top of page

Propolis Nedir? Kullanımı ve Etkinliği


Propolis Nedir? Kullanımı ve Etkinliği
Propolis Nedir? Kullanımı ve Etkinliği

Propolis, ağaçların tomurcuklarından arıların yaptığı reçine benzeri bir maddedir. Propolis, saf haliyle nadiren bulunur. Genellikle arı kovanlarından elde edilir ve arı ürünlerini içerir. Arılar, kovanlarını inşa etmek için propolis kullanırlar.


Propolis, diyabet, uçuk ve şişlik (iltihap) ve ağız içindeki yaralar (oral mukozit) için kullanılmaktadır. Aynı zamanda yanıklar, pamukçuklar, genital herpes ve diğer durumlar için de kullanılır, ancak bu kullanımları destekleyecek yeterli bilimsel kanıt yoktur.


Bazı araştırmalar sonucu propolisin bakteri, virüs ve mantarlara karşı etkinliği tespit edilmiştir. Ayrıca iltihap önleyici etkilere sahip olabilir ve cildin iyileşmesine yardımcı olabilir.

Propolisin sınırlı etkili olduğu hastalıklar
  • Diyabet. Araştırmalar, propolis almanın diyabetli kişilerde az miktarda kan şekeri kontrolünü iyileştirebileceğini göstermektedir. Ancak insülin seviyelerini etkilemiyor veya insülin direncini artırmıyor gibi görünüyor.

  • Uçuklar (herpes labialis). Çoğu araştırma, günde beş kez% 0,5 ila% 3 propolis içeren bir merhem veya krem ​​sürmenin, uçukların daha hızlı iyileşmesine ve ağrıyı azaltmasına yardımcı olduğunu göstermektedir.

  • Ağız içinde şişlik (iltihap) ve yaralar (oral mukozit). Çoğu araştırma, ağzın propolis ile çalkalanmasının kanser ilaçları veya takma dişlerin neden olduğu yaraların iyileşmesine yardımcı olduğunu göstermektedir.

Araştırma sonuçlarına göre

  • Alerjiye ve alerjik reaksiyonlara (atopik hastalık) yatkınlık. İlk araştırmalar, yeni doğmuş bir bebeği emzirirken annenin propolis almasının çocuğun bir yaşında alerji geliştirme riskini azaltabileceğini gösteriyor.

  • Yanıklar. Araştırmalar, cilde her 3 günde bir propolis uygulamanın küçük yanıkların tedavisine ve enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

  • Acıyan yara. Araştırmalar, propolisin ağızdan 6-13 ay boyunca alınmasının, boğaz ağrısını azalttığını göstermektedir.

  • Sivrisineklerden bulaşan ağrılı bir hastalık (dang humması). Araştırmalar, propolis almanın dang humması olan kişilerin hastaneden daha hızlı çıkmalarına yardımcı olduğunu gösteriyor.

  • Diyabetli kişilerde ayak yaraları. Araştırmalar, diyabetli kişilerin ayaklarındaki yaralara propolis merhem sürmenin yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor.

  • Genital herpes. Araştırmalar, 10 gün boyunca günde dört kez% 3 propolis merhem uygulamasının, genital herpes olan kişilerde lezyonların iyileşmesini iyileştirebileceğini göstermektedir. Bazı araştırmalar, lezyonları geleneksel tedavi% 5 asiklovir merhemden daha hızlı ve daha eksiksiz iyileştirebileceğini düşündürmektedir.

  • Hafif bir diş eti hastalığı şekli (diş eti iltihabı). Bazı araştırmalar, propolisin bir jelde veya durulamada kullanılmasının diş eti hastalığının belirtilerini önlemeye veya azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

  • Pamukçuk. Erken araştırmalar, Brezilya yeşil propolis özütünün 7 gün boyunca günde dört kez kullanılmasının protezli kişilerde ağız pamukçuğunu önleyebileceğini göstermektedir.

  • Ciddi bir diş eti enfeksiyonu (periodontitis). Erken araştırmalar, diş etlerini propolis özü solüsyonuyla derinlemesine durulamanın periodontitisli kişilerde diş eti kanamasını azalttığını göstermektedir. Ağız yoluyla propolis almak, bu durumdaki kişilerde dişlerin gevşemesini önlemeye yardımcı olur.

  • Üst solunum yolu enfeksiyonu. Propolisin, soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesine veya süresini azaltmaya yardımcı olabileceğine dair bazı erken kanıtlar vardır.

  • Siğiller. İlk araştırmalar, propolisin 3 aya kadar günlük olarak ağız yoluyla alınmasının, bazı kişilerde uçak ve yaygın siğilleri olan siğilleri iyileştirdiğini göstermektedir.

  • Yara iyileşmesi. Araştırmalar, 1 hafta boyunca günde beş kez propolis gargara kullanmanın iyileşmeyi hızlandırabileceği ve ağız ameliyatından sonra ağrıyı ve şişliği azaltabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, insanlar diş ameliyatı sonrası zaten özel bir pansuman kullanıyorlarsa, ağızda propolis solüsyonu kullanmak ek bir fayda sağlamıyor gibi görünmektedir.

  • Bağışıklık tepkisinin iyileştirilmesi.

  • Enfeksiyonlar.

  • Böbrek, mesane veya üretra enfeksiyonları (idrar yolu enfeksiyonları veya İYE'ler).

  • Mide ve bağırsak bozuklukları.

Bu kullanımlar için propolisi değerlendirmek için daha fazla kanıta ihtiyaç duyulmaktadır.


Yan Etkiler ve Güvenlik


Ağızdan alındığında: Propolis uygun şekilde ağızdan alındığında OLASI GÜVENLİDİR. Özellikle arılara veya arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Propolis içeren pastiller tahrişe neden olabilir.


Cilde uygulandığında: Propolis, cilde uygun şekilde uygulandığında OLASI GÜVENLİDİR. Özellikle arılara veya arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.


Özel Önlemler ve Uyarılar

  • Hamilelik ve emzirme : Hamilelikte propolisin kullanımının güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Propolis, emzirirken ağızdan alındığında olası güvenlidir. 10 aya kadar günlük 300 mg'lık dozlar güvenle kullanılmıştır. Güvenli tarafta kalın ve emzirirken daha yüksek dozlardan kaçının.

  • Astım : Bazı uzmanlar propolisteki bazı kimyasalların astımı daha da kötüleştirebileceğine inanıyor. Astımınız varsa propolis kullanmaktan kaçının.

  • Kanama koşulları : Propolisteki belirli bir kimyasal kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Propolis almak, kanama bozukluğu olan kişilerde kanama riskini artırabilir.

  • Alerjiler: Bal, iğne yapraklılar, kavaklar, Peru balsamı ve salisilatlar gibi arı yan ürünlerine alerjiniz varsa propolis kullanmayın.

  • Cerrahi : Propolisteki belirli bir kimyasal kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Propolis kullanmak ameliyat sırasında ve sonrasında kanama riskini artırabilir. Ameliyattan 2 hafta önce propolis almayı bırakın.

bottom of page