top of page

Şeker Bağımlılığı Nedir?


Şeker Bağımlılığı Nedir?
Şeker Bağımlılığı Nedir?

Araştırmalar, şekerin beynimizde pek çok bağımlılık yapıcı ilaç gibi çalıştığını göstermekte.


Beyin taramaları, aralıklı şeker tüketiminin beyni belirli ilaçlara benzer şekillerde etkilediğini doğruladı.


Neuroscience & Biobehavioral Reviews dergisinde yer alan bir çalışmada, şekerin (her ne kadar yaygın olsa da) bir kötüye kullanım maddesi için kriterleri karşıladığını ve üzerinde aşırıya kaçanlara bağımlılık yapabileceğini buldu. Bunu, beynin duygusal kontrolle ilişkili kısmı olan limbik sistemin kimyasını etkileyerek yapar.


Çalışma, "şekere aralıklı erişimin, kötüye kullanım maddesinin etkilerine benzeyen davranışsal ve nörokimyasal değişikliklere yol açabileceğini" buldu.


Dr. Paul van der Velpen "tıpkı alkol ve tütün gibi" şekerin bir uyuşturucu olduğu konusunda insanların uyarılması gerektiğini söylüyor. Önerdiği eylemler arasında yiyeceklerde izin verilen miktarın düzenlenmesi ve ayrıca okullarda alkolsüz gazlı içeceklerin yasaklanması yer alıyordu.


"Bu abartılı ve çok zor görünebilir, ancak şeker bu zamanın en tehlikeli uyuşturucusu ve yine de her yerde kolayca elde edilebilir" diye yazdı.


Elements Behavioral Health'in CEO'su Dr. David Sack bu yorumları yineledi. Sack, şekerli yiyecek ve içeceklerin yaygınlığının ve tanıtımının beynimizi nasıl etkilediğiyle birleştiğinde, bağımlılığı bir sorun haline getirdiğini söyledi.


Gerçek şu ki, yüksek şekerli yiyeceklere maruz kalan herkes bağımlı hale gelmeyecek ve düzenli olarak onu aramayacak. Aynı şey kokain veya alkol gibi uyuşturucular için de geçerlidir ”dedi. "Fark şu ki, 21 yaşın altındaki kimseye alkol satmıyoruz, ancak her yaşta yüksek şeker içerikli yiyecekler satın alabilirsiniz."


Amerikan Kalp Derneği, şekerli alkolsüz içeceklerin her yıl dünya çapında 180.000 ölümden sorumlu olduğunu gösteren araştırmaya atıfta bulundu. Yetişkinlerin şekerle tatlandırılmış içeceklerden haftada 450 kaloriden fazla tüketmemelerini tavsiye ediyorlar. Bu, iki Coca-Cola şişesi anlamına geliyor.


ABD Hastalık Kontrol Merkezleri'nden (CDC), ortalama bir Amerikalının günlük kalori alımının yaklaşık yüzde 13'ünü ilave şekerlerden aldığını gösteriyor. Erkekler ortalama olarak eklenen şekerlerden günde 335 kalori daha alırken, kadınlar günde yaklaşık 239 ekstra kalori alıyor.


Gazlı içecekler suçlanması kolay suçlu olsa da, şekerin bir kişinin diyetine genellikle onun bilgisi olmadan girdiği birçok yer vardır.


CDC'nin araştırması, insanların sadece içeceklerde değil aynı zamanda evde yedikleri yiyeceklerde de fazla şeker tükettiğini gösteriyor.


Paketlenmiş veya işlenmiş gıdalara güvenmek, kulağa sağlıklı isimleri vermiş olsalar bile küp şekerleri biriktirmenin hızlı bir yoludur. Şeker, insanların sağlıklı olduğunu düşündüğü birçok gıdada ortak bir bileşendir.


Örneğin, bir kavanoz spagetti sosu 9 gram şeker veya yaklaşık dört küp şeker içerir. Paket meyve suyu 11 küpten fazla şeker içerebilir.

Şeker bağımlılığından nasıl kurtuluruz?

Sack, bize şeker istememizi söyleyen mesajların erken yaşta başladığını söylüyor. Çocukların TV programları genellikle yüksek şeker içeriğine sahip işlenmiş gıdalar satan parlak renkli çizgi film karakterlerinin yer aldığı reklamlarla sarmalanır.


Sack, ebeveynlerin çocuklarını sağlıklı beslenme konusunda eğitmediğini ve ebeveynlerin kötü beslenme alışkanlıklarını pekiştiriyor olabileceğini söylüyor. Bu, çalışan ebeveynlerin yemek planlamasına odaklanmak için yeterli zamanı olmadığında daha da kötüleşir.


"Gördüğümüz en büyük sorun, aşırı kilolu veya obez olan ebeveynlerin bu yiyecekleri çocuklarına yedirmesi ve anormal olarak görmemesidir" dedi. “Şu anda ebeveynlere çocuklar için neyin uygun olacağı söylenmiyor. Ebeveynleri boy ve kilonun ne olduğu ve doğru beslenmenin ne olduğu konusunda eğitmedikçe, çocukların yemeğe saygı duyması çok zor."


Sack, ebeveynlerin mutfakta şekerli yiyecekler stoklamamaları, paketlenmiş yiyeceklerin üzerindeki beslenme etiketlerini okumaları ve çocuklarını sağlıklı yiyecek seçimleri konusunda eğitmeleri gerektiğini söyledi.


"Bunun çok derin bir sorun olduğunu anlamalıyız" dedi.

bottom of page