top of page

Vitiligo Hastalığının Tedavisi


Vitiligo Hastalığının Tedavisi
Vitiligo Hastalığının Tedavisi

Vitiligo, cilt rengi kaybına neden olan bir hastalıktır. Renksiz alanlar genellikle zamanla büyür. Hastalık, vücudun herhangi bir yerindeki cildi etkileyebilir. Ayrıca saçı ve ağzın içinde de görülebilir.

Vitiligo teşhisi

Doktorunuz tıbbi geçmişinizi soracak ve muhtemelen özel bir lamba ile cildinizi inceleyecektir. Değerlendirmeniz ayrıca cilt biyopsisi ve kan testleri içerebilir.

Vitiligo tedavisi

Tedavi seçimi yaşınıza, ne kadar derinin tutulduğuna ve nerede, hastalığın ne kadar hızlı ilerlediğine ve hayatınızı nasıl etkilediğine bağlıdır.


Cilt rengini düzeltmeye ve hatta cilt tonunu düzeltmeye yardımcı olmak için ilaçlar ve ışık bazlı terapiler mevcuttur, ancak sonuçlar değişiklik gösterir ve öngörülemez. Ve bazı tedavilerin ciddi yan etkileri vardır. Bu nedenle doktorunuz, önce kendi kendine bronzlaştırıcı bir ürün veya makyaj uygulayarak cildinizin görünümünü değiştirmeyi denemenizi önerebilir.


Sizin için en uygun tedaviyi bulmadan önce birden fazla yaklaşımı veya yaklaşımların bir kombinasyonunu denemeniz gerekebilir.


Tedavi bir süre başarılı olsa bile sonuçlar kalıcı olmayabilir veya yeni yamalar ortaya çıkabilir. Doktorunuz, nüksetmeyi önlemeye yardımcı olmak için cilde bakım tedavisi olarak uygulanan bir ilaç önerebilir.


Vitiligo sürecini hiçbir ilaç durduramaz (pigment hücrelerinin melanosit kaybı). Ancak tek başına, kombinasyon halinde veya ışık terapisi ile kullanılan bazı ilaçlar cilt tonunun bir miktar geri kazanılmasına yardımcı olabilir.

  • İltihabı kontrol eden ilaçlar. Etkilenen cilde kortikosteroid krem ​​sürmek rengini döndürebilir. Bu, vitiligo hala erken aşamalarında olduğunda en etkilidir. Bu tür kremler etkilidir ve kullanımı kolaydır, ancak birkaç ay boyunca cildinizin renginde değişiklik görmeyebilirsiniz. Olası yan etkiler arasında cilt incelmesi bulunur.

  • Bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlar. Takrolimus (Protopic) veya pimekrolimus (Elidel) gibi kalsinörin inhibitörü merhemler, özellikle yüz ve boyunda küçük depigmentasyon alanlarına sahip kişiler için etkili olabilir. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bu ilaçlar ile lenfoma ve cilt kanseri arasında olası bir bağlantı konusunda uyarıda bulundu.

Yaşam tarzı ve evde yapılabilecekler

Vitiligo'nuz varsa, aşağıdaki kişisel bakım taktikleri cildinize bakmanıza ve görünümünü iyileştirmenize yardımcı olabilir:

  • Cildinizi güneşten ve yapay UV ışık kaynaklarından koruyun. En az 30 SPF'li geniş spektrumlu, suya dayanıklı bir güneş kremi kullanın. Güneş kremini yeterince uygulayın ve iki saatte bir yeniden uygulayın - ya da yüzüyorsanız veya terliyorsanız daha sık. Ayrıca gölge arayabilir ve cildinizi güneşten koruyan giysiler giyebilirsiniz. Cildinizi güneşten korumak, rengi bozulmuş cildin güneş yanığını önlemeye yardımcı olur. Güneş kremi ayrıca vitiligo yamalarını vurgulayan bronzlaşmayı en aza indirir.

  • Etkilenen cildi gizleyin. Makyaj ve bronzlaşma ürünleri cilt rengindeki farklılıkları en aza indirmeye yardımcı olabilir. Normal cilt tonunuzla iyi uyum sağlayan bir tane bulmak için birkaç marka makyaj veya bronzlaştırıcı denemeniz gerekebilir.

  • Dövme yaptırma. Dövmenin neden olduğu gibi cildinizdeki hasar, iki hafta içinde yeni bir vitiligo lekesinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

bottom of page