top of page

Kanser Hücreleri ve Normal Hücreler


Kanser Hücreleri ve Normal Hücreler
Kanser Hücreleri ve Normal Hücreler

Kanser hücreleri ile normal hücreler arasında birçok fark vardır. Bazı farklılıklar iyi bilinirken, diğerleri daha yeni keşfedildi ve daha az anlaşıldı. Kendi kanserinizle veya sevdiğiniz birinin kanseriyle uğraşırken kanser hücrelerinin nasıl farklı olduğu ilginizi çekebilir.


Araştırmacılar için, kanser hücrelerinin normal hücrelerden nasıl farklı çalıştığını anlamak, normal hücrelere zarar vermeden kanser hücrelerini vücuttan atmak için tasarlanmış tedaviler geliştirmenin temelini oluşturur.


Hücre büyümesini düzenleyen vücuttaki proteinlerin kısa bir açıklaması da kanser hücrelerini anlamada yardımcı olur. Genler ile vücutta üretilen proteinler arasında bir ilişki vardır.


Bu proteinlerin bazıları büyüme faktörleri, hücrelere bölünmelerini ve büyümelerini söyleyen kimyasallardır. Diğer proteinler büyümeyi bastırmak için çalışır.


Özellikle genlerdeki mutasyonlar (örneğin tütün dumanı, radyasyon, ultraviyole radyasyon ve diğer kanserojenlerin neden olduğu mutasyonlar) anormal protein üretimine neden olabilir.


Kanser karmaşık bir hastalıktır ve genellikle tek bir mutasyon veya protein anormalliğinden ziyade kanserli bir hücreye yol açan bu anormalliklerin bir kombinasyonudur.

Normal hücreler ve kanser hücreleri arasındaki önemli farklar

İki hücre tipi arasındaki farklar malign tümörlerin nasıl büyüdüğünü ve çevrelerine iyi huylu tümörlerden nasıl farklı tepki verdiğini açıklamaktadır.


Büyüme Yeterli hücre mevcut olduğunda normal hücreler büyümeyi (üremeyi) durdurur. Örneğin, derideki bir kesiği onarmak için hücreler üretiliyorsa, kesiği doldurmak için yeterli hücre olduğunda (onarım işi yapıldığında) artık yeni hücreler üretilmez.


Buna karşılık, yeterli hücre mevcut olduğunda kanser hücreleri büyümeyi durdurmaz. Bu sürekli büyüme, genellikle bir tümörün (bir kanser hücresi kümesi) oluşmasıyla sonuçlanır.


Vücuttaki her gen, farklı bir proteini kodlayan bir plan taşır. Bu proteinlerin bazıları büyüme faktörleridir - hücrelere büyümelerini ve bölünmelerini söyleyen kimyasallar. Bu proteinlerden birini kodlayan gen, bir mutasyon tarafından "açık" konumda takılırsa, büyüme faktörü proteinleri üretilmeye devam eder. Yanıt olarak, hücreler büyümeye devam eder.


İletişim Kanser hücreleri, normal hücreler gibi diğer hücrelerle etkileşime girmez. Normal hücreler, yakındaki diğer hücrelerden gönderilen ve esasen "sınırınıza ulaştınız" diyen sinyallere yanıt verir. Normal hücreler bu sinyalleri "duyduğunda" büyümeyi durdururlar. Kanser hücreleri bu sinyallere yanıt vermez.


Hücre Onarımı ve Hücre Ölümü Normal hücreler, hasar gördüklerinde veya yaşlandıklarında ya onarılır ya da ölürler (apoptoza uğrarlar). Kanser hücreleri ya onarılmaz ya da apoptoza uğramazlar.


Yapışkanlık Normal hücreler, bir grupta birbirine yapışmalarını sağlayan maddeler salgılar. Kanser hücreleri bu maddeleri üretemez ve yakındaki yerlere veya kan dolaşımı veya lenf kanalları sistemi yoluyla vücudun uzak bölgelerine ulaşabilir.


Metastaz - yayılma Normal hücreler vücudun ait oldukları bölgede kalırlar. Örneğin, akciğer hücreleri akciğerlerde kalır. Bazı kanser hücreleri, yapışkanlığa neden olan yapışma moleküllerinden yoksun olabilir ve kan dolaşımı ve lenfatik sistem yoluyla vücudun diğer bölgelerine ulaşabilir - metastaz yapma yeteneğine sahiptirler.


