top of page

Saç Ekimi - Hair Transplantation


Saç Ekimi - Hair Transplantation
Saç Ekimi - Hair Transplantation
Saç Ekimi Nedir?

ABD'de 1950'lerden beri doktorlar saç nakli yapmaktadır. Ancak teknikler son yıllarda çok değişti.


Prosedürü genellikle doktorun kliniğinde yaptırırsınız. İlk olarak, cerrah kafa derinizi temizler ve başınızın arkasını uyuşturmak için ilaç enjekte eder. Doktorunuz nakil için iki yöntemden birini seçecektir: foliküler ünite şerit cerrahisi (FUSS) veya foliküler ünite ekstraksiyonu (FUE).


FUSS ile cerrah, başınızın arkasından 6 ila 10 inçlik bir deri şeridini çıkarır. Kenara koyarlar ve kafa derisini kapatarak dikerler. Bu alan hemen etrafındaki kıllarla gizlenir.


Daha sonra, cerrahın ekibi, çıkarılan kafa derisi şeridini, her biri ayrı bir saç veya sadece birkaç kıl içeren 500 ila 2.000 küçük greftlere böler. Alacağınız greftin sayısı ve türü saç tipinize, kalitenize, renginize ve ekimi yaptırdığınız alanın büyüklüğüne bağlıdır.


FUE prosedürünü yaptırıyorsanız, cerrahın ekibi kafa derinizin arkasını tıraş edecektir. Ardından doktor saç köklerini buradan tek tek çıkaracaktır. Alan, mevcut saçınızın kaplayacağı küçük noktalarla iyileşir.


Bu noktadan sonra her iki prosedür de aynıdır. Cerrah greftleri hazırladıktan sonra saçın gideceği alanı temizleyip uyuşturur, neşter veya iğne ile delikler veya yarıklar oluşturur ve her bir grefti deliklerden birine nazikçe yerleştirir. Greftleri dikmek için muhtemelen diğer ekip üyelerinden de yardım alacaklar.


Aldığınız naklin boyutuna bağlı olarak işlem yaklaşık 4 ila 8 saat sürecektir. Saçınızı kaybetmeye devam ederseniz veya daha kalın saç istediğinize karar verirseniz, daha sonra başka bir işleme ihtiyacınız olabilir.


Beklentiler ve İyileşme


Ameliyattan sonra kafa deriniz çok hassas olabilir. Birkaç gün ağrı kesici almanız gerekebilir. Cerrahınız en az bir veya iki gün boyunca kafa derinize bandaj taktıracaktır. Ayrıca birkaç gün kullanmanız için bir antibiyotik veya antiinflamatuar bir ilaç da yazabilirler. Çoğu kişi ameliyattan 2 ila 5 gün sonra işe dönebilmektedir.


Ameliyattan sonraki 2 ila 3 hafta içinde ekilen saçlar dökülür, ancak birkaç ay içinde yeni bir büyüme fark etmeye başlamalısınız. Çoğu insan 6 ila 9 ay sonra yeni saç uzamasının% 60'ını görecektir. Bazı cerrahlar, saç ekiminden sonra saç uzamasını iyileştirmek için saç uzatan minoksidil (Rogaine) ilacını reçete eder, ancak bunun etkisi net değildir.


Tedavi Riskleri ve Maliyetleri


Saç ekiminin fiyatı büyük ölçüde taşıdığınız saç miktarına bağlı olacaktır. Çoğu sigorta planı bunu kapsamaz.


Her türlü ameliyatta olduğu gibi, nakillerin de kanama ve enfeksiyon gibi bazı riskleri vardır. Ayrıca yara izi ve doğal olmayan yeni saç uzaması şansı da var.


Yeni köklerin büyümeye başladığı zamanlarda, bazı kişilerde folikülit adı verilen saç köklerinde iltihaplanma veya enfeksiyon görülür. Antibiyotikler ve kompresler sorunu giderebilir. Şok dökülmesi adı verilen yeni saç tellerini aldığınız bölgedeki orijinal saçların bir kısmını aniden kaybetmek de mümkündür. Ancak çoğu zaman kalıcı değildir.


Doktorunuzla bu riskler ve ameliyattan ne kadar iyileşme olasılığınız hakkında konuşun. Sizin için iyi bir seçenek olup olmadığına karar vermenize yardımcı olabilirler.

Instagram

bottom of page