top of page

İdrar Kaçırma (İnkontinans) Nedir?


İdrar Kaçırma - İnkontinans Nedir?
İdrar Kaçırma - İnkontinans Nedir?

Sürekli tuvalete gitme ihtiyacı hissediyorsanız idrar kaçırma - inkontinans sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Bu durum, insanların hakkında konuşmak istemediği tabu bir konu olsa da, çoğu kişi özellikle ileri yaşlarda inkontinans sorunu yaşıyor.


İnkontinans, kişinin mesane veya bağırsaklarını kontrol edememesi anlamına gelen tıbbi bir durumdur.


Her biri farklı belirti ve nedenlere sahip olan bir kaç inkontinans türü bulunur. Örneğin idrar inkontinansı son derece yaygındır ve dünyanın çeşitli yerlerindeki üç kişiden birini etkiler. Bu her yaşta meydana gelebilir.

Yaygın inkontinans türleri

Hastaya en iyi bakımın sunulabilmesi için hangi tür inkontinans sorununun yaşandığını bilmekte fayda vardır.

İnkontinansın çeşitli türleri ve farklı neden ve belirtileri vardır. Bazıları kadınlar, bazıları erkeklerde görülen durumlardır. En yaygın türler, stres inkontinansı ve sıkışma inkontinansıdır ve kişinin bu iki türü aynı anda yaşaması da mümkündür.

  • Stres İnkontinansı (Sİ)

Kısaca stres inkontinansı olarak kısaltılan bu durum, kadınlar için en yaygın türdür. Erkek inkontinansının %10'u bu türdendir. Bu durum, mesaneyi destekleyen pelvik taban kaslarının zayıflamasıyla meydana gelir. İster gülüyor, ister öksürüyor olun, mesanenizdeki baskı artar. Pelvik taban kasları, idrarın tamamını içinde tutabilmek adına yeterince kasılamaz. Miktarın genellikle bir kısmı sızar fakat bazı durumlarda bu miktar daha da fazla olabilir.


Stres inkontinansı, kadınları genellikle hamilelik sırasında, çocuk doğumun ardından ve 40 yaşından sonra etkiler. Bunlar, pelvik taban kaslarının zarar görmüş ve/veya zayıflamış olabileceği zamanlardır. Fakat kadınlar bu tür bir sorunu her yaşta yaşayabilir. Üç kadından biri, bu durumu hayatlarının herhangi bir anında yaşar. Genellikle, spor yapan genç kadınların başına gelen bir sorundur.

  • Sıkışma İnkontinansı

Buna ''aşırı aktif mesane'' adı da verilir. Bu durum, ani bir idrara çıkma isteği duyulduğunda ve mesane kendine engel olamadan otomatik olarak idrarı dışarı attığında oluşur. Vücut genellikle bir tür uyarıda bulunabilir veya bulunmayabilir. Oldukça büyük miktarda idrar sızdırması yaşanabilir. Ortalama bir kişi, günde dört ila sekiz defa idrara çıkar. Hastanın bundan daha sık idrara çıkma ihtiyacı duyması, gece boyunca düzenli olarak tuvalete gitmek için pek çok defa uyanması gibi belirtiler sıkışma inkontinansını işaret ediyor olabilir.


Sıkışma inkontinansı, erkeklerde en yaygın olarak yaşanan inkontinans türüdür. Bunun nedeni genellikle prostat genişlemesidir.

Kadınlar ve erkekler için diğer inkontinans türleri
  • Fonksiyonel İnkontinans : Bazı kişiler, fiziksel veya akılsal bir hastalıkla oluşan zorluklar nedeniyle tuvalete zamanında yetişemez. Ve fonksiyonel inkontinans adı verilen bu durumu yaşarlar.

  • Karma İnkontinans :Bu, biri diğerinden daha fazla fark edilebilir olan stres inkontinansı ve sıkışma inkontinansının bir birleşimidir.

  • Nörolojik Mesane Bozuklukları : Bazı kişilerde, beyin mesane ile doğru biçimde iletişim kuramaz. Sonuç olarak bu hastalar mesanelerini kontrol edemez veya tam olarak boşaltamazlar. Bu türden nörolojik mesane bozuklukları, çeşitli hastalıklar nedeniyle oluşabilir.

  • Miktürisyon sonrası sızıntı : Bu durum, mesanenin (üretra) tamamen boşalmadığı ve idrar yapmadan sonra sızdırmaya devam ettiği zamanlarda yaşanır. Bu, pelvik taban kaslarının zayıf olması durumunda yaygındır.

  • Taşma inkontinansı : Bir kişi, sürekli veya epizodik idrar akışından şikâyetçiyse, taşma inkontinansı sorunu yaşıyor demektir. Bunun nedeni bir tıkanma veya sinirin zarar görmesi olabilir.

bottom of page