top of page

Selülit Nedir? Risk Faktörleri ve Selülit Tedavisi


Selülit tedavisi
Selülit

Selülit nedir? sorusunu sıkça duymaktayız. Selülit, uyluklarda, kalçalarda, bacaklarda ve karında yumrulu, çukurlu ete neden olan yaygın, zararsız bir cilt rahatsızlığıdır. En çok kadınlarda görülür.


Pek çok insan, çeşitli yollarla örneğin kilo verme, egzersiz, masaj ve selülite bir çözüm olarak önerilen kremler yoluyla cildinin görünümünü iyileştirmeye çalışır. Tıbbi olarak kanıtlanmış tedavi seçenekleri de mevcuttur, ancak tedaviler hemen sonuç vermez ve uzun süreli değildir.

Selülit belirtileri

Selülit, cildin çukurlu veya engebeli görüntüsüdür. Bazen süzme peynir veya portakal kabuğu dokusu olarak tanımlanır.


Hafif selüliti ancak uyluklar gibi selülitli bir bölgede cilt kıstırıldığında görülür. Daha şiddetli olan selülit, cildin buruşuk ve engebeli görünmesine neden olur.


Selülit en çok uyluk ve kalça çevresinde görülür, ancak aynı zamanda göğüslerde, alt karın bölgesinde ve kolların üst kısmında da bulunabilir.


Cildinizin görünümü konusunda rahatsızlık duyuyorsanız aile hekimi, cilt hastalıkları uzmanı (dermatolog) veya plastik cerrahi ile tedavi seçenekleri konuşulabilir.

Selülit neden olur?

Selülite neyin sebep olduğu hakkında çok az şey bilinmektedir. Yağ hücrelerinin bağ dokusuna doğru itilmesiyle, deri altında düzensiz ve aşırı yağ birikir. Bu durum kan dolaşımını azaltır. Bilimsel açıklama olarak, yağ üretiminden sorumlu olan alfa reseptörlerinin, belirli alanlarda yağları parçalamaktan sorumlu olan beta reseptörlerinden daha fazla olmasıdır denilebilir. Bu, pürüzlü bir yüzey veya çukur oluşturur.


Ayrıca hormonal faktörler selülit gelişiminde büyük rol oynar ve genetik, cilt yapısını, cilt dokusunu ve vücut tipini belirler. Kilo ve kas yapısı gibi diğer faktörler, selülit olup olmadığını etkiler, ancak çok fit kişilerde bile olabilir.

Selülitte risk faktörleri

Selülit kadınlarda erkeklerden çok daha yaygındır. Aslında çoğu kadında ergenlikten sonra bir miktar selülit gelişir. Bunun nedeni, kadınların yağlarının tipik olarak selülit için ortak alanlar olan uyluk, kalça ve bacaklarda dağılmasıdır. Selülit ayrıca cilt elastikiyetini kaybettiğinde yaşlanma ile de artar.


Kilo alımı selüliti daha belirgin hale getirebilir, ancak bazı zayıf insanlarda da selülit vardır. Ailelerden geçme eğilimindedir, bu nedenle selülit gelişiminde genetik en büyük rolü oynayabilir. Hareketsiz bir yaşam tarzı, hamilelikte olduğu gibi selülit olma riskini de artırabilir.

Selülit tedavisi

Selülit görünümünü en azından geçici olarak iyileştirmek için çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Her birinin kendi potansiyel sonuçları ve yan etkileri vardır. Bazı çalışmalar, bir tedavi kombinasyonunun en tatmin edici sonuçları verebileceğini göstermektedir.

  • Lazer ve radyofrekans tedavileri. Selüliti tedavi etmek için çeşitli yara lazer tedavileri mevcuttur. Bu yöntemde, ince bir fiber, yağ bağlayan lifli bantları yok eden lazer ısısı sağlamak için deri altına yerleştirilir. Bu tedavinin selülit görünümünü altı aydan bir yıla indirdiği görülmüştür.  Ayrıca cildin görünümünü iyileştiren tedavi için ısı (radyofrekans) kullanan bir cihaz da vardır. Cildin görünümünde bir iyileşme oluşması için tedavinin en az birkaç seans tekrarlanması gerekir. 

  • Cryolipolysis (Soğuk Lipoliz) ile, dokuyu soğutma plakalarıyla temas ettirmek için vakumlu emme kullanan bir cihazla cilt altındaki yağ azaltılır. Sonucu görmek için Birden fazla seans gerekir. İki ila üç ay içinde kademeli olarak gözle görülür bir iyileşme gerçekleşir.

  • Akustik dalga tedavisi. Bu teknikle, bir teknisyen etkilenen cilde jel uygular ve alan üzerinde elde tutulan küçük bir cihazı (dönüştürücü) çalıştırır. Dönüştürücü, selüliti parçalayarak vücuda ses dalgaları gönderir. Cildin görünümünde bir iyileşme olduğunu fark etmek için muhtemelen birkaç sean gerekir.

  • Ameliyat. Cildi yumuşatmak amacıyla deri altındaki lifli bantları ayırmak için iğneler, bıçaklar veya diğer özel aletler kullanan çeşitli prosedürlerden birini önerebilir. Bu yöntemde ayrıca cilt görünümünü iyileştirmek için yağ aşılaması da kullanılır. Bu tekniklerin sonuçları iki ila üç yıl sürebilir.

Bu tekniklerin komplikasyonları arasında ağrı ve deri altında kanama olabilir.

Yaşam tarzı ve evde yapılabilecekler

Kişisel bakım, cildin görünümünü iyileştirmede büyük bir fark yaratabilir.

  • İlaçlı kremler. % 0.3 retinol kremi uygulamanın selülit görünümünü iyileştirdiği gösterilmiştir. Retinol, cildi kalınlaştırmaya yardımcı olarak çukurlaşmayı azaltır. Bu tür ürünler günde bir veya iki kez uygulanır. Bir retinol kreminin herhangi bir etkisi altı ay veya daha uzun süre fark edilmeyecektir.

  • Kilo kaybı. Kilo vermek ve kasları güçlendirmek çukurlu cildin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir.

  • Fiziksel aktivite. Kasları sıkılaştıran aktiviteler çukurlu cildin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca dolaşım ve lenfatik drenaj konusunda yardımcı olurlar. Yoga, Pilates, yüzme, yürüyüş, bisiklete binme, merdiven çıkma ve dans gibi zevk aldığınız ve rutininize uyabilecek bir veya daha fazla aktivite bulun.

  • Detoksifikasyon diyeti. Bu diyet, daha az alkol, kafein, rafine gıda, karbonhidrat ve doymuş yağ tüketmeyi ve sigara, diyet hapları, uyku hapları, müshil ve diüretiklerden kaçınmayı içerir. Taze sebze ve meyveler, su, tam tahıllı yiyecekler, lif açısından zengin yiyecekler ve temel besinler ve yağ asitlerine dayalı bir diyeti teşvik eder. Bu diyet tek başına selülitinizi iyileştirmez, ancak yardımcı olabilir.

  • Selülit önleyici kremler. Çeşitli kremler ve diğer topikal tedaviler, cilt dokusunu iyileştirerek ve cildi dolgunlaştırarak selülitin cilt çukurlaşmasını azaltma kabiliyetine sahiptir. 

bottom of page