Yeni bir bölgeye (lenf düğümleri, akciğerler, karaciğer veya kemikler gibi) ulaştıklarında büyümeye başlarlar ve genellikle orijinal tümörden çok uzakta tümörler oluştururlar.


Görünüm Mikroskop altında normal hücreler ve kanser hücreleri oldukça farklı görünebilir. Normal hücrelerin aksine, kanser hücreleri genellikle hücre boyutunda çok daha fazla değişkenlik gösterir - bazıları normalden daha büyüktür ve bazıları normalden küçüktür.


Ek olarak, kanser hücreleri genellikle hem hücrenin hem de çekirdeğin (hücrenin “beyni”) anormal bir şekline sahiptir. Çekirdek, normal hücrelerden hem daha büyük hem de daha koyu görünür.


Büyüme Hızı Normal hücreler kendilerini çoğaltır ve yeterli hücre olduğunda durur. Kanser hücreleri, hücreler olgunlaşma şansı bulamadan hızla çoğalır.


Olgunlaşma Normal hücreler olgunlaşır. Kanser hücreleri, hızla büyüdükleri ve hücreler tam olgunlaşmadan bölündükleri için olgunlaşmamış halde kalırlar. Hücrelerin olgunlaşma derecesi, kanserin derecesine karşılık gelir . Kanserler 1'den 3'e kadar derecelendirilir ve 3 en agresiftir.


Bağışıklık Sisteminden Kaçınmak Normal hücreler hasar gördüğünde, bağışıklık sistemi (lenfosit adı verilen hücreler aracılığıyla) onları tanımlar ve uzaklaştırır.


Kanser hücreleri, ya tespitten kaçarak ya da olay yerine gelen bağışıklık hücrelerini etkisiz hale getiren kimyasallar salgılayarak bir tümöre dönüşecek kadar uzun süre bağışıklık sisteminden kaçabilir (kandırabilir).


Bazı yeni immünoterapi ilaçları kanser hücrelerinin bu yönünü ele almaktadır.


İşlev Normal hücreler, gerçekleştirmeleri gereken işlevi yerine getirirken kanser hücreleri işlevsel olmayabilir.


Örneğin, normal tiroid hücreleri tiroid hormonu üretir. Kanserli tiroid hücreleri (tiroid kanseri) tiroid hormonu üretmeyebilir. Bu durumda, artan miktarda tiroid dokusuna rağmen vücutta yeterli tiroid hormonu olmayabilir.


Normal hücreler ve kanser hücreleri arasında birçok fark vardır. Ayrıca, bir hücrenin kanserli hale gelmesi için atlanması gereken “kontrol noktalarının” sayısı da dikkate değerdir:

  • Hücrenin, büyüme gerekli olmadığında bile büyümesini sağlayan büyüme faktörlerine sahip olması gerekir.

  • Hücreler, anormal hale geldiklerinde hücreleri büyümeyi durdurmaya ve ölmeye yönlendiren proteinlerden kaçmak zorundadır.

  • Hücrenin diğer hücrelerden gelen sinyallerden kaçınması gerekir,

  • Hücrelerin, normal hücrelerin ürettiği normal "yapışkanlığı" (yapışma molekülleri) kaybetmesi gerekir.

Sonuç olarak, normal bir hücrenin kanserli hale gelmesi çok zordur, bu da yaşamları boyunca her üç kişiden birinin kansere yakalanacağı düşünüldüğünde şaşırtıcı görünebilir.


Vücutta her gün yaklaşık üç milyar hücre bölünür. Bu bölünmelerden herhangi biri sırasında kalıtımın veya çevredeki kanserojenlerin neden olduğu hücrelerin üremesindeki “kazalar”, daha sonraki mutasyonları takiben bir kanser hücresine dönüşebilen bir hücre oluşturabilir.


Yukarıda belirtildiği gibi, kanser hücreleri ile iyi huylu veya kötü huylu tümörleri oluşturan normal hücreler arasında birçok farklılık vardır.

bottom of page