • Safran (Crocus sativus) Yetiştiriciliği
    • Karanfil (Syzygium aromaticum ) Yetiştiriciliği
    • Tohumundan ve Meyvesinden Yararlanılan Önemli Tıbbi Aromatik Bitkiler
    • Hardal (Sinapis spp) Yetiştiriciliği
    • Çörekotu (Nigellia spp) Yetiştiriciliği
    • Kimyon (Cuminum cyminum) Yetiştiriciliği
    • Anason (Pimpinella anisum) Yetiştiriciliği
    • Yaprağından Yararlanılan Önemli Tıbbi Aromatik Bitkiler
    • Defne (Laurus spp) Yetiştiriciliği
    • Kekik (Thymus spp; Thymus spp) Yetiştiriciliği
    • Nane (Mentha spp) Yetiştiriciliği
    • Dereotu (Anethum graveolens) Yetiştiriciliği
    • Biberiye (Salvia rosmarinus) Yetiştiriciliği
    • Sumak (Rhus spp) Yetiştiriciliği
    • Adaçayı (Salvia spp) Yetiştiriciliği
    • Eğitimciler,
    • Danışmanlar,
    • Sağlık meslek mensupları,
    • Biyoloji alanında çalışanlar,
    • Beslenme ve gelişim uzmanları,
    • Genç çiftçiler,
    • Kadın girşimciler,
    • Ek gelir elde etmek veya hobi amaçlı üretim yapmak isteyenler
    • Doğal yaşama ilgi duyan herkes