top of page

Göz Altı Torbaları Neden Olur? Belirti ve Tedavisi


Göz Altı Torbaları Neden Olur? Belirti ve Tedavisi
Göz Altı Torbaları Neden Olur?

Göz altı torbaları yani gözlerin altında hafif şişlik veya belirgin şişlik yaşlandıkça artar.


Yaşlanma ile birlikte göz kapaklarını destekleyen bazı kaslar da dahil olmak üzere göz çevresindeki dokular zayıflar. Gözleri desteklemeye yardımcı olan normal yağ, daha sonra alt göz kapaklarında birikerek göz kapaklarının kabarık görünmesine neden olabilir. Ayrıca sıvı gözlerin altındaki boşlukta birikerek şişliği artırır.


Göz altındaki torbalar genellikle kozmetik bir sorundur ve altta ciddi bir tıbbi durum yatması nadirdir.


Soğuk kompresler gibi evde uygulanan ilaçlar göz altı torbalarının görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir. Kalıcı veya rahatsız edici göz altı şişkinliği için göz kapağı ameliyatı bir seçenek olabilir.

Göz altı torbalarının belirtileri
  • Hafif şişlik

  • Sarkık veya gevşek cilt

  • Koyu halkalar

Göz altı torbaları genellikle zararsızdır ve tıbbi bakım gerektirmez. Şişlik aşırı, kalıcı, ağrılı, kaşıntılı veya kırmızı ise doktora görünmekte fayda vardır.


Tiroid hastalığı, enfeksiyon veya alerji gibi şişmeye katkıda bulunabilecek diğer olası nedenlerin öncelikle tespiti gerekir. Göz doktoru, plastik cerrah veya gözlerin plastik cerrahisinde (oküloplastik cerrah) uzmanlaşmış bir doktor yardımcı olabilir.

Göz altı torbaları neden olur?

Yaşlandıkça göz kapaklarını destekleyen doku yapıları ve kaslar zayıflar. Cilt sarkmaya başlar ve normalde göz çevresi (yörünge) ile sınırlı olan yağ gözün altındaki alana hareket edebilir. Ayrıca, gözün altındaki boşluk sıvı biriktirebilir ve bu da göz altı bölgesinin kabarık veya şişmiş görünmesine neden olabilir. Bu etkiye neden olan veya kötüleştiren birkaç faktör:

  • Özellikle uyanma sırasında veya tuzlu bir yemekten sonra sıvı tutma

  • Yetersiz uyku

  • Sigara içmek

  • Kalıtım

Göz altı torbaları genellikle kozmetik bir sorundur ve özel bir tedavi gerektirmez. Ev ve yaşam tarzı tedavileri, gözlerdeki şişliği azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.


Göz altı şişliğinin görünümü rahatsızlık verici düzeyde ise, tıbbi ve cerrahi tedaviler mevcuttur.


Göz altındaki şişliğin nedeni alerji ise antialerjik ilaçlar faydalı olabilir.


Göz altındaki şişkinliğin görünümünü iyileştirmek için çeşitli kırışıklık tedavileri kullanılmaktadır. Bunlar arasında cilt tonunu iyileştirebilen, cildi sıkılaştıran ve göz altındaki torbaların görünümünü gençleştiren lazerle cilt yenileme, kimyasal peeling ve dolgu maddeleri bulunur.

Göz kapağı ameliyatı

Göz altı torbalarına neyin sebep olduğuna bağlı olarak göz kapağı ameliyatı (Blefaroplasti) bir tedavi seçeneği olabilir. Blefaroplasti sırasında, cerrah, üst göz kapağının doğal kıvrımındaki veya alt kapağın içindeki bir kesi yoluyla fazla yağı alır. Daha sonra küçük eriyen dikişlerle cilde yeniden bağlanır. Tedavi genellikle lokal anestezi ile ve ayakta tedavi prosedürü olarak yapılır.


Blefaroplasti, göz altındaki torbaları düzeltmenin yanı sıra şunları da onarabilir:

Sarkık ve kabarık üst göz kapakları

  • Üst göz kapağında görmeyi engelleyecek ölçüde fazla deri

  • Gözün renkli kısmı olan irisin altında beyaz görünmesine neden olabilen alt göz kapaklarının sarkması

  • Alt göz kapaklarında deri fazlalığı

Göz kapağı ameliyatının komplikasyonları

Kuru gözler, sulanan gözler, ağrı, şişlik, morarma ve bulanık görme ve nadiren görme kaybı, kanama, enfeksiyon, göz kaslarının yaralanması, kornea aşınması ve göz kapağında sarkma olarak sıralanabilir.

Göz altı torbalarını önleme ve yaşam tarzımız

Aşağıdaki ipuçları, göz altı torbalarının azalmasına veya ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir:

  • Soğuk bir kompres kullanmak. Temiz bir bezi soğuk suyla ıslatın. Otururken nemli el bezini birkaç dakika boyunca hafif bir baskı uygulayarak gözlerinizin altına ve çevresine uygulayın.

  • Yatmadan önce sıvıları azaltın ve diyetinizdeki tuzu azaltın. Bu, göz altı torbalarına neden olabilecek sıvı tutulmasını azaltacaktır.

  • Sigara içmeyin. Sigara içmek göz altı torbası sorununu daha da kötüleştirebilir.

  • Yeterli uyku almak. Çoğu yetişkin için yedi ila dokuz saat iyi bir uyku miktarıdır.

  • Başınızı hafifçe kaldırarak uyuyun. Fazladan bir yastık eklemek veya yardımcı olabilir. Ya da yatağın başını birkaç santim yukarı kaldırın. Bu, uyurken gözlerinizin etrafında sıvı birikmesini önlemeye yardımcı olur. Alt göz kapaklarınızdaki sıvı tutulmasının neden olduğu koyu halkalar genellikle ayağa kalktığınızda kaybolur.

  • Alerji semptomlarını azaltın. Mümkünse alerjenlerden kaçının. Saç boyaları, sabunlar, kozmetikler veya diğer alerjenlere bağlı olarak göz altı reaksiyonları geliştirirseniz, önleme stratejileri hakkında doktorunuzla konuşun.

  • Kozmetik kullanın. Göz altı çevrelerinizi maskelemek istiyorsanız makyaj yapmayı deneyin.

bottom of page